Потребител: анонимен

злободневно

Ще направят ли България и Румъния туристически маршрут по дирите на император Траян?

01.09.2019 20:15

Туроператори могат да разработят и предлагат маршрут за културно-исторически туризъм Адамклиси - Малтепе, обединяващ култов паметник на римския император Траян (Tropaeum Traiani, II-ри в. сл. Хр.) в румънска Северна Добруджа с очаквано откриване на знатно погребение в могилата Малтепе край пловдивското село Маноле. [... ]

С „боклук в раницата“ еколози ще почистват района около две родопски хижи

25.08.2019 11:26

За пръв път от движението "Боклука - в раницата" към НПО "За земята" ще почистват районите на родопските хижи "Перелик" и "Ледницата". Местната общност използва повода, за да ги призове да дадат гласност на незаконното строителство, извършвано под родопския връх Перелик, попадащ в "Натура-2000". [... ]

Германска телевизия за българския туризъм: "В България всичко е позволено!"

19.08.2019 18:13

От "Златни пясъци" и Албена до Пловдив и Столипиново - документален филм на германската телевизия WDR показва как се справя България като туристическа страна? На този въпрос авторите се опитват да отговорят в продължение на 43 минути, след като са пропътували голяма част от Черноморието и са посетили Пловдив – културната столица на Европа за 2019 г. [... ]

- a a a + |
 

Как да преодолеем спада на туристи от важните за българския туристически продукт пазари?

07.03.2019 12:41

От известно време туристическата общественост в България е развълнувана от съобщения за очакващо се през това лято намаление спрямо 2018 г. на туристите от някои важни за нас пазари. Въпросът беше сериозно обсъждан и по време на посещението на руския премиер Дмитрий Медведев в София и на съпътствалия го българо-руски туристически форум. От известно време туристическата общественост в България е развълнувана от съобщения за очакващо се през това лято намаление спрямо 2018 г. на туристите от някои важни за нас пазари. Предлагаме ви експертното мнение по темата на Герчо Герчев, в което има и предложения, на които Министерството на туризма би трябвало да обърне внимание.

Как да преодолеем спада на туристи от важните за българския туристически продукт пазари?

Герчо Герчев

Проблемът за очаквания спад бе тема на Кръгла маса по време на туристическа борса „Ваканция“ в София, на която се обсъждаха възможностите на First minute и на Last minute за раздвижване на записванията. В Златни пясъци и в Бургас срещи с подобна тематика организира концесионерът на летищата в двата черноморски града - Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт АД.

На тези прояви бяха оповестени текущи данни от различните пазари за хода на записванията за Лято 2019. Коментираха се причините за възникналата ситуация. Обаче не бяха дадени по-подробни данни за пазар Полша. А според статистиката на Фрапорт тази страна е на важното, четвърто място по брой туристи, пристигащи със самолет както във Варна, така и в Бургас. Затова ще се опитам да разкажа какво се пише по тази тема в полския интернет бюлетин TUR-INFO.PL.

И в Полша отчитат спад на записванията през 2019 г. за всички курортни дестинации, в това число и за България. Например, в края на януари Некерман-Полша съобщава за 2 % спад (спрямо 2018 г.) в продажбите на почивки през зимата и за общо 12 % спад за лятото. Подобна е ситуацията и при другите туроператори.

При изходящия туризъм в Полша за предстоящето лято акцент определено ще бъде Last minute. Причината е отдавна известна – провежданата от пролетта на 2018 г. насам ценова война на ТУИ-Полша срещу всички, както големи така и малки, полски туроператори. Целта на ТУИ е ясна – да „превземе“ изходящия туризъм в страната.

Обаче ценовата война даде неприятен страничен резултат. Тя „развали“ пазара. Клиентите се научиха да чакат до последно чудесните Last minute оферти, при които имаше не малко случаи продажната цена да бъде дори по-ниска от обичайната себестойност. Според наблюдателите, негативната ценова разлика в тези случаи често е била „джиросвана“ на хотелите и/или на самолетните компании.

Според публикуваната на 21.01.2019 г. в TUR-INFO.PL статия „Lato 2019 kto jest liderem atrakcyjnych cen?“ ("Лято 2019: кой е лидерът на атрактивните цени?"), се очаква, че и през 2019 г. ТУИ-Полша ще провежда същата ценова политика. Това неминуемо ще доведе до естественото желание на повечето клиенти и сега да изчакат максимално дълго с покупката, с надеждата че отново ще има изгодни Last minute предложения. Наблюдателите казват, че тази тенденция ще се подсилва и от високото ниво на икономически песимизъм сред някои обществени групи в Полша, свързан с възможностите им да си позволят лятна почивка.

Друг важен фактор за намаляване на записванията от Полша е фалитът в края на миналото лято на чартърната авиокомпания Small Planet Airlines (превозила през 2018 г. над 1.3 млн. туристи до различни европейски дестинации). Според представители на Фрапорт, очакваният около 25% спад от Полша за летище Варна се дължи именно на липсващият авиокапацитет, след отпадане на полетите на Small Planet Airlines. А на този етап няма друга авиокомпания (нито българска, нито някаква друга), която да може да запълни възникналата празнота в чартърните полети от Полша до Варна. Докато прогнозата за летище Бургас е за само 2 % спад (явно „дупката“ от Полша за Бургас ще бъде запълнена от редовните полети на нискотарифните авиокомпании).

За да компенсират по някакъв начин спада в записванията, туроператорите започнаха да измислят нестандартни „новости“. Например, Некерман-Полша през януари започна да предлага в хотел Cook's Club в Слънчев бряг продажбата на почивка в ½ двойна стая. Т.е. single турист (мъж или жена) може да запише не единична стая, а само легло в двойна стая. Фирмата обещава, че ще го настани в стая с друг подходящ single от същия пол, което означава добра икономия за ваканционния бюджет. Това е съблазнително и заради големия брой на самостоятелно живеещи, както и на тези, които са в непостоянни връзки. Рекламният мотив на Некерман-Полша е: „Ще споделиш стаята с човек, който има същите предпочитания като теб – свързани най-вече добрата храна, напитки и ритъм на почивката“. В такъв случай рискът „на тъмно“ да попаднеш на неподходящ „съквартирант“ е достатъчно нисък. А за хотела рискът е на практика нулев. Най-много за няколко дни да нямат по чифт брой такива резервации от мъже и от жени, и да им останат по една или две наполовина заети стаи...

За да оцени ефекта от предлаганата новост, фирмата проведе анкета сред 300 професионалисти от бранша. Повече от половината от тях оценяват идеята като добра алтернатива за клиенти, зависими от ваканционния си бюджет. Сред негативните мнения най-често са посочвани потенциални „битови“ конфликти или проблеми. Например ако някой от „съквартирантите“ хърка. Или пък ако единият има нестандартна сексуална ориентация.

Когато говорим за особеностите на изходящия туризъм от Полша към България обаче, не бива да пропускаме една важна негова особеност – много високият относителен дял на пътуванията с автобус (над 50% преди 2018 г.). А именно при пътуванията с автобус са активни малките полски туроператори, както и голям брой инициативни, мощни агентски фирми. Поради недостига на самолетни седалки за сезон 2019 г., те отново залагат на автобусните превози. И тук е реалният резерв за България да навакса спадането от Полша за сезона.

В учебниците пише, че за да се компенсира общото очаквано намаление броя на туристите, трябва да се актуализира търговската политика на приемащите, да се разнообразят източниците на туристи и транспортните им програми до България. За тази година топката остава главно в полето на хотелиерите. Те ще преценят собствените си възможности за реакция. В по-далечна перспектива обаче, особено за Северното Черноморие, е изключително важно рязко/шоково да се увеличи броят на нискотарифните линейни авиопревозвачи, летящи до Варна, с които от всички важни за нас пазари да могат (както е до летище Бургас) да пристигат индивидуално пътуващи туристи, а не само чартърно организирани. Това е особено важно при съвременните тенденции за нарастване броя на индивидуално пътуващите и при съвременните форми за резервиране!

Едно сравнение: през последните няколко лета, в периода между 15.06 и 20.09, от Полша до летище Бургас, освен чартърите, само от Катовице и то само авиокомпания „Уизеър“ имаше по шест линейни полета седмично (по два във вторник, четвъртък и събота). За това лято са планирани по седем! От други полски летища „Уизеър“ имаше още много други линейни полети до Бургас. Да не говорим за многобройните полети на „Райънеър“. С всички тях, желаещият да почива в България поляк, индивидуално или организирано, може да дойде, без да се моли за място в чартърите. Не случайно летище Бургас бе обявено в Полша за Топ дестинация! А до летище Варна през цялото лято нямаше нито един линеен полет от Полша! В това отношение новооткритата сезонна линия на ЛОТ от Варшава до Варна за лято 2019 едва ли ще има практическо значение. Първо, защото това е само един полет седмично. И второ, до сега обявените цени на билетите не са „туристически“... В този смисъл Варна и през лятото на 2019 г. остава на практика "затворено" летище за индивидуалните полски туристи.

През последните години в това отношение бяха правени много опити за промяна, но без резултат. Може би ресурсите на Варна са недостатъчни. Обаче сегашната конюнктура може да се окаже достатъчно силен стимул заинтересованите страни да преоценят позициите си.

В кулоарите след срещата в Златни пясъци се говореше за планове, чрез крупна сума, Министерството на туризма да „поевтини“ чартърите от Русия (както това прави Турция, която плаща по 6000 долара на чартър). По принцип идеята е добра. Обаче не е ясно доколко това ще повиши заетостта на българските хотели. Защото с чартърите от Русия пътуват достатъчно много пътници, които не са клиенти на хотелите... Но ако се върнем към полския пазар, една 3-4 пъти по-малка сума ще бъде достатъчна за „поканването“ на някоя нискотарифна авиокомпания да открие не сезонна, а целогодишна линия от Полша до Варна. Което ще има много по-висока възвращаемост, отколкото дотирането на чартърите от Русия. Защото:

- Първо: всички пристигнали поляци ще се настанят в хотели (а не в техни собствени апартаменти);

- Второ: поляците харчат на място доста повече пари от руснаците;

- Трето: една такава линия ще спомогне за реалното превръщане на Варна в курорт с четири сезона. Последното го знам от собствен опит. От три години, през октомври (когато вече са спрели всички чартъри от Полша), посрещам пристигащи с нискотарифна авиолиния от Лондон поляци (живеещи там). И те казват, че са много доволни от есенната си почивка на Златни пясъци!

В този смисъл си струва туристическата общественост на Варна да направи още едно усилие за намиране на финансова помощ за откриването на целогодишна нискотарифна авиолиния от Полша до нашия град.

 

Герчо Герчев,

член на ВАсТА

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

злободневно - АРХИВ

Ще направят ли България и Румъния туристически маршрут по дирите на император Траян? [01.09.2019] С „боклук в раницата“ еколози ще почистват района около две родопски хижи [25.08.2019] 1 Германска телевизия за българския туризъм: "В България всичко е позволено!" [19.08.2019] Поклонниците в Мека все повече се възползват от умни технологии [10.08.2019] Холандия спира туристическата реклама, за да ограничи прекомерния туризъм [06.08.2019] След туристите ще си тръгнат ли от България и туристическите фирми? [22.07.2019] Първи гей парад премина през Скопие на Петровден [30.06.2019] 1 След като Путин забрани полетите до Грузия: дали руските туристи ще се преместят на българското Черноморие? [26.06.2019] 1 Има ли екологичен проблем на плажовете в Крим? [20.06.2019] Сценаристът на сериала „Чернобил“ призова туристите да „уважават” мястото на ядрената катастрофа [12.06.2019] Как Еверест се превърна в туристическа дестинация? [03.06.2019] Полският ученик на братята Кирил и Методий [14.05.2019] Полякиня-българска снаха промотира Родопите в Полша като "Планината на Орфей и Спартак" [21.03.2019] Как проговорих на полски [22.02.2019] Quo vadis, руски туристи? [20.02.2019] Tlusty czwartek (Тлъст четвъртък) и туристическите борси [25.01.2019] Брюкселските пари [19.01.2019] Ценова война се развихри между туроператорите в Полша през 2018 г. [17.12.2018] Полша е важен пазар за българския туристически продукт, но оценяваме ли го? [10.12.2018] Ретро кафене ще привлича туристи в Стойките с родопски и английски специалитети [29.11.2018]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (17)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

„Томас Кук Хотели“ иска по-голям контрол над своите хотели

12.09.2019 07:45

Хотелското подразделение на европейския номер две в туризма - Thomas Cook Group, иска да поеме по-строг контрол [... ]

С 6,2% намаляват посещенията на чужди туристи през юли 2019 г.

27.08.2019 17:28

През юли 2019 г. посещенията на чужденци в България са 2 083.1 хил. или с 3.2% по-малко в сравнение с юли 2018 година [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Българо-чеченски туристически форум се проведе на българското Черноморие

14.09.2019 -

Министърът на туризма на Чечня Муслим Байтазиев доведе 200 участници за Фестивала "Седмица на Северен[... ]

Калифорния обяви война на Uber

12.09.2019 -

Калифорния, родното място на основните действащи платформи от т. нар. икономика на споделянето, току[... ]

България е на 3-то място по брой на туристите, посетили Турция

03.09.2019 -

През периода януари – юли 2019 г. най много са туристите от Русия – 3,8 млн., Общо, за 7-те страната е посрещнала[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

С „боклук в раницата“ еколози ще почистват района около две родопски хижи

25.08.2019 -

За пръв път от движението "Боклука - в раницата" към НПО "За земята" ще почистват районите на родопските[... ] 1

Първи гей парад премина през Скопие на Петровден

30.06.2019 -

След като си промени името на Северна Македония, дали няма да смени и „резбата“, коментират заядливци[... ] 1

В Слънчев бряг бе открит инвестиционен форум за туризма

02.06.2019 -

Чрез деловия туризъм България може да привлече инвеститорски интерес към Югоизточна Европа, каза министърът[... ] 2