Потребител: анонимен

злободневно

Туроператор от Варна призова хотелиерите към общи мерки, за да запазят клиентите си

04.04.2020 10:22

Герчо Герчев е приемащ туоператор от Варна. В обращението си към колегите си от хотелския сектор той предлага конкретни мерки, които ще запазят доверието на потребителите в българския туристически бизнес. [... ]

Балкански "туризъм" по време на карантина

28.03.2020 16:56

Докато софийски туроператор дава "карантинен бонус" за свежо обявена екскурзия до... Милано, в съседката ни Северна Македония планински хотели край Битоля стават карантинни изолатори за македонски граждани, репатрирани от опасно засегнати от коронавируса държави. [... ]

Виртуални пътувания компенсират отложеното търсене в туризма

26.03.2020 17:46

След като туристическият бизнес на практика замрази дейността си, бързо се активизира сегментът на дигитални проекти в областта на туризма. [... ]

- a a a + |
 

Съдбата на почивния комплекс „Камчия“ в България стана предмет на обсъждане в горната камара на руския парламент

24.12.2019 18:01

Ситуацията с комплекса, който е собственост на правителството на Москва, стана причина за питане към руския външен министър Сергей Лавров, който отговаряше на въпроси на членове на Съвета на федерацията на Руската федерация по време на т.нар. правителствен час. От отговора му става ясно, че се работи комплексът да стане притежание на руската държава.

Съдбата на почивния комплекс „Камчия“ в България стана предмет на обсъждане в горната камара на руския парламент

Въпрос: На черноморското крайбрежие на България се намира прекрасният санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“, който е собственост на Правителството на Москва. Тази отлична материално-техническа база трябва да се използва като плацдарм за работа с нашите сънародници в Евросъюза. Но от 2015 г., когато е поставен този въпрос, и досега той не е решен. Междувременно, опасността от загуба на този комплекс е повече от реална. Не е ли време правителството да постави точката на въпроса и да създаде на базата на „Камчия“ руски хуманитарен център като основна културно-хуманитарна площадка за прокарване на нашите интереси в Европа. Как вие оценявате перспективата за реализиране на този проект и необходимостта от него?

С.В.Лавров: Съгласен съм, че това е уникален проект. Ако говорим за „мека сила“, това е идеалното й въплащение в най-позитивен смисъл. Мястото се ползва с огромна популярност сред младежите, спортистите и тези, които искат да развиват контактите между хората, между гражданите на Русия, България и други страни. Ние сме разтревожени, че напоследък се натрупаха много негативни тенденции в положението около този комплекс. Някои от сградите в него са затворени, други са отдадени под наем. Не е много ясен въпросът със собствеността, има натрупани неплатени данъци и други тревожни фактори. След посещението на премиера Дмитрий Медведев в България през март тази година Министерството на външните работи подготви записка по реализацията на всички договорености, в която особено внимание е отделено на  преодоляването на кризата около този комплекс. В това число се предлага правителството на Москва, правителството на Руската федерация, по-конкретно Министерството на образованието, да подготвят варианти за промяна на собствеността във федерална и да се осигури бюджетно финансиране. Бяха набелязани и срокове до юни, представени бяха и съответни доклади. За съжаление, бюрократичната машина се задвижва бавно… Трябва да се действа бързо, защото ситуацията непрекъснато се влошава.

Източник: interaffairs.ru

Договорът за изграждането на Санаторно-оздравителен комплекс "Камчия" бе подписан от бившия министър на социалната политика Емилия Масларова през септември 2008 г. и одобрен от правителството на Сергей Станишев. СОК "Камчия" е еднолично акционерно дружество, собственост на правителството на град Москва. За да улесни реализирането на руските инвестиции, тогава Министерският съвет отпусна 7.7 млн. лв. за изграждането на 10.5 км магистрален водопровод. Откриването стана на 9 септември 2010 г. с участието на вече бившият кмет на Москва Юрий Лужков и тогавашния министър председател Бойко Борисов.

Съдбата на почивния комплекс „Камчия“ в България стана предмет на обсъждане в горната камара на руския парламент

Още инфо:

28.12. "Комплексът "Камчия" е недобре управляван проект. Бизнеслогиката в него е много слаба. Затова той де факто фалира през 2015-а година, защото зависи от наличието на постоянни субсидии от бюджета на московската община". Това каза пред БНР Илиян Василев, бивш посланик на България в Русия във връзка с думите на външния министър на Руската федерация Сергей Лавров, че комплексът "Камчия" на българското Черноморие може да бъде "мека сила" за прокарване на руски интереси в Европа.

Илиян Василев /бивш посланик на България в Русия – бел. ред./ коментира, че след анаксирането на Крим от Русия през 2014 г. всички планове и бюджетни средства на руската държава са били насочени към развиване на подобен тип туризъм в Крим. "Затова този комплекс в България увисна. Той катастрофира, има и неплатени данъци", добави той.

Илиян Василев предположи, че идеята, коментирана от Лавров, е била лансирана от хората, които стопанисват "Камчия", включително от българските представители, които, по думите му, са бивши партийни кадри, и посочи най-известната фигура сред тях - Станка Шопова /бивш първи секретар на Комсомола по времето на Тодор Живков, а непосредствено преди промените преди 30 години е завеждащ отдел в ЦК на БКП – бел. ред./.

"Проектът не беше на кмета на Москва - Лужков, а групата около г-жа Шопова успя да убеди Лужков да инвестира тук", уточни Василев.

Според него този център "Камчия" не може да бъде използван за това, за което Лавров говори, без междуправителствен договор, а той зависи от българското правителство.

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

злободневно - АРХИВ

Туроператор от Варна призова хотелиерите към общи мерки, за да запазят клиентите си [04.04.2020] Балкански "туризъм" по време на карантина [28.03.2020] Виртуални пътувания компенсират отложеното търсене в туризма [26.03.2020] Седянка след време на вирус [23.03.2020] 1 "Пейзаж след вируса": Негово Величество Потребителят ще добие имунитет срещу алчни оператори [15.03.2020] 1 Как в Полша обезщетяват туристите при отменени пътувания заради коронавируса? [12.03.2020] 1 За „редките езици“ и ползите им за туризма в България [08.03.2020] В епохата на глобализацията затварянето на граници не може да спре коронавируса [27.02.2020] Трифон Зарезан: на 14-ти или на 1-ви февруари да го празнуваме? [11.02.2020] Бесарабските българи в Украйна ще развиват селски туризъм [05.02.2020] Колко пари трябва да похарчи една страна, за да привлече нови туристи на глобалния пазар? [29.01.2020] Кубинският туристически сектор се готви за продължителен спад на туристите от САЩ [21.01.2020] Космически хотели вече се надпреварват, за да предложат на туристите стая в небето [02.12.2019] Какво свързва Airbnb и златоградските баби? [28.11.2019] Международен туристически семинар се състоя в град Измаил в Украйна [25.11.2019] Как Гърция намалява въздействието на фалита на „Томас Кук“ и на Брекзит? [11.11.2019] Белгородската крепост (Акерман) в Бесарабия влиза в списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО [15.10.2019] По повод на един фалит [08.10.2019] Спадът на туризма хвърля сянка върху испанските летни курорти [02.10.2019] Как да се привлекат туристи в района на Измаил? [20.09.2019]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (17)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Немската туристическа индустрия е изправена пред драматичен финансов удар

29.03.2020 12:20

Германската индустрия за пътувания и туризъм призовава за спешна програма на правителствената помощ [... ]

Български туроператори: бизнесът ни е пред колапс!

18.03.2020 17:58

Български туроператори се обърнаха с отворено писмо към министъра на туризма и председателя на Комисията [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Airbnb отделя 250 млн. долара за компенсации на наемодатели с отменени резервации

05.04.2020 -

Онлайн резервационната система за краткосрочно настаняване прави жест на антикризисна подкрепа в[... ]

Прекратени застраховки на туроператори предизвикаха среща на министъра на туризма със застрахователи

04.04.2020 -

Министър Ангелкова проведе работна среща с председателя на УС на Асоциацията на българските застрахователи[... ]

Полша взе решение за въвеждане на туристически ваучери

03.04.2020 -

Полският министър на развитието Ядвига Емилевич обяви програма за подпомагане на туристическия бранш. [... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

Седянка след време на вирус

23.03.2020 -

Досущ както в баварското село Оберамергау, където заради коронавируса тазгодишното традиционо народно[... ] 1

Как да прекараш нискотарифен уикенд пред "Тайната вечеря" и в "Лозето на Леонардо"

20.02.2020 -

Впечатления на очевидец за това какво може да видим и научим от практиките на културния туризъм в Италия. [... ] 4

"Пейзаж след вируса": Негово Величество Потребителят ще добие имунитет срещу алчни оператори

15.03.2020 -

Някои нискотарифни авиопревозвачи вероятно не си дават сметка как нежеланието им да презаверяват[... ] 1