Потребител: анонимен

злободневно

Сценаристът на сериала „Чернобил“ призова туристите да „уважават” мястото на ядрената катастрофа

12.06.2019 17:12

Авторът на добилия световна популярност сериал на HBO се обяви против разпространението на неприлични и неподходящи селфита, направени от туристи, които са посетили избухналата атомна електроцентрала в Украйна. [... ]

Как Еверест се превърна в туристическа дестинация?

03.06.2019 15:25

Как се стигна до това положение – върхът, издигащ се на 8848 м над морското равнище, да се превърне в една от най-пренаселените туристически зони на Земята. Отговор дава статия, публикувана от американският вестник „Вашингтон пост“, която ви предлагаме със съкращения. [... ]

Полският ученик на братята Кирил и Методий

14.05.2019 22:06 - Герчо Герчев

Наближава най-важният за мен български празник – 24 май, денят на братята Кирил и Методий. Не знам как е при другите хора, но в навечерието на подобни дни си припомням случки, на които по-рано не съм обърнал достатъчно внимание. Така стана и тези дни. Спомних си как през февруари 2018 г., разглеждайки един малък замък в Южна Полша, открих неизвестен за мен факт за историята на тази страна. [... ]

- a a a + |
 

Как да преодолеем спада на туристи от важните за българския туристически продукт пазари?

07.03.2019 12:41

От известно време туристическата общественост в България е развълнувана от съобщения за очакващо се през това лято намаление спрямо 2018 г. на туристите от някои важни за нас пазари. Въпросът беше сериозно обсъждан и по време на посещението на руския премиер Дмитрий Медведев в София и на съпътствалия го българо-руски туристически форум. От известно време туристическата общественост в България е развълнувана от съобщения за очакващо се през това лято намаление спрямо 2018 г. на туристите от някои важни за нас пазари. Предлагаме ви експертното мнение по темата на Герчо Герчев, в което има и предложения, на които Министерството на туризма би трябвало да обърне внимание.

Как да преодолеем спада на туристи от важните за българския туристически продукт пазари?

Герчо Герчев

Проблемът за очаквания спад бе тема на Кръгла маса по време на туристическа борса „Ваканция“ в София, на която се обсъждаха възможностите на First minute и на Last minute за раздвижване на записванията. В Златни пясъци и в Бургас срещи с подобна тематика организира концесионерът на летищата в двата черноморски града - Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт АД.

На тези прояви бяха оповестени текущи данни от различните пазари за хода на записванията за Лято 2019. Коментираха се причините за възникналата ситуация. Обаче не бяха дадени по-подробни данни за пазар Полша. А според статистиката на Фрапорт тази страна е на важното, четвърто място по брой туристи, пристигащи със самолет както във Варна, така и в Бургас. Затова ще се опитам да разкажа какво се пише по тази тема в полския интернет бюлетин TUR-INFO.PL.

И в Полша отчитат спад на записванията през 2019 г. за всички курортни дестинации, в това число и за България. Например, в края на януари Некерман-Полша съобщава за 2 % спад (спрямо 2018 г.) в продажбите на почивки през зимата и за общо 12 % спад за лятото. Подобна е ситуацията и при другите туроператори.

При изходящия туризъм в Полша за предстоящето лято акцент определено ще бъде Last minute. Причината е отдавна известна – провежданата от пролетта на 2018 г. насам ценова война на ТУИ-Полша срещу всички, както големи така и малки, полски туроператори. Целта на ТУИ е ясна – да „превземе“ изходящия туризъм в страната.

Обаче ценовата война даде неприятен страничен резултат. Тя „развали“ пазара. Клиентите се научиха да чакат до последно чудесните Last minute оферти, при които имаше не малко случаи продажната цена да бъде дори по-ниска от обичайната себестойност. Според наблюдателите, негативната ценова разлика в тези случаи често е била „джиросвана“ на хотелите и/или на самолетните компании.

Според публикуваната на 21.01.2019 г. в TUR-INFO.PL статия „Lato 2019 kto jest liderem atrakcyjnych cen?“ ("Лято 2019: кой е лидерът на атрактивните цени?"), се очаква, че и през 2019 г. ТУИ-Полша ще провежда същата ценова политика. Това неминуемо ще доведе до естественото желание на повечето клиенти и сега да изчакат максимално дълго с покупката, с надеждата че отново ще има изгодни Last minute предложения. Наблюдателите казват, че тази тенденция ще се подсилва и от високото ниво на икономически песимизъм сред някои обществени групи в Полша, свързан с възможностите им да си позволят лятна почивка.

Друг важен фактор за намаляване на записванията от Полша е фалитът в края на миналото лято на чартърната авиокомпания Small Planet Airlines (превозила през 2018 г. над 1.3 млн. туристи до различни европейски дестинации). Според представители на Фрапорт, очакваният около 25% спад от Полша за летище Варна се дължи именно на липсващият авиокапацитет, след отпадане на полетите на Small Planet Airlines. А на този етап няма друга авиокомпания (нито българска, нито някаква друга), която да може да запълни възникналата празнота в чартърните полети от Полша до Варна. Докато прогнозата за летище Бургас е за само 2 % спад (явно „дупката“ от Полша за Бургас ще бъде запълнена от редовните полети на нискотарифните авиокомпании).

За да компенсират по някакъв начин спада в записванията, туроператорите започнаха да измислят нестандартни „новости“. Например, Некерман-Полша през януари започна да предлага в хотел Cook's Club в Слънчев бряг продажбата на почивка в ½ двойна стая. Т.е. single турист (мъж или жена) може да запише не единична стая, а само легло в двойна стая. Фирмата обещава, че ще го настани в стая с друг подходящ single от същия пол, което означава добра икономия за ваканционния бюджет. Това е съблазнително и заради големия брой на самостоятелно живеещи, както и на тези, които са в непостоянни връзки. Рекламният мотив на Некерман-Полша е: „Ще споделиш стаята с човек, който има същите предпочитания като теб – свързани най-вече добрата храна, напитки и ритъм на почивката“. В такъв случай рискът „на тъмно“ да попаднеш на неподходящ „съквартирант“ е достатъчно нисък. А за хотела рискът е на практика нулев. Най-много за няколко дни да нямат по чифт брой такива резервации от мъже и от жени, и да им останат по една или две наполовина заети стаи...

За да оцени ефекта от предлаганата новост, фирмата проведе анкета сред 300 професионалисти от бранша. Повече от половината от тях оценяват идеята като добра алтернатива за клиенти, зависими от ваканционния си бюджет. Сред негативните мнения най-често са посочвани потенциални „битови“ конфликти или проблеми. Например ако някой от „съквартирантите“ хърка. Или пък ако единият има нестандартна сексуална ориентация.

Когато говорим за особеностите на изходящия туризъм от Полша към България обаче, не бива да пропускаме една важна негова особеност – много високият относителен дял на пътуванията с автобус (над 50% преди 2018 г.). А именно при пътуванията с автобус са активни малките полски туроператори, както и голям брой инициативни, мощни агентски фирми. Поради недостига на самолетни седалки за сезон 2019 г., те отново залагат на автобусните превози. И тук е реалният резерв за България да навакса спадането от Полша за сезона.

В учебниците пише, че за да се компенсира общото очаквано намаление броя на туристите, трябва да се актуализира търговската политика на приемащите, да се разнообразят източниците на туристи и транспортните им програми до България. За тази година топката остава главно в полето на хотелиерите. Те ще преценят собствените си възможности за реакция. В по-далечна перспектива обаче, особено за Северното Черноморие, е изключително важно рязко/шоково да се увеличи броят на нискотарифните линейни авиопревозвачи, летящи до Варна, с които от всички важни за нас пазари да могат (както е до летище Бургас) да пристигат индивидуално пътуващи туристи, а не само чартърно организирани. Това е особено важно при съвременните тенденции за нарастване броя на индивидуално пътуващите и при съвременните форми за резервиране!

Едно сравнение: през последните няколко лета, в периода между 15.06 и 20.09, от Полша до летище Бургас, освен чартърите, само от Катовице и то само авиокомпания „Уизеър“ имаше по шест линейни полета седмично (по два във вторник, четвъртък и събота). За това лято са планирани по седем! От други полски летища „Уизеър“ имаше още много други линейни полети до Бургас. Да не говорим за многобройните полети на „Райънеър“. С всички тях, желаещият да почива в България поляк, индивидуално или организирано, може да дойде, без да се моли за място в чартърите. Не случайно летище Бургас бе обявено в Полша за Топ дестинация! А до летище Варна през цялото лято нямаше нито един линеен полет от Полша! В това отношение новооткритата сезонна линия на ЛОТ от Варшава до Варна за лято 2019 едва ли ще има практическо значение. Първо, защото това е само един полет седмично. И второ, до сега обявените цени на билетите не са „туристически“... В този смисъл Варна и през лятото на 2019 г. остава на практика "затворено" летище за индивидуалните полски туристи.

През последните години в това отношение бяха правени много опити за промяна, но без резултат. Може би ресурсите на Варна са недостатъчни. Обаче сегашната конюнктура може да се окаже достатъчно силен стимул заинтересованите страни да преоценят позициите си.

В кулоарите след срещата в Златни пясъци се говореше за планове, чрез крупна сума, Министерството на туризма да „поевтини“ чартърите от Русия (както това прави Турция, която плаща по 6000 долара на чартър). По принцип идеята е добра. Обаче не е ясно доколко това ще повиши заетостта на българските хотели. Защото с чартърите от Русия пътуват достатъчно много пътници, които не са клиенти на хотелите... Но ако се върнем към полския пазар, една 3-4 пъти по-малка сума ще бъде достатъчна за „поканването“ на някоя нискотарифна авиокомпания да открие не сезонна, а целогодишна линия от Полша до Варна. Което ще има много по-висока възвращаемост, отколкото дотирането на чартърите от Русия. Защото:

- Първо: всички пристигнали поляци ще се настанят в хотели (а не в техни собствени апартаменти);

- Второ: поляците харчат на място доста повече пари от руснаците;

- Трето: една такава линия ще спомогне за реалното превръщане на Варна в курорт с четири сезона. Последното го знам от собствен опит. От три години, през октомври (когато вече са спрели всички чартъри от Полша), посрещам пристигащи с нискотарифна авиолиния от Лондон поляци (живеещи там). И те казват, че са много доволни от есенната си почивка на Златни пясъци!

В този смисъл си струва туристическата общественост на Варна да направи още едно усилие за намиране на финансова помощ за откриването на целогодишна нискотарифна авиолиния от Полша до нашия град.

 

Герчо Герчев,

член на ВАсТА

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

злободневно - АРХИВ

Сценаристът на сериала „Чернобил“ призова туристите да „уважават” мястото на ядрената катастрофа [12.06.2019] Как Еверест се превърна в туристическа дестинация? [03.06.2019] Полският ученик на братята Кирил и Методий [14.05.2019] Полякиня-българска снаха промотира Родопите в Полша като "Планината на Орфей и Спартак" [21.03.2019] Как проговорих на полски [22.02.2019] Quo vadis, руски туристи? [20.02.2019] Tlusty czwartek (Тлъст четвъртък) и туристическите борси [25.01.2019] Брюкселските пари [19.01.2019] Ценова война се развихри между туроператорите в Полша през 2018 г. [17.12.2018] Полша е важен пазар за българския туристически продукт, но оценяваме ли го? [10.12.2018] Ретро кафене ще привлича туристи в Стойките с родопски и английски специалитети [29.11.2018] Кампанията „Дай път на живота!“ тръгна из страната с поредица от обучителни семинари [11.11.2018] Добро бъдеще се очертава пред африканския туризъм [22.10.2018] Проучване на Planet Happiness: „Туризмът – благо или проклятие?“ [19.09.2018] Под небето от коприна няма обществен транспорт [07.09.2018] Изкуственият интелект в индустрията на гостоприемството - приятел или враг? [26.08.2018] Градският туризъм е застрашен от замърсяването на въздуха [12.08.2018] Сагата около проекта „Супер Перелик“ продължава [05.07.2018] Какво и защо се случва с българското Черноморие? [03.07.2018] Пилотни обучения в столични училища целят намаляване на жертвите на пътя [01.07.2018]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (17)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Thomas Cook Group потвърди, че продава туроператорския си бизнес

11.06.2019 12:53

На 10 юни Thomas Cook Group разпространи съобщение, в което потвърждава, че води преговори с китайския конгломерат [... ]

Извадиха от Дунав две тела на южнокорейски туристи от потъналото корабче

04.06.2019 16:01

Външното министерство на Република Южна Корея съобщи във вторник, че едното тяло, намерено в близост [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Мобилността ще е темата на павилиона, с който България ще се представи на ЕКСПО 2020 в Дубай

11.06.2019 -

Световното изложение ще се проведе от 20 октомври 2020 г. до 10 април 2021 г. в Дубай, като участие в него са[... ]

Google пусна платформа за организиране на туристически пътувания

11.06.2019 -

Интернет гигантът събра всичките си инструменти за планиране на пътувания в обща онлайн платформа[... ]

Thomas Cook Group потвърди, че продава туроператорския си бизнес

11.06.2019 -

На 10 юни Thomas Cook Group разпространи съобщение, в което потвърждава, че води преговори с китайския конгломерат[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

В Слънчев бряг бе открит инвестиционен форум за туризма

02.06.2019 -

Чрез деловия туризъм България може да привлече инвеститорски интерес към Югоизточна Европа, каза министърът[... ] 1

Бомба удари туристически автобус близо до египетските пирамиди и рани 16 човека

20.05.2019 -

Египетски официални лица съобщиха, че бомба, поставена край пътя, е избухнала до преминаващ автобус[... ] 1

Във Виена се провежда 17-ти Европейски туристически форум

02.10.2018 -

По време на форума в австрийската столица министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна[... ] 4