Потребител: анонимен

злободневно

Собствениците на руски частни самолети сменят Италия и Германия с Турция и Казахстан заради санкциите

10.11.2023 17:26

През двете години преди войната в Украйна, частен Боинг 737, свързан с руския олигарх Владимир Евтушенков, прекоси света, обхождайки Френската Ривиера, Малдивите и Сейшелите заедно със световните столици и финансови центрове. [... ]

Китайските туристи се завръщат, но не и в Тайланд

07.11.2023 15:31

За китайските туристи в Банкок 76 Garage, ресторант на открито в северните покрайнини на тайландската столица, отдавна е на върха в списъка с места за посещение. И те отиват там не заради храната, а заради сервитьорите. [... ]

Как гледат в Германия на почивките сега в Египет и Йордания?

19.10.2023 17:55

Тъй като темата напоследък е актуална и в България заради опасенията на туристи, които са се записали за екскурзии в тези страни, намиращи се близо до горещата зона Израел – ивицата Газа, ето какво пише за туристическите пътувания в този регион авторитетното германско издание fwv. [... ]

- a a a + |
 

Как Гърция намалява въздействието на фалита на „Томас Кук“ и на Брекзит?

11.11.2019 17:46

В интервю за британското специализирано издание TravelMole по време на завършилото тези дни в Лондон международно туристическо изложение WTM гръцкият министър на туризма Хари Теохарис очерта плановете на дестинацията за 2020 г. и как се реагира на последните събития.

Как Гърция намалява въздействието на фалита на „Томас Кук“ и на Брекзит?

Как се справя Гърция след краха на „Томас Кук“?

Фалитът на „Томас Кук“ повлия на много туристически предприятия и дестинации. Но ние веднага предприехме действия за смекчаване на ефектите, така че сме уверени, че дългосрочното отрицателно въздействие ще бъде сведено до минимум. Сривът на авиокомпанията се случи в момент, когато се планираха летищните слотове за следващия сезон. Това трябва да помогне в процеса на възстановяване.

Разбира се, има някои дестинации, които досега зависеха много повече от пристиганията на туристи от Обединеното кралство чрез „Томас Кук“ (например островите Скиатос, Закинтос), но ние активно популяризираме сега тези дестинации, за да заменим загубените места в самолетите и сме уверени, че ще затворим празнината.

В сравнение с предишни години ще започнем активно да рекламираме по-рано от нормалното - в пиковия период на резервации през януари.

До каква степен сте загрижени от Брекзит?

Отрицателните ефекти на Брекзит се преувеличават. Реално, те са много по-малки от сега прогнозираните. Въпросът обаче приключва през следващите няколко месеца, така че следващата година ще бъде първата година, в която поне ще имаме яснота по отношение на ситуацията и как Брекзит ще се развие.

Това би трябвало да премахне повечето психологически бариери и да има положителен ефект. От наша страна ще запазим текущото статукво за британските туристи поне до 2021 г. и сме сигурни, че Гърция ще остане предпочитана дестинация за британците.

Как Гърция намалява въздействието на фалита на „Томас Кук“ и на Брекзит?

Какви са целите ви за 2020 г.?

Искаме да продължим умерения си растеж по отношение на броя на туристите, но по отношение на приходите от туризъм целта ни е да ги увеличим много повече, с около 10%, подобно на резултатите, които имахме тази година.

Следващата година ще разработим план за устойчиви цели и 10-годишна стратегия за туризъм. Тъй като туризмът е основен стълб на нашата икономика, ние се нуждаем от фокусирана, дългосрочна стратегия.

Вече либерализирахме правилата около гмуркането, което проправи път за откриване на нови подводни музеи. Първият от четирите в района на Тесалия ще бъде отворен под името „Партенонът на моретата“ през лятото на 2020 г. на остров Алонисос.

Как се развива градският туризъм?

Атина се превърна в привлекателна „сити брикс“ дестинация за тези, които искат да комбинират градски екскурзии с почивка в определена дестинация на островите или в континентална Гърция. Освен древни атракции като Акропола, столицата има жизнена модерна култура със съвременното изкуство. След финансовата криза имаше огромен приток на инвестиции, включително значително реновиране на хотелската инфраструктура и изобилие от новооткрити обекти. Тази есен в Атина бе открит новият музей на фондация Basil & Elise Goulandris, в който се са експонирани шедьоври на съвременното изкуство както от гръцки, така и от чуждестранни художници

За нас „сити брикс“ винаги е бил стратегически пазарен сегмент, който се стремим да разширим още повече през следващите няколко години. Работим с кметове на основните градове в Гърция, за да видим какво можем да направим, за да реализираме изискванията на посетителите по отношение на градските екскурзии.

Прекомерният туризъм проблем ли е за вас?

Ние нямаме проблем с прекомерен туризъм, но в някои островни дестинации имаме проблеми със стреса в пиковите периоди.

Глобалните „марки“ като Санторини трябва да са водещи по отношение на зелени или по-точно на „сини“ инициативи за устойчивост. Именно върху това ще се съсредоточим през следващите няколко години, заедно с активното управление на потока от туристи и развиването на адекватна инфраструктура.

Какво прави Гърция, за да се развива като устойчива дестинация?

Новото гръцко правителство постави въпроса за устойчивото развитие в центъра на своите политики.

Разработихме стратегия и през 2020 г. ще имаме конкретни цели за устойчивост. Ние работим по три основни направления - да гарантираме, че туризмът е от полза за развитие на социалния капацитет на Гърция, а местните общности се възползват от туризма; че отрицателните въздействия върху околната среда са сведени до минимум и неутрализирани и че околната среда е подобрена, и трето, че се радваме на устойчив икономически растеж.

В момента имаме много инициативи, като острови без пластмаса и други инициативи на местно ниво, като курорти, които имат зелена акредитация. Едно от нещата, които правим, за да символизира тази промяна в политиката на новото правителство, е да направим нашето Мнистерство на туризма министерство без пластмаса и през следващите няколко седмици ще дадем началото на инициативи, които ще дадат ефект през следващите няколко години.

Целите се в масов туризъм или в луксозен, или и в двете?

Туристическият продукт на Гърция има превъзходно качество, без това да изключва масовия туризъм, което е полезно и за финансовите резултати на сектора. Културният, екологичният и приключенският потенциал на Гърция са с най-високо качество и бихме искали на тази основа туризмът ни да стане още по-добър през следващите няколко години.

Този преход в гръцкото туристическо предлагане започна още по време на неотдавнашната криза, защото на сектора се гледаше като на изход от нея. Нашата цел е да удължим сезона и да го подкрепим през следващите няколко години с политическа среда, която ще бъде много по-благоприятна за бизнеса, отколкото преди.

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

злободневно - АРХИВ

Собствениците на руски частни самолети сменят Италия и Германия с Турция и Казахстан заради санкциите [10.11.2023] Китайските туристи се завръщат, но не и в Тайланд [07.11.2023] Как гледат в Германия на почивките сега в Египет и Йордания? [19.10.2023] Пътуването със самолет скоро може да бъде ограничено от лични въглеродни квоти [15.10.2023] Кризисен спад на туризма в румънската част на Дунавската делта [26.09.2023] Неврокопският владика предостави сграда-шедьовър за Международния младежки фестивал по китара в Гоце Делчев [07.09.2023] България: Слаб летен сезон заради войната в Украйна [05.09.2023] Как руските авиокомпании продължават да летят въпреки западните санкции [26.08.2023] До 41 пъти над нормата са замърсени плажове по Южното Черноморие [17.08.2023] „Гражданска въздухоплавателна администрация“ изиска от „Уиз Еър“ план за преодоляване на закъсненията и отмяната на полети [11.08.2023] Маса за един – забравете! Ресторантите в Барселона отказват самостоятелни вечери в полза на туристически групи [09.08.2023] Ето как „селфита на летището“ могат да съсипят ваканцията ви [06.08.2023] Туроператори искат промяна в програмите на МОН за субсидирани почивки на ученици [31.07.2023] Горещините и пожарите тази година ще наложат промяна в масовия туризъм [30.07.2023] Гореща вълна в Европа 2023: колко дълго ще продължи и безопасно ли е да се пътува? [18.07.2023] Президентът на руските хотелиери призова колегите си от Крим за отговорно поведение след взрива на Керченския мост [17.07.2023] В Шабла няма замърсяване на морето, чакат се много туристи [30.06.2023] Дубровник е най-пренаселеният с туристи град в Европа [20.06.2023] Hotels.com разкрива кои са най-необичайните поръчки за обслужване по стаите в хотелите [14.06.2023] В София се провежда международна конференция “Образование и умения в здравния и уелнес туризъм” под егидата на СОТ [03.06.2023] 1

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (17)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

България е сред водещите дестинации за здравен туризъм в Европа

22.11.2023 14:23

Това заяви министър Зарица Динкова при откриването първия по рода си форум, представящ страната ни [... ]

Лято 2023: Входящият туризъм в страната е възстановен на 90% спрямо 2019 г.

14.11.2023 15:18

Министерството на туризма обработи последните данни от Националния статистически институт (НСИ), които [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Турция може да достигне границата от 60 млн. туристи през 2023 г.

28.11.2023 -

Броят на посещенията на чуждестранни туристи в Турция за периода януари-октомври възлиза на 44,2 милиона,[... ]

НСИ: Българският туризъм надмина нивото от 2019 г.

27.11.2023 -

Броят на пътуванията на българи в чужбина и на посещенията на чужденци в България през октомври надмина[... ]

Полетите на Летище Пловдив се изпълняват по разписание независимо от зимната обстановка

26.11.2023 -

Въпреки усложнената метеорологична обстановка на Летище Пловдив, полетното разписание се изпълнява[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

Вместо да стане туристическа атракция, жп линия до гр. Елена отива за скрап

10.04.2011 - Светослав Стефанов

Двама министри обещаваха запазването на железния път, за който навремето хората събирали пари и материали. [... ] 2

Компютрите буквално ни влизат под кожата

13.08.2011 -

Скоро може да носим своя компютър или мобилен телефон под блузата си. Това става възможно с изобретяването[... ] 1

Терминатора глобен два пъти в Австрия за тютюнопушене на забранени места

09.08.2011 -

Бившият губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер е бил глобен два пъти в родната си Австрия за нарушение[... ] 2