Потребител: анонимен

злободневно

Деултум: Музей насред полето

30.09.2020 16:01 - Илия Тодоров

Археологичната научна база край Бургас с модерен музей с експонати от древния град Деултум (Дебелтос) доказва, че в България евросредствата може да се харчат и разумно. [... ]

У нас не е като у вас

17.08.2020 18:49

Или какви са разликите в помощта, която държавата оказва на пострадалия от коронавирусната пандемия туристически сектор в Обединеното кралство и в България и как това се усеща от потребителите. [... ]

Ибиса в средата на лятото*

02.08.2020 17:24

На почти празния плаж във Фигеретас на Ибиса социалното дистанциране не е трудно. Тук терасите на откритите барове са рядко населени, а щорите на апартаментите с изглед към тях са предимно затворени. [... ]

- a a a + |
 

Полският ученик на братята Кирил и Методий

14.05.2019 22:06 - Герчо Герчев

Наближава най-важният за мен български празник – 24 май, денят на братята Кирил и Методий. Не знам как е при другите хора, но в навечерието на подобни дни си припомням случки, на които по-рано не съм обърнал достатъчно внимание. Така стана и тези дни. Спомних си как през февруари 2018 г., разглеждайки един малък замък в Южна Полша, открих неизвестен за мен факт за историята на тази страна.

Много и различни са полските замъци. Някои от тях са станали наследствени резиденции на полските крале (Вавел в Краков и Кралският замък във Варшава).

Полският ученик на братята Кирил и Методий
Незабравим е Кшионж (www.ksiaz.walbrzych.pl), най-известният от така наречените Силезийски замъци в Южна Полша – първоначално построени от поляците, но после многократно достроявани и разширявани от немците. Различен е рицарският замък Малборк (на немски Marienburg - www.zamek.malbork.pl), една от главните крепости на Тевтонския рицарски орден, владял няколко века Кьонигсберг (днес Калининград).

В Полша има много замъци, също както в Германия, Франция, Чехия и другите централно- и западноевропейски страни. Още от древността замъците там били частна собственост и се предавали по наследство, можело да бъдат продавани. Дори нерядко се случвало владетелите да запазят собствеността върху своя замък, независимо че междувременно друга държава е завладяла територията около него. Строежът, преустройството и разширението на всеки замък ставали бавно, по времето на няколко поколения собственици.

В България нямаме замъци. Тези, от времето на Първото и Второто български царства, били разрушени по време на османското робство. Турците от своя страна не са строили замъци, защото в османската империя всичко принадлежало на султана. Той само за определено време давал на свои заслужили, верни приближени да управляват някой град, село или област. След някое време ги давал за управление на друг свой приближен. Затова тези владения не били наследствени. Предприемчиви, властимащи турци можели да създават чифлици, от чиито доходи забогатявали, но не можели да ги оставят в наследство на децата си.

Но да се върнем в Полша. Преди да ви разкажа какво видях през февруари миналата година, трябва да спомена защо повечето от най-ранните полски замъци са построени в южната, планинска част на страната.

Има различни легенди за възникването на град Чешын (на полски Cieszyn). Той се намира в планината, на полско-чешката граница, на двата бряга на река Олза. До Първата световна война градът е бил полски, но след войната е разделен от реката на две части - полска и чешка.

Според една от местните легенди тримата братя Лех, Чех и Рус (Lech, Czech и Rus) изкопали тук питеен кладенец за общо ползване. После се разделили и тръгнали с дружините си в различни посоки - на запад, на юг, и на изток, да търсят нови земи за хората си. Така те поставили началото на западнославянските и на източнославянските народи.

Полският ученик на братята Кирил и Методий

Легендарният кладенец и днес съществува. Той е в центъра на полската част на Чешын, близко до местната крепост. Над кладенеца е построена красива беседка, на вътрешната стена на която накратко е разказана легендата за тримата братя.

Кладенецът е традиционен обект на поклоннически пътувания.

Полският ученик на братята Кирил и Методий

Сега вече мога да Ви разкажа за онзи малък замък близко до град Ополе в Южна Полша, в който намерих сведения за братята Кирил и Методий.

Замъкът Рогув Ополски (Rogоw Opolski - www.zamkipolskie.com/rogow/rogow.html) първоначално е бил стражеви пост на тукашния брод на река Одер. Стражата осигурявала безопасното преминаване на пътниците през брода и събирала съответна пътна такса. По-късно Рогув Ополски се доразвил като замък на местния управник. Днес е напълно реновиран и в него е подслонен отделът за исторически, географски и други карти на Ополската воеводска библиотека.

Докато се разхождах в едната изложбена зала, в голяма стъклена витрина видях разтворена книга, на дясната страница на която имаше гравюра на двама свещеника и над нея надпис:

„Poczаtkowe dzieje Polski“ (Първоначалната история на Полша)

е приказна, т.е. несигурна. Старите книги пишат, че в много отдавнашни времена е пристигнал славянски княз, комуто било... тук текстът продължаваше на следващата страница, която не можех да обърна.

А в долната част на страницата беше написано:

„Светите Кирил и Методий, Апостоли Славянски, с чието посредничество ние Поляците получихме светлината на вярата християнска.

Полският ученик на братята Кирил и Методий

Можете да си представите, как се развълнувах, гледайки тази разтворена книга! Дотогава не бях чувал, че братята Кирил и Методий са подпомогнали християнизирането на Полша!

Разпитах уредника на замъка за подробности и той ми разказа че свети Войчех е ученик/последовател на братята Кирил и Методий. За него ставало дума в текста в горната част на страницата.

Wojciech Slawnikowic е роден на територията на днешна Чехия. Получил църковно образование в Магдебург/ Германия, където приел името на своя църковен патрон Адалберт. Бил епископ на Прага. Както много други славянски проповедници в тогавашна славянска Велика Моравия (обхващаща територии на днешните Чехия, Полша, Словакия, Унгария, Украйна и Австрия), Войчех приел идеите на братята Кирил и Методий, че всички народи са равни пред Бога и станал техен последовател. Той е един от първите християнски проповедници в Полша и има важна роля при покръстването на страната. Християнизирането на Полша и създаването на полската държава са два неразривно свързани исторически процеса, завършили практически едновременно.

Войчех бил убит при едно от неговите проповеднически пътувания в земите на неславянското племе пруси (източно от Гданск, в района на бъдещия Кьонигсберг). Със сребро, съответстващо на теглото на тялото му, полският княз Болеслав I Храбри откупил тялото му от прусите и го погребал в първата полска столица Гнезно (Gnieznо). Войчех е канонизиран като първият християнски светец на Полша.

Полският ученик на братята Кирил и Методий
  

В замъка Рогув Ополски бях силно впечатлен от новостта, която научих. Но като се върнах в България, натовареното ежедневие остави на по-задна линия в главата ми това мое откритие.

Така се случи, че в края на годината ме споходи вдъхновение и започнах да пиша къси текстове за Полша на различни теми. И ето сега, в дните преди 24 май, изплува в паметта ми наученото за братята Кирил и Методий и тяхната роля в историята на Полша. Те не случайно са канонизирани като светци просветители, обявени за равноапостоли на славяните, съпокровители на Европа!

 

Герчо Герчев

член на ВАсТА

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

злободневно - АРХИВ

Деултум: Музей насред полето [30.09.2020] У нас не е като у вас [17.08.2020] Ибиса в средата на лятото* [02.08.2020] Как коронавирусът преобразува горещите туристически места в Европа [20.07.2020] Украйна ще строи курорт за хазартен туризъм на черноморското крайбрежие на Бесарабия [15.07.2020] Коронавирусът превърна вътрешността на Испания в туристическа пустиня [12.07.2020] Германия удължи ограниченията за пътуване до Турция до края на август [05.07.2020] Гаф в РС Македония с национална реклама „Дома си е дома“, направена с чужда снимка [18.06.2020] Гърция победи коронавируса. Може ли сега туризмът да спаси икономиката й? [14.06.2020] В Болград издадоха туристически справочник на украински и английски език [05.06.2020] 1 Речните круизи по долното течение на Дунав могат да увеличат туристическия поток към България [17.05.2020] In Memoriam [30.04.2020] Кой какво разбра от видеоконференцията на европейските министри на туризма? [28.04.2020] Четиво за министри [22.04.2020] „След утрешния ден“: Малкият и средният бизнес в Ухан трудно се връщат към живот [15.04.2020] "Шанс на живота": Да видиш накуп 200 платна на Рафаело или да преживеш 100 дни карантина [07.04.2020] Туроператор от Варна призова хотелиерите към общи мерки, за да запазят клиентите си [04.04.2020] Балкански "туризъм" по време на карантина [28.03.2020] Виртуални пътувания компенсират отложеното търсене в туризма [26.03.2020] Седянка след време на вирус [23.03.2020] 2

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (17)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

TravelMole: Това пак е „Томас Кук“, но не такъв, какъвто го познавахме

17.09.2020 17:00

„Томас Кук“ фалира преди почти една година под тежестта на 1,6 милиарда британски лири дълг, оставяйки [... ]

Срив на броя на нощувките и приходите от тях се отчита в България през юли

12.09.2020 16:37

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани у нас през юли 2020 г., е 2 265.9 хил., [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Филипините станаха 100-та дестинация с печат за „безопасен туризъм“ на WTTC

27.09.2020 -

Световният съвет за пътувания и туризъм (WTTC) казва, че 100 дестинации вече са спечелили наименованието[... ]

Помощта от 210 лв. за вътрешен туризъм на работещите за овладяване на пандемията ще подкрепи туристическия сектор

27.09.2020 -

Това заяви в Слънчев бряг министърът на туризма Марияна Николова, която се срещна с концесионери на[... ]

Шарджа вече приема чуждестранни туристи

24.09.2020 -

Емирството отново отваря границите си за бизнеса, туристите и гостите от целия свят. Отменени са всички[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

Как да прекараш нискотарифен уикенд пред "Тайната вечеря" и в "Лозето на Леонардо"

20.02.2020 -

Впечатления на очевидец за това какво може да видим и научим от практиките на културния туризъм в Италия. [... ] 5

Лунни мистерии край Байлово

22.08.2011 - Мая Стоянова

Астрономи от неолита са набюдавали и записвали лунните цикли прези 6000 години [... ] 1

Мярката за субсидиране на чартърните полети е неприложима за лято 2020

06.08.2020 -

Това твърдят туроператори дни след като туристическият министър Марияна Николова обяви, че компаниите[... ] 1