Потребител: анонимен

БИЗНЕС ПОГЛЕД

Air France използва изкуствен интелект, за да подобри услугите си

12.06.2024 15:18

С над 1000 полета дневно, с които превозва средно по 100 000 пътника, авиокомпания Air France генерира значителен обем от данни. От една страна оптималното използване на тези данни за постоянно подобряване на услугата е стратегическо за развитието на авиокомпанията, а от друга - защитата на данните на пътниците е абсолютен приоритет. [... ]

Фалитът на FTI ще пренареди процъфтяващия туристически пазар

05.06.2024 10:27

След фалита на третия по големина туроператор в Европа FTI индустрията очаква реорганизация на пазара. Конкуренти като Tui и DER Touristik ще могат да се възползват от това. [... ]

"УизЕър" очаква по-високи приходи и печалба тази година

24.05.2024 08:57

Европейската нискотарифна авиокомпания, която е базирана в Унгария, очаква по-висока годишна печалба на фона на силното лято и силното търсене на пътувания, след като достигна годишна нетна печалба след три години. [... ]

- a a a + |
 

БХРА е категорично против да се защитават интересите само на големите играчи в туристическия сектор

25.09.2021 10:42

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) се разграничава категорично от изказването на изпълнителния директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова, че са необходими мерки основно за подкрепа на големите инвеститори в сектора.
БХРА е категорично против да се защитават интересите само на големите играчи в туристическия сектор

От БХРА припомнят, че в 95% от близо 50 000-те компании в индустрията (хотели, ресторанти, нощни клубове, барове, дискотеки, туроператори, екскурзоводи, фирми за анимация, превозвачи и т.н) са малки и дори дребни предприятия. В тях са заети основно млади хора, които съставляват над 90 на сто от служителите на тези компании.

„Именно тези уж „малки“ фирми и хора са лицето на туризма и именно техните интереси трябва да бъдат защитавани. БХРА в никакъв случай не се обявява против големите инвеститори, които са флагмани на сектора, но членовете на УС на организацията са категорични, че не бива да бъдат пренебрегвани и малките компании – хотелите, които не са част от вериги, малките ресторанти, малките заведения, малките превозвачи, малките туроператори и всички други малки компании от бранша, които са гръбнакът на индустрията. И ако той бъде пречупен самият туризъм като сектор ще бъде унищожен“, предупреждават от БХРА.

От хотелиерската и ресторантьорска асоциация подчертават, че „ако големите инвеститори все още имат резерви и могат да си договорят отсрочки и по-големи отстъпки, това не се отнася за хилядите представители на сектора, които всеки ден се борят да оцелеят, да намерят пари, за да платят на своите служители, да погасят битовите си сметки и въобще да продължат да съществуват на инат“.

От БХРА са категорично против да се защитават интересите само на големите корпорации или големите инвеститори, както ги определя Полина Карастоянова, а да се загърбят проблемите на хилядите малки и микропредприятия в бранша. Неслучайно един от девизите на БХРА, често повтарян от почетния председател на организацията Благой Рагин, е „Силни сме, когато сме заедно“.

От самото си създаване БХРА е именно гласът на малкия и дребен бизнес, който може да бъде чут и чиито проблеми могат да бъдат забелязани само ако са извикани на висок глас от обединените представители на сектора. Каквато е и идеята зад създаването на Кризисния ща за спасяване на туризма в България, обединил туристическия сектор и двете най-големи организации в него – Алианса на туристическата индустрия в България (АТИБ) и Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ), допълват от асоциацията.

 

Още инфо:

Бургаската регионална туристическа камара /БРТК/ се обяви против идеята на министър Балтова да се разходват средствата от актуализацията на бюджета за стимулиране на ваксинацията.

"Ваксинацията е доброволен осъзнат акт на всеки гражданин за предпазване от заболяване. Тя не би следвало да се стимулира с награди, а с разяснителни кампании от нейната полезност. Считаме, че тези действия на министерството от една страна ще доведат до разходване на средства по безсмислен начин, а от друга могат да имат и обратен ефект.", твърдят от организацията.

Вместо това те предлагат да се формират мобилни екипи за работа с помощта на НПО по места, които да провеждат разяснителна кампания за необходимостта от ваксинация, както и да могат да извършват такава на място.

Според БРТК, до негативни резултати ще доведе и предложението да се въведе сертификат за ваксинация наравно с ПСР и антигенен тест при посещение на хотели и заведения за хранене.

"На България и в частност на браншът им предстои тежка зима както сочат всички изследвания, в този смисъл всеки един лев следва да се харчи разумно и в полза на бизнеса и населението. При ниска ваксинация да въведеш изискване за сертификат за ваксинация, ПСР или антигенен тест е равносилно на затваряне на туристическия сектор. Това не е стимулиране , а налагане на по- големи ограничения на бранша."

Бургаската регионална туристическа камара настоява Министерство на туризма да подпомогне туроператорите, занимаващи се с входящ туризъм, защото основно чрез тях се вливат свежи средства в страната.

"Считаме, че влагането на средства в раздуване на администрацията на Организациите за управление на туристическите райони /ОУТР/ не е най-правилният ход да съживим нещо, което не е работило толкова години", казват още от БРТК.

От камарата препоръчват районите да се окрупнят и да останат четири – Българско Черноморие/ Варна и Бургас/, Северна България/район Дунав/ и Централен район /район Долината на розите, район Тракия и район Родопи Старопланински район /район Стара планина/, Югозападна България/район Пирин и район София/.

 

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

БИЗНЕС ПОГЛЕД - АРХИВ

Air France използва изкуствен интелект, за да подобри услугите си [12.06.2024] Фалитът на FTI ще пренареди процъфтяващия туристически пазар [05.06.2024] "УизЕър" очаква по-високи приходи и печалба тази година [24.05.2024] Курортът "Св. св. Константин и Елена" започва да привлича гости от Близкия Изток и Китай [22.05.2024] Все повече готвачи от Турция работят в черноморските ни хотели през лятото [21.05.2024] Изкуственият интелект е основен приоритет в предстоящите инвестиции в туризма [08.05.2024] Албания и Мароко са най-търсените дестинации от германските туристи [27.04.2024] Туристите се насочват все повече към уелнес пътувания след пандемията [26.04.2024] WTTC: изкуственият интелект вече е готов да оформя бъдещето на пътуванията и туризма [20.04.2024] Тейлър Суифт ли е най-важният човек в туризма? [16.04.2024] Боровец изпраща успешен зимен сезон [11.04.2024] Биометричните данни са ключът към по-интелигентното дигитално пътуване [06.04.2024] Асоциацията на българските авиокомпании представи анализ за летище София като център за транзитни полети [27.03.2024] Малта отчита намаляване на средния престой на чуждестранните туристи [24.03.2024] Как туристически експерти оценяват присъединяването на България и Румъния към Шенген [21.03.2024] Как туристическите марки могат да превърнат клиентските данни в повече директни резервации [15.03.2024] Германският туроператор DER-Touristik отчита растящ интерес сред германските туристи за предстоящото лято [04.03.2024] Хотелиерите у нас очакват между 10 и 15% ръст на бизнеса си през 2024 г. [29.02.2024] Tui Group критикува германското правителство за авиационната политика [26.02.2024] БХРА настоява за законови промени за уреждане на статута на националните курорти в България [21.02.2024]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (164)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Турция, Гърция и Кипър са най-пострадалите от обявената от FTI несъстоятелност

10.06.2024 20:25

Фалитът на германската компания FTI Touristik нанесе сериозен удар върху турската индустрия, която се смяташе [... ]

HOTREC: Актуализираните правила за пакетни пътувания застрашават конкурентоспособността на хотелите

28.05.2024 09:15

Международната асоциацията на хотели, ресторанти, барове и кафенета /HOTREC/ заяви, че приветства усилията [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Министър Милошев се срещна с екскурзоводите във връзка с решението на КЗК за дейността им

12.06.2024 -

Във връзка с решение №474 на КЗК от 9 май 2024 г. на Комисията за защита на конкуренцията да се самосезира[... ]

Пътници на „Бритиш еъруейз“ летяха девет часа в „полет до никъде“

12.06.2024 -

Пътници на британската авиокомпания бяха качени на „полет до никъде“ през Атлантическия океан, продължил[... ]

Турция, Гърция и Кипър са най-пострадалите от обявената от FTI несъстоятелност

10.06.2024 -

Фалитът на германската компания FTI Touristik нанесе сериозен удар върху турската индустрия, която се смяташе[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

На сладко от "зелена мъжка смокиня" в Къща-музей "Хр. Г. Данов" в Старинен Пловдив

11.04.2024 -

В първата десетдневка на април покрай пик на пролетното слънце Градът под тепетата посреща обичайната[... ] 1

За първи път пътеводител на фламандски език за Черноморското крайбрежие на България

08.03.2024 -

Издателство „Фрийстайл пъблишинг“ публикува пътеводителя "Българското Черноморие: от Дуранкулак[... ] 2

Над 190 000 туристи са посетили Банско през тази зима

17.04.2024 -

Данните сочат, че реализираните нощувки през зимния сезон са над 656 000. Сравнение с предходния зимен[... ] 1