Потребител: анонимен

злободневно

Кубинският туристически сектор се готви за продължителен спад на туристите от САЩ

21.01.2020 11:14

В кубинския град Тринидад собственичката на магазин за занаятчийски сувенири Лурдес Милан казва, че вече е намалила цените поради спада на посетителите в САЩ след затягането на санкциите от Вашингтон и се притеснява, че ситуацията ще се влоши тази година. [... ]

Съдбата на почивния комплекс „Камчия“ в България стана предмет на обсъждане в горната камара на руския парламент

24.12.2019 18:01

Ситуацията с комплекса, който е собственост на правителството на Москва, стана причина за питане към руския външен министър Сергей Лавров, който отговаряше на въпроси на членове на Съвета на федерацията на Руската федерация по време на т.нар. правителствен час. От отговора му става ясно, че се работи комплексът да стане притежание на руската държава. [... ]

Космически хотели вече се надпреварват, за да предложат на туристите стая в небето

02.12.2019 14:05

Отегчени сте от обичайните ваканции тук, на Земята? Някой ден скоро ще можете да се качите на ракета и да получите стая с гледка - към цялата планета - от хотел в космоса. [... ]

- a a a + |
 

Как Гърция намалява въздействието на фалита на „Томас Кук“ и на Брекзит?

11.11.2019 17:46

В интервю за британското специализирано издание TravelMole по време на завършилото тези дни в Лондон международно туристическо изложение WTM гръцкият министър на туризма Хари Теохарис очерта плановете на дестинацията за 2020 г. и как се реагира на последните събития.

Как Гърция намалява въздействието на фалита на „Томас Кук“ и на Брекзит?

Как се справя Гърция след краха на „Томас Кук“?

Фалитът на „Томас Кук“ повлия на много туристически предприятия и дестинации. Но ние веднага предприехме действия за смекчаване на ефектите, така че сме уверени, че дългосрочното отрицателно въздействие ще бъде сведено до минимум. Сривът на авиокомпанията се случи в момент, когато се планираха летищните слотове за следващия сезон. Това трябва да помогне в процеса на възстановяване.

Разбира се, има някои дестинации, които досега зависеха много повече от пристиганията на туристи от Обединеното кралство чрез „Томас Кук“ (например островите Скиатос, Закинтос), но ние активно популяризираме сега тези дестинации, за да заменим загубените места в самолетите и сме уверени, че ще затворим празнината.

В сравнение с предишни години ще започнем активно да рекламираме по-рано от нормалното - в пиковия период на резервации през януари.

До каква степен сте загрижени от Брекзит?

Отрицателните ефекти на Брекзит се преувеличават. Реално, те са много по-малки от сега прогнозираните. Въпросът обаче приключва през следващите няколко месеца, така че следващата година ще бъде първата година, в която поне ще имаме яснота по отношение на ситуацията и как Брекзит ще се развие.

Това би трябвало да премахне повечето психологически бариери и да има положителен ефект. От наша страна ще запазим текущото статукво за британските туристи поне до 2021 г. и сме сигурни, че Гърция ще остане предпочитана дестинация за британците.

Как Гърция намалява въздействието на фалита на „Томас Кук“ и на Брекзит?

Какви са целите ви за 2020 г.?

Искаме да продължим умерения си растеж по отношение на броя на туристите, но по отношение на приходите от туризъм целта ни е да ги увеличим много повече, с около 10%, подобно на резултатите, които имахме тази година.

Следващата година ще разработим план за устойчиви цели и 10-годишна стратегия за туризъм. Тъй като туризмът е основен стълб на нашата икономика, ние се нуждаем от фокусирана, дългосрочна стратегия.

Вече либерализирахме правилата около гмуркането, което проправи път за откриване на нови подводни музеи. Първият от четирите в района на Тесалия ще бъде отворен под името „Партенонът на моретата“ през лятото на 2020 г. на остров Алонисос.

Как се развива градският туризъм?

Атина се превърна в привлекателна „сити брикс“ дестинация за тези, които искат да комбинират градски екскурзии с почивка в определена дестинация на островите или в континентална Гърция. Освен древни атракции като Акропола, столицата има жизнена модерна култура със съвременното изкуство. След финансовата криза имаше огромен приток на инвестиции, включително значително реновиране на хотелската инфраструктура и изобилие от новооткрити обекти. Тази есен в Атина бе открит новият музей на фондация Basil & Elise Goulandris, в който се са експонирани шедьоври на съвременното изкуство както от гръцки, така и от чуждестранни художници

За нас „сити брикс“ винаги е бил стратегически пазарен сегмент, който се стремим да разширим още повече през следващите няколко години. Работим с кметове на основните градове в Гърция, за да видим какво можем да направим, за да реализираме изискванията на посетителите по отношение на градските екскурзии.

Прекомерният туризъм проблем ли е за вас?

Ние нямаме проблем с прекомерен туризъм, но в някои островни дестинации имаме проблеми със стреса в пиковите периоди.

Глобалните „марки“ като Санторини трябва да са водещи по отношение на зелени или по-точно на „сини“ инициативи за устойчивост. Именно върху това ще се съсредоточим през следващите няколко години, заедно с активното управление на потока от туристи и развиването на адекватна инфраструктура.

Какво прави Гърция, за да се развива като устойчива дестинация?

Новото гръцко правителство постави въпроса за устойчивото развитие в центъра на своите политики.

Разработихме стратегия и през 2020 г. ще имаме конкретни цели за устойчивост. Ние работим по три основни направления - да гарантираме, че туризмът е от полза за развитие на социалния капацитет на Гърция, а местните общности се възползват от туризма; че отрицателните въздействия върху околната среда са сведени до минимум и неутрализирани и че околната среда е подобрена, и трето, че се радваме на устойчив икономически растеж.

В момента имаме много инициативи, като острови без пластмаса и други инициативи на местно ниво, като курорти, които имат зелена акредитация. Едно от нещата, които правим, за да символизира тази промяна в политиката на новото правителство, е да направим нашето Мнистерство на туризма министерство без пластмаса и през следващите няколко седмици ще дадем началото на инициативи, които ще дадат ефект през следващите няколко години.

Целите се в масов туризъм или в луксозен, или и в двете?

Туристическият продукт на Гърция има превъзходно качество, без това да изключва масовия туризъм, което е полезно и за финансовите резултати на сектора. Културният, екологичният и приключенският потенциал на Гърция са с най-високо качество и бихме искали на тази основа туризмът ни да стане още по-добър през следващите няколко години.

Този преход в гръцкото туристическо предлагане започна още по време на неотдавнашната криза, защото на сектора се гледаше като на изход от нея. Нашата цел е да удължим сезона и да го подкрепим през следващите няколко години с политическа среда, която ще бъде много по-благоприятна за бизнеса, отколкото преди.

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

злободневно - АРХИВ

Кубинският туристически сектор се готви за продължителен спад на туристите от САЩ [21.01.2020] Съдбата на почивния комплекс „Камчия“ в България стана предмет на обсъждане в горната камара на руския парламент [24.12.2019] Космически хотели вече се надпреварват, за да предложат на туристите стая в небето [02.12.2019] Какво свързва Airbnb и златоградските баби? [28.11.2019] Международен туристически семинар се състоя в град Измаил в Украйна [25.11.2019] Белгородската крепост (Акерман) в Бесарабия влиза в списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО [15.10.2019] По повод на един фалит [08.10.2019] Спадът на туризма хвърля сянка върху испанските летни курорти [02.10.2019] Как да се привлекат туристи в района на Измаил? [20.09.2019] Ще направят ли България и Румъния туристически маршрут по дирите на император Траян? [01.09.2019] С „боклук в раницата“ еколози ще почистват района около две родопски хижи [25.08.2019] 3 Германска телевизия за българския туризъм: "В България всичко е позволено!" [19.08.2019] Поклонниците в Мека все повече се възползват от умни технологии [10.08.2019] Холандия спира туристическата реклама, за да ограничи прекомерния туризъм [06.08.2019] След туристите ще си тръгнат ли от България и туристическите фирми? [22.07.2019] Първи гей парад премина през Скопие на Петровден [30.06.2019] 1 След като Путин забрани полетите до Грузия: дали руските туристи ще се преместят на българското Черноморие? [26.06.2019] 1 Има ли екологичен проблем на плажовете в Крим? [20.06.2019] Сценаристът на сериала „Чернобил“ призова туристите да „уважават” мястото на ядрената катастрофа [12.06.2019] Как Еверест се превърна в туристическа дестинация? [03.06.2019]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (17)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Хотелиери и ресторантьори: 5% ДДС за туризма, както е в съседна Румъния

21.01.2020 10:05

Ресторантьори и хотелиери обявиха, че в края на седмицата започват протест с искане за намаляване на [... ]

Уверяват британците, че Брекзит няма да се отрази на плановете им за почивка тази година

17.01.2020 10:47

Асоциацията на британските туроператори и туристически агенции /ABTA/ актуализира своите съвети към [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Хотелиери и ресторантьори: 5% ДДС за туризма, както е в съседна Румъния

21.01.2020 -

Ресторантьори и хотелиери обявиха, че в края на седмицата започват протест с искане за намаляване на[... ]

Възстановяват бранда Thomas Cook през юни

20.01.2020 -

От китайския конгломерат Fosun Tourism Group съобщиха, че са назначили на работа няколко бивши ръководители[... ]

Умножават се случаите на разболели се от нов коронавирус, идващ от Китай

20.01.2020 -

Какво влияние може да окаже това на туристическите пътувания на китайците около лунната Нова година? [... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

Европейска Коледа преди "Божик" в старокалендарна Република Северна Македония (РСМ)

30.12.2019 -

Впечатления и размисли от едно пътуване по Коледните празници до Скопие и Битоля. [... ] 1

В Слънчев бряг бе открит инвестиционен форум за туризма

02.06.2019 -

Чрез деловия туризъм България може да привлече инвеститорски интерес към Югоизточна Европа, каза министърът[... ] 4

С „боклук в раницата“ еколози ще почистват района около две родопски хижи

25.08.2019 -

За пръв път от движението "Боклука - в раницата" към НПО "За земята" ще почистват районите на родопските[... ] 3