Потребител: анонимен

злободневно

Ще направят ли България и Румъния туристически маршрут по дирите на император Траян?

01.09.2019 20:15

Туроператори могат да разработят и предлагат маршрут за културно-исторически туризъм Адамклиси - Малтепе, обединяващ култов паметник на римския император Траян (Tropaeum Traiani, II-ри в. сл. Хр.) в румънска Северна Добруджа с очаквано откриване на знатно погребение в могилата Малтепе край пловдивското село Маноле. [... ]

С „боклук в раницата“ еколози ще почистват района около две родопски хижи

25.08.2019 11:26

За пръв път от движението "Боклука - в раницата" към НПО "За земята" ще почистват районите на родопските хижи "Перелик" и "Ледницата". Местната общност използва повода, за да ги призове да дадат гласност на незаконното строителство, извършвано под родопския връх Перелик, попадащ в "Натура-2000". [... ]

Германска телевизия за българския туризъм: "В България всичко е позволено!"

19.08.2019 18:13

От "Златни пясъци" и Албена до Пловдив и Столипиново - документален филм на германската телевизия WDR показва как се справя България като туристическа страна? На този въпрос авторите се опитват да отговорят в продължение на 43 минути, след като са пропътували голяма част от Черноморието и са посетили Пловдив – културната столица на Европа за 2019 г. [... ]

- a a a + |
 

Полският ученик на братята Кирил и Методий

14.05.2019 22:06 - Герчо Герчев

Наближава най-важният за мен български празник – 24 май, денят на братята Кирил и Методий. Не знам как е при другите хора, но в навечерието на подобни дни си припомням случки, на които по-рано не съм обърнал достатъчно внимание. Така стана и тези дни. Спомних си как през февруари 2018 г., разглеждайки един малък замък в Южна Полша, открих неизвестен за мен факт за историята на тази страна.

Много и различни са полските замъци. Някои от тях са станали наследствени резиденции на полските крале (Вавел в Краков и Кралският замък във Варшава).

Полският ученик на братята Кирил и Методий
Незабравим е Кшионж (www.ksiaz.walbrzych.pl), най-известният от така наречените Силезийски замъци в Южна Полша – първоначално построени от поляците, но после многократно достроявани и разширявани от немците. Различен е рицарският замък Малборк (на немски Marienburg - www.zamek.malbork.pl), една от главните крепости на Тевтонския рицарски орден, владял няколко века Кьонигсберг (днес Калининград).

В Полша има много замъци, също както в Германия, Франция, Чехия и другите централно- и западноевропейски страни. Още от древността замъците там били частна собственост и се предавали по наследство, можело да бъдат продавани. Дори нерядко се случвало владетелите да запазят собствеността върху своя замък, независимо че междувременно друга държава е завладяла територията около него. Строежът, преустройството и разширението на всеки замък ставали бавно, по времето на няколко поколения собственици.

В България нямаме замъци. Тези, от времето на Първото и Второто български царства, били разрушени по време на османското робство. Турците от своя страна не са строили замъци, защото в османската империя всичко принадлежало на султана. Той само за определено време давал на свои заслужили, верни приближени да управляват някой град, село или област. След някое време ги давал за управление на друг свой приближен. Затова тези владения не били наследствени. Предприемчиви, властимащи турци можели да създават чифлици, от чиито доходи забогатявали, но не можели да ги оставят в наследство на децата си.

Но да се върнем в Полша. Преди да ви разкажа какво видях през февруари миналата година, трябва да спомена защо повечето от най-ранните полски замъци са построени в южната, планинска част на страната.

Има различни легенди за възникването на град Чешын (на полски Cieszyn). Той се намира в планината, на полско-чешката граница, на двата бряга на река Олза. До Първата световна война градът е бил полски, но след войната е разделен от реката на две части - полска и чешка.

Според една от местните легенди тримата братя Лех, Чех и Рус (Lech, Czech и Rus) изкопали тук питеен кладенец за общо ползване. После се разделили и тръгнали с дружините си в различни посоки - на запад, на юг, и на изток, да търсят нови земи за хората си. Така те поставили началото на западнославянските и на източнославянските народи.

Полският ученик на братята Кирил и Методий

Легендарният кладенец и днес съществува. Той е в центъра на полската част на Чешын, близко до местната крепост. Над кладенеца е построена красива беседка, на вътрешната стена на която накратко е разказана легендата за тримата братя.

Кладенецът е традиционен обект на поклоннически пътувания.

Полският ученик на братята Кирил и Методий

Сега вече мога да Ви разкажа за онзи малък замък близко до град Ополе в Южна Полша, в който намерих сведения за братята Кирил и Методий.

Замъкът Рогув Ополски (Rogоw Opolski - www.zamkipolskie.com/rogow/rogow.html) първоначално е бил стражеви пост на тукашния брод на река Одер. Стражата осигурявала безопасното преминаване на пътниците през брода и събирала съответна пътна такса. По-късно Рогув Ополски се доразвил като замък на местния управник. Днес е напълно реновиран и в него е подслонен отделът за исторически, географски и други карти на Ополската воеводска библиотека.

Докато се разхождах в едната изложбена зала, в голяма стъклена витрина видях разтворена книга, на дясната страница на която имаше гравюра на двама свещеника и над нея надпис:

„Poczаtkowe dzieje Polski“ (Първоначалната история на Полша)

е приказна, т.е. несигурна. Старите книги пишат, че в много отдавнашни времена е пристигнал славянски княз, комуто било... тук текстът продължаваше на следващата страница, която не можех да обърна.

А в долната част на страницата беше написано:

„Светите Кирил и Методий, Апостоли Славянски, с чието посредничество ние Поляците получихме светлината на вярата християнска.

Полският ученик на братята Кирил и Методий

Можете да си представите, как се развълнувах, гледайки тази разтворена книга! Дотогава не бях чувал, че братята Кирил и Методий са подпомогнали християнизирането на Полша!

Разпитах уредника на замъка за подробности и той ми разказа че свети Войчех е ученик/последовател на братята Кирил и Методий. За него ставало дума в текста в горната част на страницата.

Wojciech Slawnikowic е роден на територията на днешна Чехия. Получил църковно образование в Магдебург/ Германия, където приел името на своя църковен патрон Адалберт. Бил епископ на Прага. Както много други славянски проповедници в тогавашна славянска Велика Моравия (обхващаща територии на днешните Чехия, Полша, Словакия, Унгария, Украйна и Австрия), Войчех приел идеите на братята Кирил и Методий, че всички народи са равни пред Бога и станал техен последовател. Той е един от първите християнски проповедници в Полша и има важна роля при покръстването на страната. Християнизирането на Полша и създаването на полската държава са два неразривно свързани исторически процеса, завършили практически едновременно.

Войчех бил убит при едно от неговите проповеднически пътувания в земите на неславянското племе пруси (източно от Гданск, в района на бъдещия Кьонигсберг). Със сребро, съответстващо на теглото на тялото му, полският княз Болеслав I Храбри откупил тялото му от прусите и го погребал в първата полска столица Гнезно (Gnieznо). Войчех е канонизиран като първият християнски светец на Полша.

Полският ученик на братята Кирил и Методий
  

В замъка Рогув Ополски бях силно впечатлен от новостта, която научих. Но като се върнах в България, натовареното ежедневие остави на по-задна линия в главата ми това мое откритие.

Така се случи, че в края на годината ме споходи вдъхновение и започнах да пиша къси текстове за Полша на различни теми. И ето сега, в дните преди 24 май, изплува в паметта ми наученото за братята Кирил и Методий и тяхната роля в историята на Полша. Те не случайно са канонизирани като светци просветители, обявени за равноапостоли на славяните, съпокровители на Европа!

 

Герчо Герчев

член на ВАсТА

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

злободневно - АРХИВ

Ще направят ли България и Румъния туристически маршрут по дирите на император Траян? [01.09.2019] С „боклук в раницата“ еколози ще почистват района около две родопски хижи [25.08.2019] 1 Германска телевизия за българския туризъм: "В България всичко е позволено!" [19.08.2019] Поклонниците в Мека все повече се възползват от умни технологии [10.08.2019] Холандия спира туристическата реклама, за да ограничи прекомерния туризъм [06.08.2019] След туристите ще си тръгнат ли от България и туристическите фирми? [22.07.2019] Първи гей парад премина през Скопие на Петровден [30.06.2019] 1 След като Путин забрани полетите до Грузия: дали руските туристи ще се преместят на българското Черноморие? [26.06.2019] 1 Има ли екологичен проблем на плажовете в Крим? [20.06.2019] Сценаристът на сериала „Чернобил“ призова туристите да „уважават” мястото на ядрената катастрофа [12.06.2019] Как Еверест се превърна в туристическа дестинация? [03.06.2019] Полякиня-българска снаха промотира Родопите в Полша като "Планината на Орфей и Спартак" [21.03.2019] Как да преодолеем спада на туристи от важните за българския туристически продукт пазари? [07.03.2019] Как проговорих на полски [22.02.2019] Quo vadis, руски туристи? [20.02.2019] Tlusty czwartek (Тлъст четвъртък) и туристическите борси [25.01.2019] Брюкселските пари [19.01.2019] Ценова война се развихри между туроператорите в Полша през 2018 г. [17.12.2018] Полша е важен пазар за българския туристически продукт, но оценяваме ли го? [10.12.2018] Ретро кафене ще привлича туристи в Стойките с родопски и английски специалитети [29.11.2018]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (17)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

С 6,2% намаляват посещенията на чужди туристи през юли 2019 г.

27.08.2019 17:28

През юли 2019 г. посещенията на чужденци в България са 2 083.1 хил. или с 3.2% по-малко в сравнение с юли 2018 година [... ]

Български туристи продължават да са блокирани на остров Самотраки

14.08.2019 11:31

По информация на БНР, от остров Наксос към Самотраки тръгва фериботът „Андрос Джет“, който побира [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Калифорния обяви война на Uber

12.09.2019 -

Калифорния, родното място на основните действащи платформи от т. нар. икономика на споделянето, току[... ]

България е на 3-то място по брой на туристите, посетили Турция

03.09.2019 -

През периода януари – юли 2019 г. най много са туристите от Русия – 3,8 млн., Общо, за 7-те страната е посрещнала[... ]

Русия се цели нависоко с нов пътнически самолет

29.08.2019 -

В сряда, 29 август, Русия представи пред потенциални клиентите новия си пътнически самолет MC-21, обявен[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

С „боклук в раницата“ еколози ще почистват района около две родопски хижи

25.08.2019 -

За пръв път от движението "Боклука - в раницата" към НПО "За земята" ще почистват районите на родопските[... ] 1

Първи гей парад премина през Скопие на Петровден

30.06.2019 -

След като си промени името на Северна Македония, дали няма да смени и „резбата“, коментират заядливци[... ] 1

В Слънчев бряг бе открит инвестиционен форум за туризма

02.06.2019 -

Чрез деловия туризъм България може да привлече инвеститорски интерес към Югоизточна Европа, каза министърът[... ] 2