Потребител: анонимен

злободневно

Как Гърция намалява въздействието на фалита на „Томас Кук“ и на Брекзит?

11.11.2019 17:46

В интервю за британското специализирано издание TravelMole по време на завършилото тези дни в Лондон международно туристическо изложение WTM гръцкият министър на туризма Хари Теохарис очерта плановете на дестинацията за 2020 г. и как се реагира на последните събития. [... ]

Белгородската крепост (Акерман) в Бесарабия влиза в списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО

15.10.2019 16:56

Само година след първоначалните постъпки на Украйна за помощ от ЮНЕСКО за запазване на уникалнен средновековен паметник в Бесарабия, Акерманската крепост край град Белгород Днестровски вече е включена в предварителния списък за Световното културно наследство, съобщават от украинската организация "Сила громад". [... ]

По повод на един фалит

08.10.2019 22:22 - Герчо Герчев

Интересно нещо е търговската политика в туризма. Тя не винаги е пазарно ориентирана. Например, как става така, че големите туроператори получават големи отстъпки от хотелиерите? Преференциални цени, ексклузивитет, късно плащане, специално отношение към рекламациите. И така нататък... [... ]

- a a a + |
 

Tlusty czwartek (Тлъст четвъртък) и туристическите борси

25.01.2019 11:30 - Герчо Герчев

Поредната статия на автора за Полша като важен емитиращ пазар за българския туризъм и като интересна дестинация за посещение ви предлагаме в сезона, когато в редица европейски градове се провеждат международни туристически изложения.

Tlusty czwartek (Тлъст четвъртък) и туристическите борси

През февруари 2009 г. в град Сосновец се провеждаше второто издание на туристическата борса Intourex. Организираше я дъщерна фирма на холдинга Kolporter (www.kolporter.com.pl). След 1989 г. създателят на Kolporter започнал бизнеса си като дребен едноличен търговец: открил две-три магазинчета/лафки за печатни издания и разни дребни стоки. Работил интензивно, осигурявал изгодно снабдяване и добро обслужване и работата бързо се разраснала. Постепенно напълнил цяла Полша с такива магазинчета, които и сега печелившо работят. След като спечелил първия си милион, започнал да инвестира в различни сектори на икономиката. В Сосновец беше купил един стар, неработещ завод, преустроил две негови прозводствени халета в изложбени зали и сложил с тях началото на Expo Silesia (www.exposilesia.pl). Сега това е голям панаирно-конгресен център.

Сосновец прилича на нашия Правец по това, че и двата града са родно място на държавни ръководители преди 1989 г. – Едвард Герек и Тодор Живков.

Ръководството на Polska Izba Turystyki (PIT) – Полска туристическа камара, бе решило да подкрепи развитието на Intourex, защото Сосновец се намира на по-малко от десет километра от Катовице – важен емитивен туристически пазар в Полша. А по това време в Катовице нямаше местна борса. След успешното първо издание на Intourex, PIT прикани всички свои членове за масово участие във второто.

Реших да се възползвам от възможността за разширяване контактите с полски туристически фирми. Исках също да помогна на български туристически райони да се представят в Полша. Поканих Асоциацията на българските черноморски общини (АБЧО) заедно да направим по-голям щанд. От АБЧО запалиха за идеята общините в Балчик, Варна и Созопол, които дадоха няколко кашона свои рекламни материали и платиха транспорта им до Сосновец. Моята фирма плати щанда. Община Балчик изпрати свой представител и така на щанда стояхме двамата.

Вторият ден на борсата съвпадна със старополския празник Tlusty czwartek (Тлъст четвъртък). Той е подобен на нашите Сирни Заговезни, обаче на своя празник поляците ядат понички с маслен крем, докато ние ядем бяла халва на нашия. Според поверието, ако на този ден човек не изяде поне една поничка, през оставащата част от годината няма да му върви. Затова на Tlusty czwartek (тази година е на 28 февруари) поляците се черпят един друг с понички.

Tlusty czwartek (Тлъст четвъртък) и туристическите борси

Стоим с колегата на щанда, и от сутринта като започнаха да идват изложители от околните щандове, посетители на борсата, наши лични познати. И всички ни носят понички... А ние какво да правим – не можем да не уважим домакините. И започна едно ядене! После поне една година не можех да погледна поничка.

Добре се представихме на борсата. Участващите туроператори и посетителите-турагенти видяха, че трите български общини са отворени към полския пазар. Обаче имаше и един неприятен момент. Дойде на щанда познат журналист, разгледа проспектите – търсеше да си хареса нещо. Обаче се ядоса и ми каза: Пан Герчо, освен твоите оферти, тук няма нищо като за мен. Е, как да няма, отговорих. Виж колко много, красиви проспекти имаме. Имате, обаче нямате на полски, а искате да рекламирате в Полша! Засрамен млъкнах – да, проспектите бяха на немски, френски, английски, руски, обаче нямахме нищо на езика на тукашните клиенти.  Затова през ноември миналата година бях много доволен, когато на борсата във Варшава Община Варна се представи с красив туристически проспект на полски език!

Колкото до туристическите борси и ползата от тях, можем доста да говорим.

Tlusty czwartek (Тлъст четвъртък) и туристическите борси

Беше време, когато туроператорите масово се представяха на полските борси като изложители, а турагентите масово ходеха там като посетители. Най-голямата борса беше Tour Salon през октомври в Познан. И как да е иначе. Този град е с вековна панаирна традиция, има цяло панаирно градче с няколко големи изложбени палати. Октомври е може би най-подходящото време за началото на интензивни продажби на почивки през зимата и за сключването на договори за следващото лято. Поляците добре се представяха на Tour Salon. Например туроператора "Итака" – когато човек влезеше в панаирната палата, веднага, отдалече можеше да разпознае щанда на "Итака". Той беше или най-голям, или най-шарен, често пъти двуетажен. "Итака" така си представяше маркетинга: „Парите при пари отиват“. Не отстъпваха и други водещи полски фирми. Имаше много впечатляващи дизайни на щандове. Помня, над един щанд се извисяваше до тавана фигурата на джин (dzin) - приказен арабски дух излизащ от бутилка, а от устата му излизаше приветствие на полски „Dzien dobry!“. Познанската борса минаваше за общополска. Затова там ходехме почти всички български фирми, обслужващи полски туристи. На Tour Salon редовно имаше голям, хубав български колективен щанд. Освен него, доста наши фирми участваха със собствени щандове.

По това време набираха скорост и други туристически борси в Полша – в Катовице/Сосновец, Вроцлав, Гданск. Столицата Варшава още не беше намерила сегашния период за своята есенна борса – TT Warsaw. От 2000 г. я провеждаха в края на септември и сигурно затова на нея почти нямаше българско участие. Дори в едната година бяхме само две наши фирми – моята и една от Бургаско. Много доволен бях от това мое участие – всички интересуващи се от курортите по северното Българско Черноморие дойдоха на моя щанд. Нула конкуренция!

По-късно започна поредният етап на конкурентната борба на туристическия пазар – рязко се увеличи делът на преките продажби по интернет и големите туроператори спряха участията си на борси. Вместо това, започнаха  активно да публикуват офертите си пряко в националната туристическа търсачка www.merlinx.pl, и да изпращат по пощата всичко необходимо на турагентите. Съответно, последните започнаха да пестят от командировки до борсата. Всичко това се отрази пагубно на Tour Salon. От общополска тя постепенно се превърна в добра, но регионална борса. Виждах този регрес, когато след поредно връщане в България разделях на две получените там визитки. Купчинката на тези от района на Познан си оставаше все толкова голяма, докато тaзи - от всички останали региони, все по-рязко намаляваше. По същото време варшавяни преместиха TT Warsaw в края на ноември и така я направиха най-важната сега туристическа борса в страната.

До преди две години TT Warsaw беше провеждана в специализирана, голяма, нова панаирна палата някъде в югоизточните покрайнини на града, на оттатъшния бряг на Висла. Когато се представяш в голяма панаирна палата, има значение къде точно и какъв е твоят щанд. Дали е близко до входа, дали е островен, ъглов или редови, дали е близко до барчетата... По това време аз винаги имах малък (4 кв. м) щанд – толкова мога да си позволя. И организаторите обикновено го слагаха там, където оставаше някакво свободно място. Но на една от борсите ми позволиха сам да избера мястото (бях се сближил с един от директорите). В страничните стени на палатата са подредени входовете към тоалетните. За да закрият гледката към входовете, оставяха пред тях не широк коридор, а с гръб към коридора и с лице към залата слагаха редица от тесни шандове. Избрах си място в края на редицата. Така имах ъглов щанд, който се виждаше сравнително отдалече и покрай него минаха поне половината участници и посетители на борсата отивайки към WC-то (останалите минаваха от другата страна на щандовия остров).

Сега правят TT Warsaw в Двореца на културата и науката (www.pkin.pl) в самия център на града. Лесно достъпен е, но вътре е лабиринт на два етажа от коридори, фоайета, зали и залички, в които разполагат щандовете. Дворецът е построен след Втората световна война в стила на сталинските „небостъргачи“ в Москва, като подарък на полския народ от Съветския съюз. Но поради традиционно особените отношения между двете държави, поляците недолюбват двореца и често се чуват призиви за неговото събаряне.

На TT Warsaw през ноември 2018-та се случи нещо важно – големите полски туроператори възобновиха участието си на борсата.

А ние с гордост можем да се похвалим, че българският щанд на TT Warsaw 2018 г. бе обявен за най-добър и красив щанд на борсата! Заслугата е на Министерството на туризма. И още нещо, на борсата колегата от летище Варна завърши преговорите с националната полска авиокомпания LOT за откриване на самолетна линия от Варшава до Варна! Линията засега ще бъде сезонна, но ние – варненските туристически фирми, се надяваме тя да стане целогодишна!

В панаирния център Ptak Expo (https://warsawexpo) във варшавското предградие Надаржин през октомври се провежда и друга есенна туристическа борса World Travel Show (www.worldtravelshow.pl). Едновремено с нея в Ptak Expo се провеждат и изложенията World Caravanning (www.campercaravanshow.com) и Warsaw yacht salon (www.warszawskisalonjachtowy.pl).Техният общ организатор е също толкова интересен, колкото и собственика на Expo Silesia. Организаторът е собственик и на огромния търговски център на едро (hurtownia) за облекла, бельо и галантерия Ptak (https://ptakmodahurt.pl), който се разпростира на площ от няколко хектара в ляво пo магистралата от Лодз в посоката към Катовице. Там се продават стоките на хиляди производители от Полша, Турция и много страни от Европа. Обаче това, което се вижда край Лодз, е само „хардуер“. А „софтуер“-ът е тяхната най-голяма в Европа online платформа за търговия с такива стоки. От три години те продават не само в Полша, но вече и в Русия, Белорус, Украйна, Германия, Великобритания, САЩ, Канада, Норвегия... На полски ptak означава птица. Този търговски център наистина постигна птичи полет в развитието си.

От пролетните борси в Полша по-интересни за нас са тази във Варшава - Targi Turystyki i Wypoczynku LATO (http://targilato.pl), която се провежда през април в Двореца на културата и науката, както и тази в Катовице -  Miedzynarodowe Targi Turystyki GLOBalnie, провеждана в края на март в Международния конгресен център (www.mckkatowice.pl), където съвсем наскоро се състоя Световната конференция по климата.

На пролет обаче вече е минало времето за туроператорско договаряне на едро и на тези борси се продават само готови оферти за крайния потребител.

 

Герчо Герчев

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

злободневно - АРХИВ

Как Гърция намалява въздействието на фалита на „Томас Кук“ и на Брекзит? [11.11.2019] Белгородската крепост (Акерман) в Бесарабия влиза в списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО [15.10.2019] По повод на един фалит [08.10.2019] Спадът на туризма хвърля сянка върху испанските летни курорти [02.10.2019] Как да се привлекат туристи в района на Измаил? [20.09.2019] Ще направят ли България и Румъния туристически маршрут по дирите на император Траян? [01.09.2019] С „боклук в раницата“ еколози ще почистват района около две родопски хижи [25.08.2019] 3 Германска телевизия за българския туризъм: "В България всичко е позволено!" [19.08.2019] Поклонниците в Мека все повече се възползват от умни технологии [10.08.2019] Холандия спира туристическата реклама, за да ограничи прекомерния туризъм [06.08.2019] След туристите ще си тръгнат ли от България и туристическите фирми? [22.07.2019] Първи гей парад премина през Скопие на Петровден [30.06.2019] 1 След като Путин забрани полетите до Грузия: дали руските туристи ще се преместят на българското Черноморие? [26.06.2019] 1 Има ли екологичен проблем на плажовете в Крим? [20.06.2019] Сценаристът на сериала „Чернобил“ призова туристите да „уважават” мястото на ядрената катастрофа [12.06.2019] Как Еверест се превърна в туристическа дестинация? [03.06.2019] Полският ученик на братята Кирил и Методий [14.05.2019] Полякиня-българска снаха промотира Родопите в Полша като "Планината на Орфей и Спартак" [21.03.2019] Как да преодолеем спада на туристи от важните за българския туристически продукт пазари? [07.03.2019] Как проговорих на полски [22.02.2019]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (17)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

„Томас Кук Германия“ върви към закриване

08.11.2019 12:33

Германското поделение на фалиралата британска туристическа група може да закрие на 1 декември около [... ]

Брандът Thomas Cook бе продаден за смешна сума

03.11.2019 23:01

Това мнение изразиха бивши служители и представители на синдикатите във фалиралата британска туристическа [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Хърватия отбеляза рекорден туристически сезон

09.11.2019 -

Рекордните 20 милиона души са посетили през тази година страната на Адриатическо море. [... ]

Мексикански щат въвежда туристически данък

08.11.2019 -

Пристигащите от чужбина в щата Долна Калифорния ще трябва да платят туристическа такса в размер на[... ]

Иновациите и развитието на селските райони са основни теми на срещата на върха на министрите на туризма в WTM

07.11.2019 -

Според ООН 68% от населението на света ще живее в градове до 2050 г. На много места това означава, че селските[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

С „боклук в раницата“ еколози ще почистват района около две родопски хижи

25.08.2019 -

За пръв път от движението "Боклука - в раницата" към НПО "За земята" ще почистват районите на родопските[... ] 3

В Слънчев бряг бе открит инвестиционен форум за туризма

02.06.2019 -

Чрез деловия туризъм България може да привлече инвеститорски интерес към Югоизточна Европа, каза министърът[... ] 3

Първи гей парад премина през Скопие на Петровден

30.06.2019 -

След като си промени името на Северна Македония, дали няма да смени и „резбата“, коментират заядливци[... ] 1