Потребител: анонимен

злободневно

Ще направят ли България и Румъния туристически маршрут по дирите на император Траян?

01.09.2019 20:15

Туроператори могат да разработят и предлагат маршрут за културно-исторически туризъм Адамклиси - Малтепе, обединяващ култов паметник на римския император Траян (Tropaeum Traiani, II-ри в. сл. Хр.) в румънска Северна Добруджа с очаквано откриване на знатно погребение в могилата Малтепе край пловдивското село Маноле. [... ]

С „боклук в раницата“ еколози ще почистват района около две родопски хижи

25.08.2019 11:26

За пръв път от движението "Боклука - в раницата" към НПО "За земята" ще почистват районите на родопските хижи "Перелик" и "Ледницата". Местната общност използва повода, за да ги призове да дадат гласност на незаконното строителство, извършвано под родопския връх Перелик, попадащ в "Натура-2000". [... ]

Германска телевизия за българския туризъм: "В България всичко е позволено!"

19.08.2019 18:13

От "Златни пясъци" и Албена до Пловдив и Столипиново - документален филм на германската телевизия WDR показва как се справя България като туристическа страна? На този въпрос авторите се опитват да отговорят в продължение на 43 минути, след като са пропътували голяма част от Черноморието и са посетили Пловдив – културната столица на Европа за 2019 г. [... ]

- a a a + |
 

След туристите ще си тръгнат ли от България и туристическите фирми?

22.07.2019 11:56

В своя позиция Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции /АБТТА/ изрази решително несъгласие с концепцията на Наредба Н-18 и предупреди, че новият нормативен акт може да има катастрофални последствия за българския туризъм и сериозно негативно въздействие върху българската икономика като цяло.
След туристите ще си тръгнат ли от България и туристическите фирми?

Основен мотив за инициираните с тази наредба промени е да се проследяват от данъчната администрация регистрираните плащания и генерирани обороти с цел по-лесно идентифициране на търговци със съмнителни операции.

В действителност, поради невъзможни за изпълнение изисквания, по причина концептуални несъответствия на Наредба 18-Н със спецификата на работа в сектор туризъм, съществува голяма вероятност туристическите агенции в България да са принудени да се върнат години назад в начина на администриране на продажбите и да преминат към ръчно отчитане и хартиени фактури.

Отказът от използването на софтуерни системи ще постави тези фирми в неконкурентна позиция и по този начин  ще създаде предпоставки за преминаването им в сивия сектор, а деформираната конкурентна среда ще доведе до влошаване качеството на предлаганите на българския пазар туристически услуги.

Наредба Н-18 не отчита основни специфики на туроператорската и туристическата агентска дейност.  Тя се отнася за регистрирането и документирането на плащанията, но законовата рамка въвежда понятието софтуер за управление на „продажбите“.

В резултат, изискванията и ограниченията на подзаконовия акт правят използването на всички външни продукти и системи, като резервационни системи за самолетни билети, хотелско настаняване и други необходими за осъществяването на туристическата дейност платформи практически невъзможно, независимо че тези системи нямат пряка връзка с целите на Наредба Н-18.

Туристическите фирми използват нишов за бранша софтуер, разработен от световни лидери в софтуерните продукти в индустрията.

Тези специализирани системи като цяло отговарят на основните критерии за коректна фискализация на продажбите, но новата наредба поставя и редица допълнителни изисквания, които не могат да бъдат спазени или биха представлявали съществен и неоправдан разход за разработка, предвид малкия размер на българския пазар, за който системата би била единствено приложима.

Услугите, предлагани от туристическите агенти и туроператорите, са на сравнително висока стойност за крайните потребители и стандартна практика в туризма е тяхното заплащане да бъде осъществявано на части.

Специфични изисквания на наредбата не позволяват предоставянето на тази възможност и не регулират друга обичайна практика, свързана с възстановяване на плащане по отказана услуга.

Наредба Н-18 не кореспондира и с европейските практики в сферата на туризма.

Реализация на туристическите услуги е географски обусловена, но процесите на предлагане и продажба на тези услуги са геонезависими.

Еднаквите условия на реализация и различните схеми на продажба в контекста на ограниченията, които налага Наредба 18, поставят българските туристически агенции в изключително неблагоприятна позиция спрямо европейските им конкуренти, които не са обект на подобни регулации.

Така, когато един клиент от България поиска да закупи туристическа услуга в България, той може да получи тази услуга несравнимо по-лесно от европейски туроператор, отколкото от български. Излиза, че рестрикциите се отнасят само до базираните в България системи, но не засягат останалите, които функционират на българския туристически пазар.

Всичко това е предпоставки за влошаване конкурентоспособността на българския туризъм в международен план.

Новата наредба ще доведе до поскъпване на туристическата услуга за крайния потребител.

За да изпълнят изискванията на Наредбата, българските туристически агенти и туроператори трябва да инвестират значителни финансови средства - за доразработване и регистрация на използвания до момента софтуер или за закупуване на лицензиран такъв, за нови касови апарати, за допълнителен персонал за предварително въвеждане на огромен брой цени във всеки касов апарат и ежемесечно регистриране на всеки предлаган продукт като отделен артикул във фирмените фискални устройства.

Нормалната бизнес логика предполага всяка инвестиция да бъде изплатена в обозрим срок и без сътресения за нормалния режим на работа на фирмата, като обичайните инструменти за недопускане на финансова дестабилизация е увеличение на цената на предлаганата услуга или продукт.

Крайният резултат ще бъде закриване на бизнеси, преместването им извън територията на България или преминаването им в сивия сектор

Новият подзаконов акт съдържа регулации, които без да защитават националния фиск, представляват излишна административна и финансова тежест за осъществяване на стопанската инициатива в структуриращ за националната икономика сектор, какъвто е туризмът.

Крайната степен на регулация ще има неблагоприятен ефект върху икономическото развитие на туроператорския и турагентски сектор и ще принуди голяма част от фирмите да преместят част или дори цялата си дейност извън България. Индиректно, това означава съкращаване не само на работни места в самите туристически фирми, но ще се отрази отрицателно и на български софтуерни компании и всички други услуги, които съпътстват туристическата дейност – финансови, счетоводни, дейности свързани с персонала.

Ето защо Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти /АБТТА/ отправя настоятелен апел към българското правителство за изваждане на туроператорската и туристическата и агентска дейност от обхвата на Наредба Н-18.

 

Източник: АБТТА

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

злободневно - АРХИВ

Ще направят ли България и Румъния туристически маршрут по дирите на император Траян? [01.09.2019] С „боклук в раницата“ еколози ще почистват района около две родопски хижи [25.08.2019] 1 Германска телевизия за българския туризъм: "В България всичко е позволено!" [19.08.2019] Поклонниците в Мека все повече се възползват от умни технологии [10.08.2019] Холандия спира туристическата реклама, за да ограничи прекомерния туризъм [06.08.2019] Първи гей парад премина през Скопие на Петровден [30.06.2019] 1 След като Путин забрани полетите до Грузия: дали руските туристи ще се преместят на българското Черноморие? [26.06.2019] 1 Има ли екологичен проблем на плажовете в Крим? [20.06.2019] Сценаристът на сериала „Чернобил“ призова туристите да „уважават” мястото на ядрената катастрофа [12.06.2019] Как Еверест се превърна в туристическа дестинация? [03.06.2019] Полският ученик на братята Кирил и Методий [14.05.2019] Полякиня-българска снаха промотира Родопите в Полша като "Планината на Орфей и Спартак" [21.03.2019] Как да преодолеем спада на туристи от важните за българския туристически продукт пазари? [07.03.2019] Как проговорих на полски [22.02.2019] Quo vadis, руски туристи? [20.02.2019] Tlusty czwartek (Тлъст четвъртък) и туристическите борси [25.01.2019] Брюкселските пари [19.01.2019] Ценова война се развихри между туроператорите в Полша през 2018 г. [17.12.2018] Полша е важен пазар за българския туристически продукт, но оценяваме ли го? [10.12.2018] Ретро кафене ще привлича туристи в Стойките с родопски и английски специалитети [29.11.2018]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (17)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

С 6,2% намаляват посещенията на чужди туристи през юли 2019 г.

27.08.2019 17:28

През юли 2019 г. посещенията на чужденци в България са 2 083.1 хил. или с 3.2% по-малко в сравнение с юли 2018 година [... ]

Български туристи продължават да са блокирани на остров Самотраки

14.08.2019 11:31

По информация на БНР, от остров Наксос към Самотраки тръгва фериботът „Андрос Джет“, който побира [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Калифорния обяви война на Uber

12.09.2019 -

Калифорния, родното място на основните действащи платформи от т. нар. икономика на споделянето, току[... ]

България е на 3-то място по брой на туристите, посетили Турция

03.09.2019 -

През периода януари – юли 2019 г. най много са туристите от Русия – 3,8 млн., Общо, за 7-те страната е посрещнала[... ]

Русия се цели нависоко с нов пътнически самолет

29.08.2019 -

В сряда, 29 август, Русия представи пред потенциални клиентите новия си пътнически самолет MC-21, обявен[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

С „боклук в раницата“ еколози ще почистват района около две родопски хижи

25.08.2019 -

За пръв път от движението "Боклука - в раницата" към НПО "За земята" ще почистват районите на родопските[... ] 1

Първи гей парад премина през Скопие на Петровден

30.06.2019 -

След като си промени името на Северна Македония, дали няма да смени и „резбата“, коментират заядливци[... ] 1

В Слънчев бряг бе открит инвестиционен форум за туризма

02.06.2019 -

Чрез деловия туризъм България може да привлече инвеститорски интерес към Югоизточна Европа, каза министърът[... ] 2