Потребител: анонимен

злободневно

Туроператор от Варна призова хотелиерите към общи мерки, за да запазят клиентите си

04.04.2020 10:22

Герчо Герчев е приемащ туоператор от Варна. В обращението си към колегите си от хотелския сектор той предлага конкретни мерки, които ще запазят доверието на потребителите в българския туристически бизнес. [... ]

Балкански "туризъм" по време на карантина

28.03.2020 16:56

Докато софийски туроператор дава "карантинен бонус" за свежо обявена екскурзия до... Милано, в съседката ни Северна Македония планински хотели край Битоля стават карантинни изолатори за македонски граждани, репатрирани от опасно засегнати от коронавируса държави. [... ]

Виртуални пътувания компенсират отложеното търсене в туризма

26.03.2020 17:46

След като туристическият бизнес на практика замрази дейността си, бързо се активизира сегментът на дигитални проекти в областта на туризма. [... ]

- a a a + |
 

Космически хотели вече се надпреварват, за да предложат на туристите стая в небето

02.12.2019 14:05

Отегчени сте от обичайните ваканции тук, на Земята? Някой ден скоро ще можете да се качите на ракета и да получите стая с гледка - към цялата планета - от хотел в космоса.

Космически хотели вече се надпреварват, за да предложат на туристите стая в небето

Поне това предлагат вече няколко компании, които се състезават, за да приемат първите гости в околоземна орбита на специално изградени за целта космически станции.

„Днес ни звучи някак щуро, защото все още не е реалност“, казва Франк Бънджър, основател на американската аерокосмическа компания Orion Span, която е сред тези, които се борят да изведат туристи в околоземното пространство.

Американският мултимилионер Денис Тито стана първият космически турист в света, като пътува до Международната космическа станция (МКС) на борда на руска ракета "Союз" срещу 20 милиона долара. Неколцина други го последваха.

Оттогава компании като Boeing, SpaceX и Blue Origin работят върху това как да привлекат за пътешествие до космоса повече хора и да отворят нови хоризонти за бизнеса с космически хотели.

НАСА обяви през юни, че възнамерява да вози двама частни пътници годишно до МКС, където престоят им ще струва по около 35 000 долара за нощувка в рамките на един месец. Първата мисия може да бъде осъществена още през 2020 г.

Но растящият интерес към космически туризъм повдига въпроса за адекватността на действащите закони, които основно се занимават с проучване и запазване на космическото пространство без оръжие, но не се отнасят до хотели и туристи.

Космически хотели вече се надпреварват, за да предложат на туристите стая в небето

Orion Span планира да приеме първите гости на своята станция Aurora - космически кораб с форма на капсула с размерите на частен самолет - до 2024 г., каза Франк Бънджър.

Придружени от член на екипажа, до петима пътници едновременно ще летят до космическата станция за 12-дневен престой, струващ поне 9,5 милиона долара на човек, каза той.

В орбита гостите ще участват в научни експерименти, ще се радват на около 16 изгрева и залеза на ден и ще играят тенис на маса с нулева гравитация, като около 30 човека вече са дали по 80 000 долара, за да си резервират място.

„Не сме виждали подобно вълнение от космоса от епохата на Аполо“, каза Бъндър за Ройтерс.

Калифорнийската компания Gateway Foundation се надява да изгради масивна космическа станция, където могат да пребивават повече от 400 души, включително туристи, изследователи, лекари и домакини.

Космически хотели вече се надпреварват, за да предложат на туристите стая в небето

Соларно захранвана и оформена като колело, станцията ще се върти около сърцевината си, за да създаде по периметъра си изкуствена гравитация, равна на около една шеста от земната, заяви архитектът Тим Алатор.

Групата има за цел да довърши до 2028 г. станцията, кръстена на Вернер фон Браун, бившия нацистки ракетен учен, който по-късно става баща на космическата програма на САЩ.

Без да разкрива колко ще струва космическата почивка, Алатор заяви, че целта е станцията да бъде „достъпна за обикновения човек“.

„Така че някой може да спести и да отиде на почивка в САЩ, а друг да избере да иде на ваканция в космоса“, каза той.

Но това може да отнеме време, за да се превърне в реалност, заяви Люси Бертуд, професор по космическо инженерство в Британския университет в Бристол.

„Цената засега е тясното място за всеки, който иска да се заеме с този бизнес“, каза тя.

Например, НАСА очаква да се плати повече от 50 милиона долара за място аа космонавт в космическия кораб, изстрелян с ракети Boeing и SpaceX.

„Ще е необходимо увеличаване на конкуренцията между компаниите, които извеждат ракети в космоса, и скок в технологията, за да се намалят значително разходите“, каза Бертуд.

Законодателството е още едно препятствие за изграждането на космически хотели.

Животът, извън Земята, се регулира главно от Договора за космическо пространство от 1967 г., който забранява на държавите да искат космически и небесни тела за себе си, но позволява използването им за мирни цели и отваря вратата за бизнес експлоатацията им.

Но фирмите ще се нуждаят от разрешение от държавата, обикновено тази, в която са регистрирани, за да открият хотел в космоса, заяви Таня Масон, професор по космическо право в университета в Лайден, Холандия.

И всички държави, участващи в създаването и пускането на космическа станция, носят постоянна отговорност за щетите, които тя може да причини, ако се сблъска например със сателит. Тази отговорност би могла да накара правителствата да внимават, когато трябва да подкрепят подобни начинания, каза тя.

"Не мисля, че ще има много държави, които ще приемат да разрешават и контролират този вид дейност, ако не е супербезопасно", заключи Масон.

 

Източник: Thomson Reuters Foundation

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

злободневно - АРХИВ

Туроператор от Варна призова хотелиерите към общи мерки, за да запазят клиентите си [04.04.2020] Балкански "туризъм" по време на карантина [28.03.2020] Виртуални пътувания компенсират отложеното търсене в туризма [26.03.2020] Седянка след време на вирус [23.03.2020] 1 "Пейзаж след вируса": Негово Величество Потребителят ще добие имунитет срещу алчни оператори [15.03.2020] 1 Как в Полша обезщетяват туристите при отменени пътувания заради коронавируса? [12.03.2020] 1 За „редките езици“ и ползите им за туризма в България [08.03.2020] В епохата на глобализацията затварянето на граници не може да спре коронавируса [27.02.2020] Трифон Зарезан: на 14-ти или на 1-ви февруари да го празнуваме? [11.02.2020] Бесарабските българи в Украйна ще развиват селски туризъм [05.02.2020] Колко пари трябва да похарчи една страна, за да привлече нови туристи на глобалния пазар? [29.01.2020] Кубинският туристически сектор се готви за продължителен спад на туристите от САЩ [21.01.2020] Съдбата на почивния комплекс „Камчия“ в България стана предмет на обсъждане в горната камара на руския парламент [24.12.2019] Какво свързва Airbnb и златоградските баби? [28.11.2019] Международен туристически семинар се състоя в град Измаил в Украйна [25.11.2019] Как Гърция намалява въздействието на фалита на „Томас Кук“ и на Брекзит? [11.11.2019] Белгородската крепост (Акерман) в Бесарабия влиза в списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО [15.10.2019] По повод на един фалит [08.10.2019] Спадът на туризма хвърля сянка върху испанските летни курорти [02.10.2019] Как да се привлекат туристи в района на Измаил? [20.09.2019]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (17)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Немската туристическа индустрия е изправена пред драматичен финансов удар

29.03.2020 12:20

Германската индустрия за пътувания и туризъм призовава за спешна програма на правителствената помощ [... ]

Български туроператори: бизнесът ни е пред колапс!

18.03.2020 17:58

Български туроператори се обърнаха с отворено писмо към министъра на туризма и председателя на Комисията [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Airbnb отделя 250 млн. долара за компенсации на наемодатели с отменени резервации

05.04.2020 -

Онлайн резервационната система за краткосрочно настаняване прави жест на антикризисна подкрепа в[... ]

Прекратени застраховки на туроператори предизвикаха среща на министъра на туризма със застрахователи

04.04.2020 -

Министър Ангелкова проведе работна среща с председателя на УС на Асоциацията на българските застрахователи[... ]

Полша взе решение за въвеждане на туристически ваучери

03.04.2020 -

Полският министър на развитието Ядвига Емилевич обяви програма за подпомагане на туристическия бранш. [... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

Седянка след време на вирус

23.03.2020 -

Досущ както в баварското село Оберамергау, където заради коронавируса тазгодишното традиционо народно[... ] 1

Как да прекараш нискотарифен уикенд пред "Тайната вечеря" и в "Лозето на Леонардо"

20.02.2020 -

Впечатления на очевидец за това какво може да видим и научим от практиките на културния туризъм в Италия. [... ] 4

"Пейзаж след вируса": Негово Величество Потребителят ще добие имунитет срещу алчни оператори

15.03.2020 -

Някои нискотарифни авиопревозвачи вероятно не си дават сметка как нежеланието им да презаверяват[... ] 1