Потребител: анонимен

злободневно

Какво искат българските приемащи туроператори?

30.11.2020 16:56

Пред последните седмици в Бургас и Варна се проведоха туристически форуми. Всеки от тях имаше свой облик, до голяма степен повлиян от коронавирусната пандемия. Колегите от Бургас наблегнаха на показването на туристическите акценти от своя град. Ние, варненци, избрахме конферентно-семинарната форма. [... ]

Въпросът, който не беше зададен

10.11.2020 12:07

Министерството на туризма и туристическите браншови организации поканиха всички туроператори и турагенти да попълним една анкета и да я изпратим до 12 ноември в министерството. Така ще бъде събрана информация във връзка с планирането на нови мерки за подкрепа на ликвидността на туроператори, пострадали от извънредната ситуация и епидемията от COVID-19. [... ]

Всеки пети израелски турист в Анталия се е заразил с коронавирус

07.11.2020 21:46

До тези данни се е добрал вестник Israelinfo, тъй като Министерството на здравеопазването на Израел официално не публикува данни за броя на „внесените“ в страната случаи на заразяване с COVID-19. В интервю за телевизия „Кан“ израелският здравен министър Хези Леви е отказал да отговори на журналистически въпрос за „вноса“ на коронавирус от Турция [... ]

- a a a + |
 

БХРА: 1% от приходите на туризма да се отделят за реклама

29.10.2020 10:32

Тази дългогодишна идея на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) припомня председателят на БХРА Георги Щерев. Но изказва мнението, че ако в настоящия момент на безпрецедентна криза за индустрията тези пари не се харчат правилно, от това няма да има полза.

БХРА: 1% от приходите на туризма да се отделят за реклама

БХРА настоява само малка част от предвидените за национална туристическа реклама средства да се дават за имиджово промотиране на България като дестинация чрез клипове и други рекламни форми в международни масмедии.

На първо място, най-работещата в кризата мярка, макар и финансирана не от средствата за промоция на България, е да се разшири обхвата на ваучерите за храна и те да станат ваучери за храна и почивка. Така всеки българин ще избира за какво да харчи допълнителните необлагаеми средства към заплатата му.

В кризата, породена от глобалната пандемия, туристическият сектор сега и в близко бъдъще ще разчита основно на българските гости, на съседните пазари от региона, както и на туристи от дестинации, които са отдалечени най-много на два часа полет от страната. Затова и според БХРА, освен плащането на рекламни клипове, има редица други мерки, които биха увеличили ефекта от инвестираните средства за национална реклама, така че да стимулират интереса на туристите и туроператорите към България, обясни Щерев.

От парите за реклама трябва да бъдат отделени средства за финансиране на ваучери за здравна превенция, каквато идея инициираха и от Българския съюз по балнеология и спа туризъм, посочи председателят на БХРА. Според него до подобни ваучери трябва да имат достъп всички българи. По този начин едновременно ще се инвестира в здравето и работоспособността на нацията, а в същото време ще се подпомогне и туристическия сектор, който е сред най-засегнатите от кризата, подчерта Щерев.

Според председателя на БХРА още три важни мерки трябва да бъдат предприети за стимулиране на туроператорите и увеличаване на интереса идващите у нас туристи – да се разшири и усъвършенства помощта от 35 евро за заета седалка в чартъните полети, да се отделят пари за директно финансово подпомагане към туроператорите за всеки пристигнал у нас турист, както и със средства от бюджета за национална реклама да се покрие част от стойността на входящите визи за България.

Относно субсдирането на чартърни полети към България е нужно да се вземе една постоянна нотификация за мярката от ЕК, така че тя да има действие поне 2 години, а не както сега – да се иска зелена светлина от Брюксел на всеки 6 месеца, категоричен бе Щерев. Настоящата ситуация води до забавяне и несигурност при планиране на полетите, тъй като ранните цени за ваканции у нас вече са обявени, а все още няма яснота за това дали довеждащите туроператори ще получават и занапред тези 35 евро на заета седалка, обясни той. Така реално клиентите не ползват това намаление.

От години БХРА настоява директната помощ да е не само за пристигнали със самолет туристи, а за всички чужди гости, избрали да почиват в България. Ние предлагаме да се дават между 10 и 15 евро на пристигнал турист, независимо с какъв транспорт идва, ако той отседне в хотел или друго място за туристическо настаняване поне за седмица, обясни Щерев. И допълни, че подобна мярка може да се финансира именно от бюджета за туристическа реклама. Възможностите на международните туроператори да промотират дестинация България са много по-големи от тези на нашата държава, тъй като те имат опита и каналите за това. И заделени за тази цел тези средства биха били похарчени много по-ефективно и биха довели до по-добър резултат от хвърляните сега милиони за телевизионни клипове, подчерта Щерев.

Третата предложена мярка от БХРА е да се отдели част от бюджета за национална реклама за покриване на поне 50 на сто от цената на издаваните входящи визи за основни пазари, както и да се въведат онлайн процедури, обясни Щерев. И допълни, че тези три мерки всъщност биха имали незабавен ефект и биха довели до ръст в броя на пристигащите у нас гости, докато харчените за рекламни кампании в чужбина средства имат неясни, неизмерими и недоказани ползи.

 

Още инфо:

От БХРА настояват да се облекчи процедурата за подпомагане на чартърите

БХРА: 1% от приходите на туризма да се отделят за реклама
Да се облекчи процедурата за подпомагане на чартърните полети с 35 евро на заета седалка и да се намали бюрокрацията при отчитане на документите, необходими за получаване на помощта. По този начин схемата ще стане по-работеща, ще намалеят административните разходи, помощта ще може да стигне до повече компании и съответно ще допринесе за пристигането на повече туристи в България. Това заяви зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и собственик на хотел в Слънчев бряг Веселин Налбантов.

В момента бюрокрацията при отчитане на броя пристигнали у нас туристи чрез чартъри с минимум зает капацитет от 100 места и отседнали в категоризирани места за настаняване е огромна. Затова и част от компаниите, които бяха планирали да се възползват от тази схема се отказаха, обясни Налбантов. И допълни, че ако искаме помощта да е още по-ефективна задължително трябва да се променят условията по отчитане на докарания брой туристи.

Сега задължително се иска да се представи копие от договора с всеки един клиент или копие от вауера, който се дава на туристите за пакетното пътуване. Това е огромна по обем документация, понякога за хартиени копия в обем 40 000 страници. Достатъчно е да се предостави образец на документа, а цялата останала необходима информация може да се набави от летателните списъци на авиокомпаниите и от регистрите на хотелите. Да не забравяме, че информация за всеки гост и продължителността на неговия престой задължително се подава към ЕСТИ системата, до която достъп имат и от Министерство на туризма, припомни Налбантов. И подчерта, че това прави цялата бюрокрация излишна.

Според Налбантов е необходимо да се увеличи и обема на максималната допустима помощ. Към момента тя е 800 000 евро за целия период на действие на схемата за подпомагане на чартърните полети до 14 май 2022 г. Но според БХРА тази помощ трябва да е неограничена и да е стимулиран всеки, който доведе туристи у нас, особено в такъв тежък за сектора момент. Защото тези пари ще се върнат и то мнократкотно в бюджета, категорични са професионалистите.

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

злободневно - АРХИВ

Какво искат българските приемащи туроператори? [30.11.2020] Въпросът, който не беше зададен [10.11.2020] Всеки пети израелски турист в Анталия се е заразил с коронавирус [07.11.2020] Деултум: Музей насред полето [30.09.2020] У нас не е като у вас [17.08.2020] Ибиса в средата на лятото* [02.08.2020] Как коронавирусът преобразува горещите туристически места в Европа [20.07.2020] Украйна ще строи курорт за хазартен туризъм на черноморското крайбрежие на Бесарабия [15.07.2020] Коронавирусът превърна вътрешността на Испания в туристическа пустиня [12.07.2020] Германия удължи ограниченията за пътуване до Турция до края на август [05.07.2020] Гаф в РС Македония с национална реклама „Дома си е дома“, направена с чужда снимка [18.06.2020] Гърция победи коронавируса. Може ли сега туризмът да спаси икономиката й? [14.06.2020] В Болград издадоха туристически справочник на украински и английски език [05.06.2020] 1 Речните круизи по долното течение на Дунав могат да увеличат туристическия поток към България [17.05.2020] In Memoriam [30.04.2020] Кой какво разбра от видеоконференцията на европейските министри на туризма? [28.04.2020] Четиво за министри [22.04.2020] „След утрешния ден“: Малкият и средният бизнес в Ухан трудно се връщат към живот [15.04.2020] "Шанс на живота": Да видиш накуп 200 платна на Рафаело или да преживеш 100 дни карантина [07.04.2020] Туроператор от Варна призова хотелиерите към общи мерки, за да запазят клиентите си [04.04.2020]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (17)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

БХРА: Отворете заведенията в хотелите или ги включете в мерките за подкрепа

29.11.2020 16:11

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) настоява да бъде преразгледана заповедта [... ]

България не възнамерява да затваря зимните си курорти

27.11.2020 10:52 - Обновена на 28.11.

Това се разбира от позиция на Министерството на туризма, разпространена от неговия пресцентър по повод [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Хамбург е признат за "най-силният градски бранд в Германия"

30.11.2020 -

Националното проучване сред 10 000 души също установи, че вторият по големина град в Германия оглавява[... ]

Пореден опит за обединяване на туризма под една шапка предизвика раздори в бранша

29.11.2020 -

В петък, 27 ноември беше обявено създаването на Конфедерация на бългapcкия тypиcтичecки бизнec (KБTБ). В новото[... ]

Оскверниха паметника на загинали български туристи в Охридското езеро

28.11.2020 -

Кметът на Охрид Константин Георгиески осъди оскверняването на паметника на българските туристи, загинали[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

Неочаквано посещение на Бойко Борисов в Широка лъка

18.10.2020 -

Днес, малко след отшумяването на обичайния неделен туристопоток, емблематичното родопски село Широка[... ] 2

Как да прекараш нискотарифен уикенд пред "Тайната вечеря" и в "Лозето на Леонардо"

20.02.2020 -

Впечатления на очевидец за това какво може да видим и научим от практиките на културния туризъм в Италия. [... ] 5

Лунни мистерии край Байлово

22.08.2011 - Мая Стоянова

Астрономи от неолита са набюдавали и записвали лунните цикли прези 6000 години [... ] 1