Потребител: анонимен

злободневно

Кубинският туристически сектор се готви за продължителен спад на туристите от САЩ

21.01.2020 11:14

В кубинския град Тринидад собственичката на магазин за занаятчийски сувенири Лурдес Милан казва, че вече е намалила цените поради спада на посетителите в САЩ след затягането на санкциите от Вашингтон и се притеснява, че ситуацията ще се влоши тази година. [... ]

Космически хотели вече се надпреварват, за да предложат на туристите стая в небето

02.12.2019 14:05

Отегчени сте от обичайните ваканции тук, на Земята? Някой ден скоро ще можете да се качите на ракета и да получите стая с гледка - към цялата планета - от хотел в космоса. [... ]

Какво свързва Airbnb и златоградските баби?

28.11.2019 18:30

Докато пишман-законотворците в туризма – Валери Симеонов и Менда Стоянова, се пържат в собствен сос след единодушния отпор на бизнеса срещу поредната им хрумка, облечена в законопроект, платформата Airbnb предлага качамак при златоградски баби. [... ]

- a a a + |
 

Съдбата на почивния комплекс „Камчия“ в България стана предмет на обсъждане в горната камара на руския парламент

24.12.2019 18:01

Ситуацията с комплекса, който е собственост на правителството на Москва, стана причина за питане към руския външен министър Сергей Лавров, който отговаряше на въпроси на членове на Съвета на федерацията на Руската федерация по време на т.нар. правителствен час. От отговора му става ясно, че се работи комплексът да стане притежание на руската държава.

Съдбата на почивния комплекс „Камчия“ в България стана предмет на обсъждане в горната камара на руския парламент

Въпрос: На черноморското крайбрежие на България се намира прекрасният санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“, който е собственост на Правителството на Москва. Тази отлична материално-техническа база трябва да се използва като плацдарм за работа с нашите сънародници в Евросъюза. Но от 2015 г., когато е поставен този въпрос, и досега той не е решен. Междувременно, опасността от загуба на този комплекс е повече от реална. Не е ли време правителството да постави точката на въпроса и да създаде на базата на „Камчия“ руски хуманитарен център като основна културно-хуманитарна площадка за прокарване на нашите интереси в Европа. Как вие оценявате перспективата за реализиране на този проект и необходимостта от него?

С.В.Лавров: Съгласен съм, че това е уникален проект. Ако говорим за „мека сила“, това е идеалното й въплащение в най-позитивен смисъл. Мястото се ползва с огромна популярност сред младежите, спортистите и тези, които искат да развиват контактите между хората, между гражданите на Русия, България и други страни. Ние сме разтревожени, че напоследък се натрупаха много негативни тенденции в положението около този комплекс. Някои от сградите в него са затворени, други са отдадени под наем. Не е много ясен въпросът със собствеността, има натрупани неплатени данъци и други тревожни фактори. След посещението на премиера Дмитрий Медведев в България през март тази година Министерството на външните работи подготви записка по реализацията на всички договорености, в която особено внимание е отделено на  преодоляването на кризата около този комплекс. В това число се предлага правителството на Москва, правителството на Руската федерация, по-конкретно Министерството на образованието, да подготвят варианти за промяна на собствеността във федерална и да се осигури бюджетно финансиране. Бяха набелязани и срокове до юни, представени бяха и съответни доклади. За съжаление, бюрократичната машина се задвижва бавно… Трябва да се действа бързо, защото ситуацията непрекъснато се влошава.

Източник: interaffairs.ru

Договорът за изграждането на Санаторно-оздравителен комплекс "Камчия" бе подписан от бившия министър на социалната политика Емилия Масларова през септември 2008 г. и одобрен от правителството на Сергей Станишев. СОК "Камчия" е еднолично акционерно дружество, собственост на правителството на град Москва. За да улесни реализирането на руските инвестиции, тогава Министерският съвет отпусна 7.7 млн. лв. за изграждането на 10.5 км магистрален водопровод. Откриването стана на 9 септември 2010 г. с участието на вече бившият кмет на Москва Юрий Лужков и тогавашния министър председател Бойко Борисов.

Съдбата на почивния комплекс „Камчия“ в България стана предмет на обсъждане в горната камара на руския парламент

Още инфо:

28.12. "Комплексът "Камчия" е недобре управляван проект. Бизнеслогиката в него е много слаба. Затова той де факто фалира през 2015-а година, защото зависи от наличието на постоянни субсидии от бюджета на московската община". Това каза пред БНР Илиян Василев, бивш посланик на България в Русия във връзка с думите на външния министър на Руската федерация Сергей Лавров, че комплексът "Камчия" на българското Черноморие може да бъде "мека сила" за прокарване на руски интереси в Европа.

Илиян Василев /бивш посланик на България в Русия – бел. ред./ коментира, че след анаксирането на Крим от Русия през 2014 г. всички планове и бюджетни средства на руската държава са били насочени към развиване на подобен тип туризъм в Крим. "Затова този комплекс в България увисна. Той катастрофира, има и неплатени данъци", добави той.

Илиян Василев предположи, че идеята, коментирана от Лавров, е била лансирана от хората, които стопанисват "Камчия", включително от българските представители, които, по думите му, са бивши партийни кадри, и посочи най-известната фигура сред тях - Станка Шопова /бивш първи секретар на Комсомола по времето на Тодор Живков, а непосредствено преди промените преди 30 години е завеждащ отдел в ЦК на БКП – бел. ред./.

"Проектът не беше на кмета на Москва - Лужков, а групата около г-жа Шопова успя да убеди Лужков да инвестира тук", уточни Василев.

Според него този център "Камчия" не може да бъде използван за това, за което Лавров говори, без междуправителствен договор, а той зависи от българското правителство.

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

злободневно - АРХИВ

Кубинският туристически сектор се готви за продължителен спад на туристите от САЩ [21.01.2020] Космически хотели вече се надпреварват, за да предложат на туристите стая в небето [02.12.2019] Какво свързва Airbnb и златоградските баби? [28.11.2019] Международен туристически семинар се състоя в град Измаил в Украйна [25.11.2019] Как Гърция намалява въздействието на фалита на „Томас Кук“ и на Брекзит? [11.11.2019] Белгородската крепост (Акерман) в Бесарабия влиза в списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО [15.10.2019] По повод на един фалит [08.10.2019] Спадът на туризма хвърля сянка върху испанските летни курорти [02.10.2019] Как да се привлекат туристи в района на Измаил? [20.09.2019] Ще направят ли България и Румъния туристически маршрут по дирите на император Траян? [01.09.2019] С „боклук в раницата“ еколози ще почистват района около две родопски хижи [25.08.2019] 3 Германска телевизия за българския туризъм: "В България всичко е позволено!" [19.08.2019] Поклонниците в Мека все повече се възползват от умни технологии [10.08.2019] Холандия спира туристическата реклама, за да ограничи прекомерния туризъм [06.08.2019] След туристите ще си тръгнат ли от България и туристическите фирми? [22.07.2019] Първи гей парад премина през Скопие на Петровден [30.06.2019] 1 След като Путин забрани полетите до Грузия: дали руските туристи ще се преместят на българското Черноморие? [26.06.2019] 1 Има ли екологичен проблем на плажовете в Крим? [20.06.2019] Сценаристът на сериала „Чернобил“ призова туристите да „уважават” мястото на ядрената катастрофа [12.06.2019] Как Еверест се превърна в туристическа дестинация? [03.06.2019]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (17)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Хотелиери и ресторантьори: 5% ДДС за туризма, както е в съседна Румъния

21.01.2020 10:05

Ресторантьори и хотелиери обявиха, че в края на седмицата започват протест с искане за намаляване на [... ]

Уверяват британците, че Брекзит няма да се отрази на плановете им за почивка тази година

17.01.2020 10:47

Асоциацията на британските туроператори и туристически агенции /ABTA/ актуализира своите съвети към [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Хотелиери и ресторантьори: 5% ДДС за туризма, както е в съседна Румъния

21.01.2020 -

Ресторантьори и хотелиери обявиха, че в края на седмицата започват протест с искане за намаляване на[... ]

Възстановяват бранда Thomas Cook през юни

20.01.2020 -

От китайския конгломерат Fosun Tourism Group съобщиха, че са назначили на работа няколко бивши ръководители[... ]

Умножават се случаите на разболели се от нов коронавирус, идващ от Китай

20.01.2020 -

Какво влияние може да окаже това на туристическите пътувания на китайците около лунната Нова година? [... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

Европейска Коледа преди "Божик" в старокалендарна Република Северна Македония (РСМ)

30.12.2019 -

Впечатления и размисли от едно пътуване по Коледните празници до Скопие и Битоля. [... ] 1

В Слънчев бряг бе открит инвестиционен форум за туризма

02.06.2019 -

Чрез деловия туризъм България може да привлече инвеститорски интерес към Югоизточна Европа, каза министърът[... ] 4

С „боклук в раницата“ еколози ще почистват района около две родопски хижи

25.08.2019 -

За пръв път от движението "Боклука - в раницата" към НПО "За земята" ще почистват районите на родопските[... ] 3