Потребител: анонимен

БИЗНЕС ПОГЛЕД

Хотелиери от Сандански: 90% от бизнеса ще фалира при ново затваряне

29.10.2020 09:32

Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в град Сандански, което е регионална структура на Българската хотелиерска и рестораньторска асоциация (БХРА), се обявява категорично против допълнителинте мерки, обявени от здравния министър Костадин Ангелов за ограничаване на работата на хотели, хотели, ресторанти и пиитейни заведения. [... ]

БХРА: Стига хаотични мерки, необходими са ясни правила

25.10.2020 15:12

В своя декларация Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация настоява за ясни мерки и правила, при които се затварят хотели, заведения и ресторанти или се ограничава тяхната дейност. [... ]

Бизнесът иска Слънчев бряг да се рекламира като място за лечение на белодробни и респираторни заболявания

21.10.2020 21:19

Слънчев бряг доказано е едно от най-добрите места в Европа за лечение на белодробни и респираторни болести. И Министерство на туризма трябва да използва този факт, за да привлече гости и да акцентира върху това, че в българските хотели през това лято нямаше нито един заразeн ат COVID-19. За това призова зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Веселин Налбантов. [... ]

- a a a + |
 

TravelMole: Това пак е „Томас Кук“, но не такъв, какъвто го познавахме

17.09.2020 17:00

„Томас Кук“ фалира преди почти една година под тежестта на 1,6 милиарда британски лири дълг, оставяйки без работа 9000 служители във Великобритания, а данъкоплатеците платиха 100 милиона лири, за да може правителството да прибере 180 000 клиенти на компанията, заварени от банкрута й в чужбина.

TravelMole: Това пак е „Томас Кук“, но не такъв, какъвто го познавахме

Сега легендарната туристическа марка се завърна, но по различен начин. Не всички обаче се радват.

Новият „Томас Кук“ стартира не като напълно интегрирана туристическа компания с магазини, авиокомпания и пакетна туристическа дейност, а като чисто онлайн туристически агент, продаващ динамични пакети, базирани главно на евтини полети на easyJet и настаняване в стаи с три легла.

Няма ги вече туристическите агенции в супермаркетите, авиокомпанията и централата в Питърбъро. Всъщност от бившия „Томас Кук“ остава само адресът на уебсайта - thomascook.com, и познатото жълто лого „слънчево сърце“.

Сегашният собственик, китайският конгломерат Fosun, беше и най-големият акционер в бившия „Томас Кук“. Само седмици след като компанията фалира през миналия септември, китайците откупиха правата върху марката от ликвидаторите на „Томас Кук“ за 11 милиона британски лири, предизвиквайки гнева на профсъюза TSSA, който определи това като „нищожна“ сума.

Също така, в новия мениджърски екип на „Томас Кук“ присъстват някои от онези, които бяха начело, когато компанията катастрофира. Такъв е например новият изпълнителен директор Алън Френч, който беше директор по стратегията и технологиите във фалиралата туристическата група.

Бившият персонал е бесен

Макар че несъмнено някои от бранша ще приветстват възраждането на една от най-старите и най-известни туристически марки в Обединеното кралство, мнозина бивши служители - включително тези, които останаха в чужбина, когато компанията се провали, реагираха остро.

Те припомниха, че собствениците не са спасили „Томас Кук“ преди година. Всъщност тогава Fosun и финансиращите банки са предложили да съберат общо 900 милиона британски лири, за да спасят компанията от фалит, но разследвате на TravelMole показа, че сделката е провалена от хедж фондове, които отказват да дадат подкрепата си.

Марката е опетнена

Сега мнозина се питат дали клиентите ще се чувстват спокойни, ако направят резервация с компания, която се е провалила толкова зрелищно. Бивша служителка каза, че няма да повярва на компания, управлявана от същите собственици, довели я до фалит.

Експертът по брандиране на авиокомпании Питър Кнап от консултантската фирма Landor каза, че „Томас Кук“ е име, синоним на провал. „Но има реална възможност за марката“, добави той. „Като се учи на уроците от миналото и откликва на нуждите на туристите и пътниците, докато всички се адаптираме към новите начини на пътуване, „Томас Кук“ има шанс да бъде в авангарда в една нова ера на пътуванията, марка, която е съпричастна с изискванията на клиента, съобразени с безопасността и, най-важното, гъвкава.

"Не може да се отрече, че това ще бъде предизвикателство за туристическата марка. Името и скорошната й история няма да помогнат. Но ако тя е в състояние да се възползва от открилата се възможност, да покаже, че е научила уроците от миналото и да стъпи на наследството и родословието си, може да има шанс да се пребори."

Клиентите също реагираха онлайн, за да изразят гнева си. Един от тях написа в Туитър, че от провала на „Томас Кук“ е загубил 900 паунда, добавяйки, че никога повече няма да резервира с тях. Друг пише: "Томас Кук“ оцелява, печалбите ще се ползват от китайски инвеститор, британски работници са платили цената и икономиката на Обединеното кралство пострада. Това не е добър резултат за Великобритания."

Ще оцелее ли?

Въпреки че изглежда безумно да се стартира туристически бизнес по време на глобална пандемия, новият „Томас Кук“ има много очевидни предимства пред своя предшественик и други отдавна утвърдени туристически компании. Като начало компанията вече няма дълг от 1,6 милиарда британски лири, който да обслужва, няма губещи магазини, които източват ресурсите й, нито самолети, които да стоят приземени, нито наем за плащане на офиси, които в момента са празни, тъй като нейните 50 служители работят от дома си.

Стартирал по време на пандемията, новият „Томас Кук“ има възможност да изгради бизнес, добре подготвен за „новото нормално“.

Освен това той разполага с една от най-разпознаваемите британски марки, но ще трябва да изчакаме, за да видим дали това е за добро, или за зло.

 

Източник: TravelMole

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Възкресението на „Томас Кук“ е „неизбежно“

14.09.2020 11:27

Фалиралата туристическа група, която беше номер 2 в европейския туризъм, ще се завърне скоро на пазара, но само като онлайн бранд. [... ]

БИЗНЕС ПОГЛЕД - АРХИВ

Хотелиери от Сандански: 90% от бизнеса ще фалира при ново затваряне [29.10.2020] БХРА: Стига хаотични мерки, необходими са ясни правила [25.10.2020] Бизнесът иска Слънчев бряг да се рекламира като място за лечение на белодробни и респираторни заболявания [21.10.2020] Украински туристи пристигнаха в Бургас за есенния сезон [19.10.2020] Hotelbeds договори стратегическо партньорство с възстановения „Томас Кук“ [13.10.2020] German Summer Cities-2021 дава нов импулс за градския туризъм във ФРГ [12.10.2020] Повечето хотелиери от луксозния сегмент казват, че най-лошото от коронавирусната криза вече е отминало [11.10.2020] EasyJet за първи път излиза на загуба [08.10.2020] WTTC призова хората: „Пътувайте по света. Направете разликата” [04.10.2020] Основателят на Viking Cruises загуби 66% от богатството си заради коронавирусната пандемия [27.09.2020] Хотелският сектор в Близкия изток ще започне да се възстановява в последното тримесечие на 2020 г. [24.09.2020] Великобритания губи по 32 милиона паунда на ден заради прекъснатия „въздушен коридор“ със САЩ [22.09.2020] Fosun планира концептуални магазини, лайфстайл платформа и други дейности за новия „Томас Кук“ [20.09.2020] Какви уроци извличат германските туроператори от коронавирусната криза? [12.09.2020] Летищният оператор Fraport отчита голям спад и през август [11.09.2020] Шефът на TUI прогнозира промени в туристическото търсене [10.09.2020] В Париж отчитат "значителни щети" за туризма [31.08.2020] Свръхтуризмът все още е проблем в Европа, сега заради нарасналите вътрешни пътувания [30.08.2020] Нешет Кочкар: туристическият сезон в Турция ще продължи до октомври-ноември [25.08.2020] Продължително, бавно възстановяване на международния туризъм, твърди прогноза [21.08.2020]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (164)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

TravelMole: Това пак е „Томас Кук“, но не такъв, какъвто го познавахме

17.09.2020 17:00

„Томас Кук“ фалира преди почти една година под тежестта на 1,6 милиарда британски лири дълг, оставяйки [... ]

Срив на броя на нощувките и приходите от тях се отчита в България през юли

12.09.2020 16:37

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани у нас през юли 2020 г., е 2 265.9 хил., [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Реновират наблюдателницата в парк "Езеро"

29.10.2020 -

Почистване и облагородяване на пътеките около Атанасовско езеро извършиха екоактивисти и доброволци. [... ]

Club Med отворя нов курорт в Мароко

29.10.2020 -

Веригата от ваканционни селища, работеща по системата ол инклузив, Club Med ще инвестира 90 милиона евро[... ]

Министрите на туризма на България и Турция обсъдиха съвместни инициативи

24.10.2020 -

Днес Турция е сред петте най-големи търговски партньори на България, а размерът на двустранния стокооборот[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

Неочаквано посещение на Бойко Борисов в Широка лъка

18.10.2020 -

Днес, малко след отшумяването на обичайния неделен туристопоток, емблематичното родопски село Широка[... ] 2

Как да прекараш нискотарифен уикенд пред "Тайната вечеря" и в "Лозето на Леонардо"

20.02.2020 -

Впечатления на очевидец за това какво може да видим и научим от практиките на културния туризъм в Италия. [... ] 5

Лунни мистерии край Байлово

22.08.2011 - Мая Стоянова

Астрономи от неолита са набюдавали и записвали лунните цикли прези 6000 години [... ] 1