Потребител: анонимен

злободневно

Ибиса в средата на лятото*

02.08.2020 17:24

На почти празния плаж във Фигеретас на Ибиса социалното дистанциране не е трудно. Тук терасите на откритите барове са рядко населени, а щорите на апартаментите с изглед към тях са предимно затворени. [... ]

Как коронавирусът преобразува горещите туристически места в Европа

20.07.2020 16:33

Само преди година графити по стените на сградите в Барселона приканваха „Туристи, вървете си!“. Сега, когато те си отидоха, градът - заедно с други, които са силно зависими от туризма, е заплашен от икономически крах и набързо съставя планове как да примами посетители. [... ]

Украйна ще строи курорт за хазартен туризъм на черноморското крайбрежие на Бесарабия

15.07.2020 15:42

Държавна компания ще инвестира 2,5 млрд. щатски долара за изграждането на хотели с общ капацитет 20 хил. легла върху 10-километрова черноморска пясъчна коса. [... ]

- a a a + |
 

Кой какво разбра от видеоконференцията на европейските министри на туризма?

28.04.2020 23:11

Прочитът е на Герчо Герчев – туроператор от Варна.

Тази сутрин внимателно слушах брифинга на министър Ангелкова. Сравнявах казаното от нея с публикуваната вчера вечерта информация от DPA, както и с информацията публикувана в полския туристически информационен портал www.tur-info.pl. Направи ми впечатление, че както DPA, така и tur-info.pl акцентират на туристическите (трансгранични) коридори, а в брифинга на Ангелкова не чух нищо на тази тема. Да, тя каза за очакваното голямо значение през този сезон на шосейния туристически транспорт. Посочи, че се подготвят единни правила за отваряне на границите (те са важни за туристообмена между две съседни страни, за което са нужни ГКПП). Но не чух нищо за това как туристите, пристигащи по шосе, ще преминат през транзитните държави по пътя си. А всички знаем, че за туризма трябват две неща: атракция и транспорт до нея.

Предлагам ви публикацията на tur-info.pl в мой превод.

Като ротационен председател на Съвета на Европейския съюз, Хърватия организира неформална видеоконференция на министрите на ЕС, отговарящи за туризма. Целта беше обмен на най-добри практики и определяне на начини за увеличаване на подкрепата за туристическия сектор в ЕС, който беше силно засегнат от кризата COVID-19.

Кой какво разбра от видеоконференцията на европейските министри на туризма?

Гари Капели - министър на туризма на Хърватия, модерираше видеоконференцията

Във видеоконференцията, председателствана от хърватския министър на туризма Гари Капели, присъстваха министри или представители на високо равнище от всички държави-членки на ЕС, както и комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон. Генералният секретар на Световната туристическа организация (UNWTO) Зураб Пололикашвили, поканен от хърватското председателство, представи инициативите й в подкрепа на туризма.

Туристическият сектор претърпя огромен и неочакван спад в търсенето поради коронавирусната пандемия. Нашата мисия е да бъдем лидер в съживяването на туризма, което пряко ще повлияе на възраждането на цялата икономика. Туризмът представлява 10% от БВП на ЕС и осигурява работни места за почти 12% от работниците в Европейския съюз. Освен това туризмът е четвъртата категория на износа в ЕС и потреблението му генерира приходи от над 400 милиарда евро. Поради всички тези причини е важно да се насърчава създаването на съвместни решения за кризата в туристическия сектор, причинена от пандемията на коронавирус, но също така и да се създадат програми и планове за борба с подобни заплахи в бъдеще. Ето защо съм особено доволен, че миналата седмица на срещата на членовете на Европейския съвет беше договорено създаването на фонд за възстановяване, който да бъде насочен към най-засегнатите сектори и географски части на Европа. Вярвам, че всички сме наясно, че туризмът определено принадлежи към категорията на най-засегнатите сектори в тази криза - заяви Гари Капели, министър на туризма на Република Хърватия.

Откривайки дискусията, министър Капели припомни, че в епохата преди въвеждането на Директивата за туризма повече от една четвърт от международните пътувания на граждани на ЕС се извършват в други страни от ЕС. Повече от 94% от всички нощувки са извършени в страни от ЕС.

Хърватският министър се позова на идеята за отваряне на туристически коридори между държавите-членки на ЕС. Подчерта, че при определяне на критериите и определяне на мерките, които биха били необходими, за да се гарантира безопасността на туристите, трябва да се консултират епидемиолозите. Министър Капели подчерта, че малко преди днешната конференция е получил от няколко държави-членки декларация за общата позиция на министрите на туризма на ЕС, в която призова за включването на силна подкрепа за туризма в плана за икономическо възстановяване на ЕС и подчерта значението на установяването на единни правила както за въздушната, така и за морската и сухопътната мобилност.

Много участници в дискусията подчертаха факта, че в много страни от ЕС туризмът не само сам по себе си дава значителен принос за брутния вътрешен продукт, но също така пряко или косвено влияе на много други сектори на икономиката. Той е ключов източник на много необходимия доход за местните общности и за отделните хора. В Хърватия например туризмът генерира почти 17 процента от БВП на страната, докато в други държави-членки той варира от 2,6 процента в Словакия до 20,6 процента в Гърция.

Министрите описаха действията, предприети от държавите-членки, поотделно или съвместно, за смекчаване на отрицателното въздействие на пандемията върху туристическия сектор и други свързани сектори. Широка подкрепа получиха допълнителните ресурси и засилената координация на равнището на ЕС. Подчертано бе, че туризмът трябва да бъде един от основните приоритети в плана за икономическо възстановяване на ЕС.

Министрите подчертаха важността на хармонизирано решение за възстановяване на разходите за туристически пакети, включително ваучери, и се съгласиха по важността на събирането на информация относно мерките, свързани с туризма и насърчаването на най-добрите практики в ЕС. Понастоящем всяка страна се опитва да подкрепи туристическите предприемачи, като спазва правата на потребителите. Следователно позицията на Европейската комисия по този въпрос би била желателна. На първо място, важен сигнал би била информацията на Комисията, подчертаваща възможността за издаване на ваучери на пътниците вместо възстановяване на средства. Тези ваучери трябва да бъдат обхванати от същата защита при несъстоятелност, като и първоначалния договор - подчерта полският заместник-министър на развитието Анджей Гут-Мостоуи.

По отношение на правната рамка за организаторите на групови пътувания, Комисията беше помолена да даде приоритет на работата по общ подход на ЕС, който ще осигури временна еластичност и финансова ликвидност и ще гарантира справедлив баланс на интересите между туроператорите и потребителите.

Еврокомисарят Бретон подчерта, че спешните мерки и средствата, мобилизирани от Комисията, трябва да подкрепят усилията на държавите-членки да поддържат стандарта на живот в краткосрочен и средносрочен план. Той призова държавите-членки да се възползват максимално от тях и да гарантират, че от тях ще се възползват колкото се може повече служители, към които са насочени.

"Ще ни трябват безпрецедентни средства за преодоляване на тази криза. Нуждаем се от" нов план на Маршал "с мощен бюджет на ЕС, който ще ни позволи да тръгнем по пътя към европейско икономическо възстановяване и да изградим по-силен и по-устойчив Съюз. Ще се нуждаем от бързи действия, прагматизъм и креативност, за да възстановим и изградим процъфтяваща и устойчива туристическа индустрия. Но преди всичко тази криза изисква солидарност. Никоя държава не може сама да преодолее тази криза ", заяви Тиери Бретон, еврокомисар по вътрешен пазар.

Зураб Пололикашвили се позова на насоките на UNWTO за управление на кризата в туризма в контекста на COVID-19 и се обърна към Европейската комисия с прзив да даде приоритет на туризма като част от плана за икономическо възстановяване на ЕС. Министрите също изразиха твърда подкрепа за нови и иновативни мерки, които трябва да се предприемат както на национално, така и на равнище ЕС, за да се съживи бързо и ефективно туристическия сектор.

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

злободневно - АРХИВ

Ибиса в средата на лятото* [02.08.2020] Как коронавирусът преобразува горещите туристически места в Европа [20.07.2020] Украйна ще строи курорт за хазартен туризъм на черноморското крайбрежие на Бесарабия [15.07.2020] Коронавирусът превърна вътрешността на Испания в туристическа пустиня [12.07.2020] Германия удължи ограниченията за пътуване до Турция до края на август [05.07.2020] Гаф в РС Македония с национална реклама „Дома си е дома“, направена с чужда снимка [18.06.2020] Гърция победи коронавируса. Може ли сега туризмът да спаси икономиката й? [14.06.2020] В Болград издадоха туристически справочник на украински и английски език [05.06.2020] 1 Речните круизи по долното течение на Дунав могат да увеличат туристическия поток към България [17.05.2020] In Memoriam [30.04.2020] Четиво за министри [22.04.2020] „След утрешния ден“: Малкият и средният бизнес в Ухан трудно се връщат към живот [15.04.2020] "Шанс на живота": Да видиш накуп 200 платна на Рафаело или да преживеш 100 дни карантина [07.04.2020] Туроператор от Варна призова хотелиерите към общи мерки, за да запазят клиентите си [04.04.2020] Балкански "туризъм" по време на карантина [28.03.2020] Виртуални пътувания компенсират отложеното търсене в туризма [26.03.2020] Седянка след време на вирус [23.03.2020] 2 "Пейзаж след вируса": Негово Величество Потребителят ще добие имунитет срещу алчни оператори [15.03.2020] 1 Как в Полша обезщетяват туристите при отменени пътувания заради коронавируса? [12.03.2020] 1 За „редките езици“ и ползите им за туризма в България [08.03.2020]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (17)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Туроператорите вече могат да кандидатстват за субсидия от 35 евро за всеки чартърен турист

30.07.2020 14:52

Всички необходими документи, както и насоки за подаване на заявления са качени на официалния сайт на [... ]

Рязък спад на чартърните полети с чуждестранни туристи отчитат морските ни летища

22.07.2020 19:51

Едва 217 са чартърните полети на бургаското летище от началото на туристическия сезон до днес, докато [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

TUI отмени полетите до България до края на годината

02.08.2020 -

Европейският номер 1 в туризма удължава до 10 август спирането на полетите за Балеарските и Канараските[... ]

Хотелиери: води се негативна кампания срещу Златни пясъци в Германия

01.08.2020 -

Хотелите и заведенията в Златни пясъци спазват епидемиологичните мерки, заявиха местните хотелиери[... ]

Създава се Консултативен съвет по туризъм

31.07.2020 -

Той ще е съвещателен орган към министъра на туризма Марияна Николова, стана ясно след заседанието на[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

В Болград издадоха туристически справочник на украински и английски език

05.06.2020 -

В навечерието на 200-годишния си юбилей като град, емблематичното селище се бори срещу коронавирус-ограничения[... ] 1

Седянка след време на вирус

23.03.2020 -

Досущ както в баварското село Оберамергау, където заради коронавируса тазгодишното традиционо народно[... ] 2

Как да прекараш нискотарифен уикенд пред "Тайната вечеря" и в "Лозето на Леонардо"

20.02.2020 -

Впечатления на очевидец за това какво може да видим и научим от практиките на културния туризъм в Италия. [... ] 4