Потребител: анонимен

БИЗНЕС ПОГЛЕД

Хотелиерският бизнес настоява за компенсации, ако се въведе локдаун

24.11.2020 11:36

От БХРА заявиха в писмо до премиера, че всякакви мерки се обезмислят, ако хората трябва да избират дали да умрат от глад или от Ковид-19. [... ]

Европейските ваканционни дестинации се справят по-добре в корона кризата от другите

22.11.2020 09:44

Последният доклад на ForwardKeys за резервации на полети в Европа показва, че най-устойчивите дестинации в Европа в условията на пандемията Covid-19 са дестинации за отдих. [... ]

TUI бави плащанията към хотели и иска още държавна помощ

19.11.2020 19:31

Европейският номер едно в туризма - TUI Group, търси начин да отложи плащането на някои свои задължения към хотели в Гърция до следващата година, за да си осигури необходимите финансови потоци, докато преговаря с германското правителство за допълнителна държавна помощ. [... ]

- a a a + |
 

Франция всъщност не е световен шампион в туризма и това не е драма

15.08.2019 18:11

Противно на официалната статистика, Франция не е водещата туристическа дестинация в света. Това се опитва да докаже в следващия текст Ричард Венопулос, президент на TourCom, припомняйки поговорката "Всяко зло за добро". Предлагаме този текст с убеждението, че има какво да научат от него и експертите, занимаващи се с туристическа статистика у нас, и Министерството на туризма, което обича да жонглира с числата, когато не му отърват.

Франция всъщност не е световен шампион в туризма и това не е драма

Професионалистите го знаят отдавна - въпросът с туристическата статистика напомня на разположил се в средата на всекидневна слон: всички чувстват, че има огромен проблем, но тъй като никой не знае как да го реши, всеки се преструва, че не съществува.

Статистиката, на която се основават класациите и се измерват други годишни ръстове в туризма, до голяма степен е толкова благоприятно пожелателна, че някои организации я дават преди... края на годината!

Надежден покзател ли е настаняването?

На хартия нещата изглеждат прости: достатъчно е да се броят и да се добавят туристите, тоест индивидите, направили поне една нощувка на територия, чиито жители не са. Но след като приемем това определение, нещата се усложняват много бързо. Всъщност как да броим туристите?

Първо решение: чрез настаняването. Хотели, ваканционни имоти, къмпинги и други места за временно пребиваване, които плащат туристическа такса и водят статистика на своите клиенти. Тогава е достатъчно да се раздели общият брой на нощувките на средната продължителност на престоя, изчислена от INSEE /Национален институт за статистика и икономически изследвания във Франция/, и да се сложи чертата.

Наистина ли? Всъщност не. Тъй като хотелиерите не правят разлика според националността на своите клиенти в декларациите си. Да не говорим, че туристите, които избират непазарно настаняване, не могат да бъдат преброени. Накратко, невъзможно е да се разчитатна статистиката от платеното настаняване, за да се добиетточна представа за броя на чуждестранните туристи, а още по-малко откъде идват.

Транзитно преминаващи туристи

Друг метод е да се проследят потоците, минаващи през гари, летища и през пунктовете за плащане на пътни такси. Той също дава приблизителни резултати. По една проста причина: част от 89,4-те милиона туристи, които Франция посреща всяка година, всъщност само преминават през нейната територия, на път за други страни.

Тези туристи са например германци или холандци, които само се отбиват, докато карат по магистралите, и харчат средно по не повече от 300 евро във Франция. Или пък туристите, идващи от страни извън Европа, които прекарват по два дена в тематични паркове, преди да се отправят към друга държава. По оценките на INSEE, близо 20% от изброените по-горе десетки милиони туристи само преминават през Франция. А според Главна дирекция по предприятията /това е дирекция във френското Министерство на икономиката и финансите - бел. ред./, само половината туристи са прекарали поне три нощувки във Франция.

Друг метод ... несъвършен

И сметките за приходите от туризъм също са проблематични. Според същата тази Главна дирекция по предприятията, Франция /шампион по брой на посетилите я чуждестранни туристи – бел. ред./ изостава от САЩ, Испания, Тайланд и Китай по туристически приходи. Трябва да се отбележи, че Главна дирекция по предприятията следи само три сектора за оценка на приходите: транспорт, храна и настаняване. Така че общата сума задължително е подценена. Ето защо Банк дьо Франс /националната банка на Франция – бел. ред/ преразгледа и вдигна нагоре приходите от туризъм във Франция в сравнение с данните на споменатата дирекция, благодарение на по-подробно счетоводство. Така, вместо посочените 38,4 милиарда евро приходи от международния туризъм през 2016 г., беше изчислено, че реалните приходи са близо 49 милиарда. За 2017 г. оценките, пак според националната банка, са в размер на 54 милиарда евро.

Методът, използван от Банк дьо Франс в партньорство с мобилен оператор, се основава на плащанията, направени от кредитни карти. Този метод също не е перфектен, защото туристите плащат и в брой, но той дава интересни възможности да узнаем къде по-точно се намираме /по отношение на туристическите приходи/.

Фалшив световен шампион

Ето защо днес има голям шанс прогнозите за приходите да са по-надеждни от броя на туристите. И това единствено ще пообърка оценката ни за туризма като икономически сектор. Досега броят на туристите позволяваше на Франция да претендира, че заема първо място на планетата. Значи, световен шампион!. Обаче приходите от туристи ни отпращат чак на 5-то място! Поради което мнозина започват да се питат дали не трябва да накараме туристите да харчат повече, или да приемаме само онези, които биха могли да похарчат повече... Реализацията на тази идея обаче ще намали и броя на туристите, и следователно приходите от тях! Например туристите във Франция да харчат колкото в Испания. Тогава Франция би приела само 45 до 50 милиона туристи годишно. Накратко, вече няма да сме световна дестинация номер 1.

Катастрофа ли е това? Всъщност не. Можем да приемем, че Франция няма да се откаже толкова лесно от титлата си на световен шампион по брой на туристи. Но да признаем, че не сме нито първите, нито непременно най-добрите, ще ни помогне да се измъкнем от самодоволството, да преразгледаме нашата система за посрещане на туристи, да бъдем по-организирани, когато се касае за посещения на най-популярните забележителности като Айфеловата кула или Версайския дворец и да се съсредоточим върху най-важното: за какво и колко всъщност харчат чуждестранните туристи и как да направим сектора още по-конкурентоспособен? Накратко казано: всяко зло за добро.

Ришар Венопулос, президент на Tourcom

 

Източник: LesEchos

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

БИЗНЕС ПОГЛЕД - АРХИВ

Хотелиерският бизнес настоява за компенсации, ако се въведе локдаун [24.11.2020] Европейските ваканционни дестинации се справят по-добре в корона кризата от другите [22.11.2020] TUI бави плащанията към хотели и иска още държавна помощ [19.11.2020] 193 европейски летища са заплашени от банкрут [10.11.2020] Половината от работните места в световния туризъм са заплашени от пандемията COVID-19 [07.11.2020] Хотелиери от Сандански: 90% от бизнеса ще фалира при ново затваряне [29.10.2020] БХРА: Стига хаотични мерки, необходими са ясни правила [25.10.2020] Бизнесът иска Слънчев бряг да се рекламира като място за лечение на белодробни и респираторни заболявания [21.10.2020] Украински туристи пристигнаха в Бургас за есенния сезон [19.10.2020] Hotelbeds договори стратегическо партньорство с възстановения „Томас Кук“ [13.10.2020] German Summer Cities-2021 дава нов импулс за градския туризъм във ФРГ [12.10.2020] Повечето хотелиери от луксозния сегмент казват, че най-лошото от коронавирусната криза вече е отминало [11.10.2020] EasyJet за първи път излиза на загуба [08.10.2020] WTTC призова хората: „Пътувайте по света. Направете разликата” [04.10.2020] Основателят на Viking Cruises загуби 66% от богатството си заради коронавирусната пандемия [27.09.2020] Хотелският сектор в Близкия изток ще започне да се възстановява в последното тримесечие на 2020 г. [24.09.2020] Великобритания губи по 32 милиона паунда на ден заради прекъснатия „въздушен коридор“ със САЩ [22.09.2020] Fosun планира концептуални магазини, лайфстайл платформа и други дейности за новия „Томас Кук“ [20.09.2020] TravelMole: Това пак е „Томас Кук“, но не такъв, какъвто го познавахме [17.09.2020] Какви уроци извличат германските туроператори от коронавирусната криза? [12.09.2020]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (164)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Нов нанопрепарат ще пази от вируси, микроби и бактерии пътниците на летищата във Варна и Бургас

10.11.2020 11:55

На 12 ноември на Летище Варна, а на 13-ти и на Летище Бургас най-докосваните повърхности ще бъдат обработени [... ]

Министерството на туризма иска още 50 млн. лв. в подкрепа на туроператорите и туристическите агенти

07.11.2020 18:49

Ще търсим възможност за допълнително финансиране по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Над 1,3 млн. българи са пътували с цел туризъм през 3-тото тримесечие на 2020 г.

24.11.2020 -

При продължаваща епидемична обстановка в страната 1 324.4 хил. български граждани са реализирали туристически[... ]

Въвеждат нова схема за тестване на пътниците, пристигащи в Англия

24.11.2020 -

От 15 декември на Острова ще прилагат нова система, която ще позволи на пътници, идващи от страни с висок[... ]

Covid-19: Китай настоява за глобална система за пътувания, базирана на QR код

23.11.2020 -

Китайският президент Си Дзинпин призова за "глобален механизъм", който да използва QR кодове за отваряне[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

Неочаквано посещение на Бойко Борисов в Широка лъка

18.10.2020 -

Днес, малко след отшумяването на обичайния неделен туристопоток, емблематичното родопски село Широка[... ] 2

Как да прекараш нискотарифен уикенд пред "Тайната вечеря" и в "Лозето на Леонардо"

20.02.2020 -

Впечатления на очевидец за това какво може да видим и научим от практиките на културния туризъм в Италия. [... ] 5

Лунни мистерии край Байлово

22.08.2011 - Мая Стоянова

Астрономи от неолита са набюдавали и записвали лунните цикли прези 6000 години [... ] 1