Потребител: анонимен

свят

За Гергьовден в "босненския Йерусалим" - Сараево

18.05.2023 14:19

Покрай сенките на османските мостове, през виденията за Мехмет паша Соколович, Богородица и Тесла, та чак до проектите на Емир Костурица и пирамидите "Алтън баир": младата държава Босна и Херцеговина (БиХ) иска да развива устойчив туризъм. [... ]

На туризъм в Маракеш през януари: в Градината на Ив Сен Лоран пред портите на Сахара

02.02.2023 18:08

След две седмици грип с мъчителна кашлица в мъглива София, краткотрайното пътуване до непознато Мароко след първоначално безпокойство премина в приятна изненада, още щом самолетът ни кацна на модерното летище в старата имперска столица - град Маракеш, граничещ с пустинята Сахара под Атласките планини. [... ]

Бергамо след пандемията: изложбите, пиците и тълпите от туристи са още по-големи

29.01.2023 09:56

Дългоотлаганата заради пандемията изложба с картини на Караваджо, както и нискотарифното летище привличат отново тълпи от туристи в италианския град Бергамо. [... ]

- a a a + |
 

През Великия пост до библейските места в Йордания

22.03.2022 18:00

(с туристическо ноу хау от принцеса Дана от йорданското кралско семейство)

При нашия мартенски студ и медийния стрес от пандемия, война и БГ-политика, се оглеждаме за low cost пътувания до по-топли и по-мирни морета.

Клипчета в Ютуб от анонимни оператори показват кръшни нашенки как похапват ориенталски менюта пред дузина арабски сервитьори уж в Йордания, но така и не научаваме нищо друго за приятелската държава с протекционистична политика за развитие на туризма.

Други БГ-туристи с по-широки интереси не ни подвеждат във форумите и впоследствие се оказва, че фирмата за приемащ туризъм на работохолика-ерген Самир в специалната туристическа зона Акаба наистина поддържа стандарти на обслужване, чието ноу хау принцеса от родата на йорданския крал специално е предложила през 2019 г., когато е подписан междудържавен договор с БГ-министерствата на туризма и културата.

Туристическата петдневка с 3-часов пряк полет до семплото йорданско летище Акаба (едно duty free и едно кафене) с чистичък нов "маршрутен" хотел (sea view и закуска при 4 звезди, които са си 3) определено налагат мнението, че държава, чиито поданици си хвалят властта, може да се счита за сигурна туристическа дестинация.

Изглежда, че след участие във войните с Израел (1 млн. палестинци-бежанци) и с кралица-майка американка, такъв е случаят с Хашемитското кралство Йордания, където на европейците, петимни за библейски старини, в ефектен микс се предлагат камили, пустиня и кристално море, а на "средната класа" от патриархално разнородните поданици се внушава толерантност и стремеж за бизнес общуване, водещи до по-висок жизнен стандарт.

Полиция се вижда само на "градския плаж" (къпят се деца с дрехите) и на вътрешната митница между специалната икономическа зона Акаба и останалата част от страната (масов шопинг като на Капъкуле).

През Великия пост до библейските места в Йордания

Обичайна гледка в туристическа Акаба са евреи и палестинци от Израел (вижда се през залива), които са дошли да пазаруват 3-4 пъти по-евтино. В туристическото обслужване на чужденците са заети спокойни и недосадливи млади араби с понятлив английски, които гордо декларират, че държавната политика отхвърля бакшишите. Rent-a-car е приемлива опция за еднодневно пътуване по спокойните шосета в пустинята до забележителната Петра или до Мъртво море, манастира Монт Небо и византийските мозайки в Мадаба.

Спретнат местен шофьор с кола от нашия туроператор - "БГ любимеца Самир", излиза по-евтино и по-спокойно, а и съобразително спира на крайпътни заведения с чисти тоалетни, от които може да се поучат нашенски "елитни капанчета" и бензиностанции.

През Великия пост до библейските места в Йордания

В центъра на Акаба, под 140-метров пилон с държавното знаме и новоизграждаща се "агора" с пристанал суперкруизен кораб, виждаме 100-годишен кладенец с паметна плоча, нагледно добавени към повсеместните постери-цитати от кралската фамилия за ценността на водата и културното наследство. Държавната политика в туризма изглежда цели най-широка трудова заетост на десетки камилари, магаретари, наргилетари, кафеджии и продавачи на надуваеми пояси при щадящи оскъдната природа временни "sea view" навеси от дърво и камъш. Всички обаче са далеч по-вежливи  и недосадливи, отколкото "викачите" пред кръчмите в българските курорти. Единственото приветливо момиченце-просяк, което срещнахме, фактически продаваше бонбони със симпатично повтаряне "Блийз, no "no" - блийз "yes".

През Великия пост до библейските места в Йордания

Най-шумно впечатление в тази арабска страна като че ли правят италианците-поклонници на манастира в планината Небо, където пророкът Мойсей е получил прозрение до пламналия храст, папа Йоан Павел II засадил маслиново дръвче на 25.03.2000 г., а единственият ресторант "Profet Mussa" e на съседния връх откъм другата страна на паркинга. При 3 евро входен билет, туристът запомня спретнатата приветливост и ред на святото място, превърнато в туристическа дестинация, където наред с автентичните мозайки на възстановената църква, под изискан мемориал са изписани дарителите за обекта, между които руснаци и италианската армия.

През Великия пост до библейските места в Йордания

Тоалетните са безупречни, дори местата за ядене на собствен сандвич са дискретно обозначени с табелки. Отбелязваме с тъга какво представлява тамошната  инфраструктура в сравнение с нашенските музеи, туристически обекти и поклоннически места. Дали самата сегашна йорданска кралица не трябва да дойде на посещение у нас и да ни предложи отново йорданското туристическо ноу хау? 

През Великия пост до библейските места в Йордания

Попътно, 12-часовата  екскурзия от Акаба до Планината на Мойсей - "Маунт Небо", преминава по 70-километровия йорданския бряг на Мъртво море. Над опасна на пръв поглед панорамна площадка стърчи "Вкаменената съпруга на библейския Лот", която в традиционното си женско непослушание се обърнала да гледа назад към Содом и Гомор, въпреки предупрежденията на мъжа си.

През Великия пост до библейските места в Йордания

Мъртво море (до 400 м дълбоко, на 400 м под равнището на световния океан) е инверсия, обкръжена от голи пустинни скали. Линията на прибоя по крайбрежните скали е белязана с ивиците сол.

През Великия пост до библейските места в Йордания

Достъпната за обикновените араби "плажна зона" предлага хлъзгава глина и камънаци с неизменните навеси от камъш. За снимки от типа "Бях там" 20-30 минути са достатъчни и, без да харчат по 6 евро за 10-15 минути клатушкане върху ръбестия гръб на мършави кончета и едногърби камили, устремените към стойностни артефакти ценители мимоходом отбелязват оградите на скъпарски хотели, чиито фасади (заради климата и традицията) са по-строги от най-старите БГ-панелни блокове.

През Великия пост до библейските места в Йордания

В намиращия се недалеч от Планината на Мойсей традиционен арабски град Мадаба туристическата политика на кралството изглежда се справя и без целеви европейски спонсорства, защото тук работи единствената в арабския свят двугодишна държавна школа за реставриране на мозайки, а действащи християнски храмове от VI-ти век се поддържат и като обекти на културното наследство. Кротък местен културтрегер обаче мърмори, че вече осма година не им връщат взети за реставрация от църквата "Св. Илия" мозайки, които са включени в туристическите проспекти и в общата цена на билета за всичките старини от византийската епоха.

През Великия пост до библейските места в Йордания

Следва да похвалим ценовата политика на Йордания, тъй като "градските плажове" за вътрешния туризъм в самата Акаба и на Мъртво море са безплатни и без "задължителна консумация", християнските музеи са с билет 3 евро, а дори примитивните "Crystal boat" лодки с малко прозорче на дъно за гледане на корали са по 20 евро за час.

През Великия пост до библейските места в Йордания
Строителството на хотели в Акаба е съобразено с жилищната политика за настанените в крайбрежната "махала" египтяни-гурбетчии, а първата линия до градския плаж поне засега е запазена за палми и миниатюрни лехи с репички, марули и салати.

През Великия пост до библейските места в Йордания

Цените и хигиената в уличните "fast food" са сравними с дюнер-равнището в България. Запомня се вкуса на местните дребни домати и краставици, отглеждани под щадящото мартенското слънце на открито в поливаните късчета пустиня.

Прясно изцеден сок от нар 200 мл в еднократна пластмасова чаша струва 1 евро, вакумиран пакет фурми от 1 кг. е 2 евро. За елитните и престижни туристически обекти "Чудо на света - Петра" и "Джип в пустинята с бедуинска вечеря" питайте своя туроператор.

Дано пък нашите еколози-протестъри, завзели сега Министерството на околната среда и водите, поканят отново йорданската принцеса Дана, та да им припомни екостандартите за водоползване и режима за джипове и АТV-та, спазвани дори в пустинята.

 

 

Текст и снимки: И. Тодоров

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

свят - АРХИВ

За Гергьовден в "босненския Йерусалим" - Сараево [18.05.2023] На туризъм в Маракеш през януари: в Градината на Ив Сен Лоран пред портите на Сахара [02.02.2023] 2 Бергамо след пандемията: изложбите, пиците и тълпите от туристи са още по-големи [29.01.2023] До плажовете край Солун покрай река Брегалница и Дойранското езеро [08.12.2022] Корфу: смесица от гръцки и италиански стил след 400 години венецианско управление [15.05.2022] Непознатата близка "Балканска чужбина" [19.04.2022] През ковид блокадата на културен туризъм в Санкт Петербург за руската Коледа [10.01.2022] Насладете се на приключения в Украйна [20.08.2021] На Крит всичко е спокойно [08.08.2021] Истрия - история с вкус на трюфели [03.07.2021] Болград амбициозно развива вътрешен туризъм и крои планове за след пандемията [20.01.2021] Виена: добре дошли обратно [12.08.2020] Как да прекараш нискотарифен уикенд пред "Тайната вечеря" и в "Лозето на Леонардо" [20.02.2020] 6 Европейска Коледа преди "Божик" в старокалендарна Република Северна Македония (РСМ) [30.12.2019] 1 Билбао и Сан Себастиан - гостоприемство и изискан стил [13.09.2019] Катедралата в Лихен и полската хусария [06.05.2019] Преспански камбани бият за Великден на остров Св. Ахил [28.04.2019] Под земята [13.04.2019] Защо да посетим Полша? [19.01.2019] Шарджа: нови хотели, богато културно-историческо наследство, екзотични туристически атракции [22.10.2018]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (20)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

HOTREC: Актуализираните правила за пакетни пътувания застрашават конкурентоспособността на хотелите

28.05.2024 09:15

Международната асоциацията на хотели, ресторанти, барове и кафенета /HOTREC/ заяви, че приветства усилията [... ]

България има нереализиран потенциал да привлича туристи за климатичен туризъм

12.05.2024 11:13

Развитието на климатичния туризъм ще удължи туристическия сезон, ще съживи редица изостанали региони [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Правителството отложи влизането в сила на новата наредба за водното спасяване

30.05.2024 -

С постановление на Министерския съвет беше разрешен правният казус, възникнал с приемането на новата[... ]

Европейски, швейцарски и български опит бяха споделени на конференцията “Хижа на годината” 2024

30.05.2024 -

Конференцията се проведе в ПП “Витоша” под надслова “За по-добри хижи и заслони в България”. В събитието[... ]

Влезе в сила забрана за руските туристи да посещават Норвегия

29.05.2024 -

Забрана за влизане на руски туристи в скандинавската страна влезе в сила от днес по разпореждане на[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

На сладко от "зелена мъжка смокиня" в Къща-музей "Хр. Г. Данов" в Старинен Пловдив

11.04.2024 -

В първата десетдневка на април покрай пик на пролетното слънце Градът под тепетата посреща обичайната[... ] 1

За първи път пътеводител на фламандски език за Черноморското крайбрежие на България

08.03.2024 -

Издателство „Фрийстайл пъблишинг“ публикува пътеводителя "Българското Черноморие: от Дуранкулак[... ] 2

Над 190 000 туристи са посетили Банско през тази зима

17.04.2024 -

Данните сочат, че реализираните нощувки през зимния сезон са над 656 000. Сравнение с предходния зимен[... ] 1