Потребител: анонимен

злободневно

ТУИ с изявление за протестите срещу туризма на Канарските острови

28.05.2024 17:02

лавният изпълнителен директор на европейския номер 1 в туризма се намеси в скандала, който доведе до масови протести по улиците на Канарските острови, като на туристите се казваше „да се приберат у дома“. Себастиан Ебел обвини нерегулирани онлайн платформи като Airbnb, че са довели до кризисната ситуация. [... ]

Кафенета в Европа отказват достъп на дигитални номади с лаптопи

23.05.2024 17:51

Някои кафенета са забранили напълно лаптопите, докато други таксуват посетителите с почасова ставка за привилегията да използват лаптопите си. [... ]

В Одеса започва третият плажен сезон в условия на война

08.05.2024 11:59

Миналата година сезонът беше открит на плажовете на Одеса в края на лятото, когато нивото на водата падна след взривяването на язовира на Каховската ВЕЦ. Тогава шест плажа бяха отворени за посетители. Олег Кипер, ръководителят на Одеската областна военна администрация, заяви, че тази година те ще се опитат да организират безопасни места за плуване на посетителите по същата схема. [... ]

- a a a + |
 

Четиво за министри

22.04.2020 22:09

Очевидно в Министерството на туризма има остър дефицит на идеи как реално да се помогне на българския туризъм, за да се справи с удара, който му нанесе коронавируса. Затова нека прочетат внимателно това, което предлага варненският туроператор Герчо Герчев, и зад което застават множество негови колеги от бранша.

Колега от Широка лъка ми препрати информация, че Хърватия подготвя „туристически коридор“, по който през лятото там да пристигат по шосе туристи от Чехия. Отдавна се опитвам да лобирам и България да подготви такива коридори от страните в Централна и Източна Европа до нашите курорти.

От информацията научихме, че чешките туристи са много важни за хърватския туризъм (700 000 годишно). Също както полските туристи (над 400 000 годишно) са важни за нашия. Научихме също и че достатъчно много чехи пристигат по шосе в Хърватия (както почти половината поляци пристигат по шосе в България). Обаче, за разлика от България, Хърватия вече се готви да облекчи шосейния достъп на чехите до своите курорти, като договори „туристически коридор“ с транзитните държави. И в допълнение искат, освен чехи, да привлече шосейни туристи и от тези транзитни държави. За да може, когато се отпуши коронавиусната ситуация, те вече да са си „постелили“ за един успешен сезон. А отпушването наближава!

Всички виждаме какви „мерки“ подготвя нашето Министерство на туризма. Както правилно отбеляза една колежка от Бургас, „Министерството на туризма разработва онлайн приложения за шезлонги и разпределянето им по плажове. Кой ще ги посети и как, не е много ясно. До там стига стратегията му“. Затова смятам, че насъбраната колективна енергия на бранша трябва да се насочи към формулиране на проблемите за предстоящия летен сезон и „с натиск“ поставянето им пред Министерството на туризма за бързо/своевременно решение. Кой да направи това? Крайно време е да се обединим всички, които си вадим хляба с туризъм. Да загърбим това, което досега ни е разделяло. Иначе казано „Юнаците да доближат байраците“, а не „Всеки юнак да вее свой байрак“.

Четиво за министри
Искам да отбележа, че изобщо не подценявам проблема, с който се борят колегите от изходящия туризъм. Аз самият се опитвам да организирам някакви познавателни екскурзии до Полша и много добре знам за какво става дума. Обаче, това са друг вид проблеми, те не са свързани с летния сезон. За тяхното решаване трябва да се борим по някакъв друг начин.

Включените в следващия по-долу списък проблеми, отнасящи се до сезон Лято 2020, бяха подсказани от различни колеги от туризма по време на наши формални и неформални разговори. Не претендираме за изчерпателност. Очакваме и други колеги туроператори, хотелиери, ресторантьори, превозвачи, екскурзоводи и всякакви други да подскажат важните според тях проблеми, за да ги поставим пред Министерството на туризма. Като направим това с оглед обстановката, която ще бъде след „отпушване“ на вирусната ситуация, а не гледайки сегашната паникова стагнация.

Да не забравяме, че входящият и вътрешният туризъм „хранят“ не само регионите около летните български курорти, но също така и много производствени, транспортни и други фирми в цяла България. И затова делът на туризма в българския БНП доста надхвърля онези официално цитирани 15-18%!

Ето какви проблеми по идващия летен сезон дискутирахме с колегите:

Текущо изпращане до потенциалните туристи в чужбина на официална/държавна информация, че досега в България пандемията е под контрол и опасността от заразяване тук остава на много по-ниско ниво, в сравнение с други традиционни летни туристически дестинации. Това може да се прави по различни начини: информационни бюлетини, пресконференции, видеоклипове в социалните мрежи и телевизиите и т.н.

Да изготвим на професионално ниво мерки за осигуряване на безопасни условия за пребиваване в българските туристически обекти (хотели, ресторанти, музеи, транспортни средства и др.). Регламентиране на правила за безопасно пребиваване на плажа, по време на екскурзии и други. Вече прочетохме достатъчно много чуждестранни примери за такива мерки.

Компетентните държавни органи да регламентират здравните изисквания към пристигащите туристи. Здравни паспорти, медицински застраховки, антивирусни застраховки и т.н.

Да покажем, че ние в България работим в интерес на нашите клиенти. Че те няма да загубят парите, които досега са предплатили за лятната си почивка. Че сме достатъчно финансово стабилни, въпреки загубите, които понасяме поради коронавируса. Че сме готови, веднага след като се „отпуши“ ситуацията, да ги посрещнем и обслужим, като им осигурим необходимите санитарно-хигиенни условия за почивка.

Да водим търговска политика, насочена към:

- Периода на вече получените резервации за май и юни целесъобразно да преместваме напред през сезона, без да налагаме неустойки;

- Силно да намаляваме размера на изискуемите аванси и да удължаваме срока за плащането им, а доплащането до 100 % да бъде непосредствено (например 2-7 дни) преди пристигането;

- Да обявим различни екстри, стимулиращи идването на почивка в българските летни курорти (добре знаем как нашите конкуренти ще залеят със „сладки“ екстри потенциалните клиенти).

Министерството на туризма юридически да уреди уеднаквяването практиката за приемащия туризъм в България в случаите на анулиране ранните резервации за летния сезон, както и уреждане проблема с използването на вече платените на хотелите аванси за летния сезон. За да не могат отделни хотели или туроператори поединично да прилагат най-различни – често никому неизгодни – практики за уреждане проблема с анулациите и авансите за сезона.

Министерството на туризма организационно да подпомогне българските приемащи туроператори (те са предимно микро и малки, а по-рядко средни предприятия). В условията на потенциален срив на летния сезон, те могат реално да увеличат броя на туристите в българските летни курорти, като използват преките си лични връзки със своите партньори в чужбина. Достатъчно е министерството, със своя административен авторитет, да „посъветва“ хотелиерите да дадат на българските туроператори същите преференциални договорни условия, които дават на големите чуждестранни туроператори.

Осигуряване транспортната достъпност до България, както по въздуха, така и с шосеен транспорт (автобуси и леки коли):

- изясняване реда за пътуване в самолетите/автобусите, с оглед осигуряване на социалната дистанция, за да не пътуват превозните средства полупразни. Например, ако пътува семейство с две деца (които всекидневно живеят заедно), трябва ли всеки от тях да сяда през една седалка в превозното средство?

- Министерствата на туризма и на транспорта да осигурят транспортната достъпност до България по шосе, по примера на транзитните коридори за международния товарен транспорт. Тези коридори да са готови да започнат да действат в момент, в който се прецени, че пътуванията и почивките са възможни, при прилагане на необходимите предпазни мерки. Обявяването още сега на подобна мярка ще внесе повече яснота в намеренията и плановете на партньорите ни от Централна и Източна Европа.

Освен от Полша, и досега беше голям делът на автобусните туристи от Словакия, Румъния, Молдова, Украйна и Беларус. При създалата се обстановка има обосновано предположение, че поради по-голямата си гъвкавост малките туристически фирми от тези страни, както и от Чехия и Унгария, по-лесно ще организират изпращането на туристи в България именно с автобуси, а не със самолети.

Такива туристически транзитни коридори са:

От северозапад, трасето Берлин – Прага – Виена/Братислава – Будапеща – София/Русе – Варна/Бургас. В съответствие на ситуацията през лятото, трасето от Сегед до България може да бъде през Сърбия до София или през Румъния до Русе.

Към този коридор да се добавят довеждащи разклонения от Полша. Отчитайки досегашната масова практика на полските автобусни чартъри до България, препоръчителни са две такива разклонения:

1. Катовице – Cieszyn (Pl) - Острава (Cz) – ?ilina/Banska Bistrica (Slo) – Šahy/Будапеща (Hu).

 2. Rzeszów – Barwinek (Pl) - Кошице (Slo) – Cluj-Napoka – Букурещ (Rо).

От североизток:

1. Букурещ – Русе – Варна – Бургас.

2. Букурещ – Констанца – Дуранкулак – Варна – Бургас.

Преразглеждане на визовия режим по отношение на Руската федерация, Република Турция и някои арабски страни (и сега членките на Съвета за сътрудничество в Персийския залив и Обединените арабски емирства имат безвизов режим за влизане в ЕС, към тях да се добавят за облекчено влизане в България и Кувейт, Катар, Саудитска Арабия, Бахрейн и Оман). Всички те могат да бъдат онези емитивни пазари, които да спасят не само летния сезон. Този въпрос многократно е поставян от целия туристически бранш пред държавата. Сега, във времето на тази невиждана по тежест и размери криза, е крайно наложително да се започнат конкретни действия от страна на българската държава за отмяна или по възможност облекчаване на визовия режим за тези страни чрез издаване на визи при влизане, при това на минимални такси.

Очаква се, пътуванията от тези страни до Западна Европа да бъдат силно ограничени поради страх от тежката пандемична обстановка там. България може да се окаже един спокоен и сигурен оазис за по-продължителна почивка, съобразно особеностите на тези пазари.

Подобни промени на визовия режим бяха отдавна извоювани от Гърция по отношение на островната й част. Със същата практика се отличава и Кипър, който е въвел безвизов режим за туристи от Руската федерация. Не разбираме страха на държавата, че тези туристи могат от България да отидат в шенгенски страни. Как ще могат да излязат от България в посока на шенгенските страни при наличието на български граничен контрол?

Развитие на вътрешния туризъм след преминаване на кризата. Чрез обединяване на усилията на бизнеса и държавата за изготвяне на пакети за почивка-рехабилитация, като от страна на бизнеса се предложат преференциални цени и условия, а от страна на държавата - финансиране на значителна част от тези пакети. Прилагането на предложената мярка може да се осъществи тогава, когато преценят компетентните органи, но подготовката трябва да започне сега. Така да се постигне частично компенсиране на загубите на хотелиерския, ресторантьорския и туроператорския бизнес и социално подпомагане на населението.

Министерството на туризма целево да използва създалата се критична международна обстановка, и да пренасочи националната туристическа реклама към подчертаване предимствата на България в условията на борба с вирусната пандемия. В насока, че в България има достатъчно фактори: природни, материални, човешки и т.н., за да осигурява благоприятното пребиваване на туристите у нас в условията след пандемията.

България е страна на билките, на СПА, имаме прекрасни пулмологични курорти (сред тях Сандански е на надевропейско ниво), в които успешно могат да се лекуват последици от болести на дихателната система причинени от вируса. Така както например в миналото е провеждано гроздолечение. С това трябва да проглушим Европа и Близкия изток, и така целогодишно да си осигурим достатъчно голям брой туристи!

 

 Герчо Герчев,

собственик и управител на „Франга“ ООД, регистриран туроператор 05602/2006 – Варна,

член на ВАсТА

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

злободневно - АРХИВ

ТУИ с изявление за протестите срещу туризма на Канарските острови [28.05.2024] Кафенета в Европа отказват достъп на дигитални номади с лаптопи [23.05.2024] В Одеса започва третият плажен сезон в условия на война [08.05.2024] Туристическата индустрия призовава ЕС да преразгледа промените в Директивата за пакетните пътувания [02.05.2024] На Канарските острови започна гладна стачка срещу масовия туризъм [15.04.2024] Шотландия заменя туристическите информационни центрове с видеоклипове и инфлуенсъри в TikTok [12.04.2024] Платила ли е България 10 млн. рубли окупационни разходи на Русия след Освобождението? [04.04.2024] Туризъм на Антарктида: трябва ли просто да кажем не? [29.03.2024] „Песпонеделник“ през погледа на един британец [21.03.2024] Браншови организации подкрепят Мартин Захариев за министър на туризма [14.03.2024] Туристическият бизнес с отворено писмо в подкрепа на министъра на туризма Зарица Динкова [07.03.2024] Испания дава на пенсионерите си субсидирани почивки и иска други страни от ЕС да се присъединят [16.02.2024] „Въглеродният отпечатък“ на Тейлър Суифт [09.02.2024] Недостигът на алкохол на остров Занзибар удря туризма в Танзания [06.02.2024] Три години по-късно Сметната палата сложи „двойка“ на Министерството на туризма заради закъснели мерки в подкрепа на бизнеса по време на пандемията [01.02.2024] Може ли най-големият круизен кораб в света наистина да е екологичен? [27.01.2024] Тенденции за туризма през 2024 г.: ето какво прогнозират експертите [26.01.2024] Северна Корея посреща първата чуждестранна туристическа група от 2020 г. насам [16.01.2024] АБТТА настоява срокът на действие на 9% ДДС за туристическите пакети да се удължи до края на 2024 [14.12.2023] Хакери атакуват клиенти на Booking.com [06.12.2023]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (17)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

HOTREC: Актуализираните правила за пакетни пътувания застрашават конкурентоспособността на хотелите

28.05.2024 09:15

Международната асоциацията на хотели, ресторанти, барове и кафенета /HOTREC/ заяви, че приветства усилията [... ]

България има нереализиран потенциал да привлича туристи за климатичен туризъм

12.05.2024 11:13

Развитието на климатичния туризъм ще удължи туристическия сезон, ще съживи редица изостанали региони [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Правителството отложи влизането в сила на новата наредба за водното спасяване

30.05.2024 -

С постановление на Министерския съвет беше разрешен правният казус, възникнал с приемането на новата[... ]

Европейски, швейцарски и български опит бяха споделени на конференцията “Хижа на годината” 2024

30.05.2024 -

Конференцията се проведе в ПП “Витоша” под надслова “За по-добри хижи и заслони в България”. В събитието[... ]

Влезе в сила забрана за руските туристи да посещават Норвегия

29.05.2024 -

Забрана за влизане на руски туристи в скандинавската страна влезе в сила от днес по разпореждане на[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

На сладко от "зелена мъжка смокиня" в Къща-музей "Хр. Г. Данов" в Старинен Пловдив

11.04.2024 -

В първата десетдневка на април покрай пик на пролетното слънце Градът под тепетата посреща обичайната[... ] 1

За първи път пътеводител на фламандски език за Черноморското крайбрежие на България

08.03.2024 -

Издателство „Фрийстайл пъблишинг“ публикува пътеводителя "Българското Черноморие: от Дуранкулак[... ] 2

Над 190 000 туристи са посетили Банско през тази зима

17.04.2024 -

Данните сочат, че реализираните нощувки през зимния сезон са над 656 000. Сравнение с предходния зимен[... ] 1