Потребител: анонимен

злободневно

Ще направят ли България и Румъния туристически маршрут по дирите на император Траян?

01.09.2019 20:15

Туроператори могат да разработят и предлагат маршрут за културно-исторически туризъм Адамклиси - Малтепе, обединяващ култов паметник на римския император Траян (Tropaeum Traiani, II-ри в. сл. Хр.) в румънска Северна Добруджа с очаквано откриване на знатно погребение в могилата Малтепе край пловдивското село Маноле. [... ]

С „боклук в раницата“ еколози ще почистват района около две родопски хижи

25.08.2019 11:26

За пръв път от движението "Боклука - в раницата" към НПО "За земята" ще почистват районите на родопските хижи "Перелик" и "Ледницата". Местната общност използва повода, за да ги призове да дадат гласност на незаконното строителство, извършвано под родопския връх Перелик, попадащ в "Натура-2000". [... ]

Германска телевизия за българския туризъм: "В България всичко е позволено!"

19.08.2019 18:13

От "Златни пясъци" и Албена до Пловдив и Столипиново - документален филм на германската телевизия WDR показва как се справя България като туристическа страна? На този въпрос авторите се опитват да отговорят в продължение на 43 минути, след като са пропътували голяма част от Черноморието и са посетили Пловдив – културната столица на Европа за 2019 г. [... ]

- a a a + |
 

Брюкселските пари

19.01.2019 15:42

Продължаваме с поредицата от публикации на Герчо Герчев, посветени на Полша и на българо-полските връзки и туристически взаимоотношения. Този път с негов разказ за едно гостуване в Подкарпатието.

Брюкселските пари

Един колега от Жешув ме покани да гостувам на провеждано там международно (между Полша, Украйна и Словакия) състезание по постни гозби за Бъдни вечер. Жешув е най-югоизточният воеводски (областен) град на Полша, столица е на Подкарпатското воеводство. Близко до него се събират границите на трите държави.

В миналото Подкарпатието е било една от бедните полски области. Затова много местни жители заминавали на гурбет по широкия бял свят. Понеже били работливи и предприемчиви, в чужбина повечето от тях ставали заможни хора. След влизането на страната в Европейския съюз, воеводството започнало политика за насърчаване на предприемачеството. Премахнали различни глупави, бюрократични формалности, които пречат на бързото развитие на бизнеса. Рязко намалили времето, което предприемачите губели за получаване на разните разрешителни и всякакви подобни документи. Не пречели на предприемачите да работят. С две думи, направили разни обикновени, лесни неща.

И постигнали желания резултат. Много от забогателите в чужбина гурбетчии се върнали и инвестирали спечелените пари в неголеми, но печеливши селскостопански и промишлени предприятия. Сега воеводството се числи към богатите райони на страната.

В деня преди състезанието, колегата ме разходи из една селска община край Жешув. Показа ми новоизградената инфраструктура (улици, пътища, паркове, залесяване), разказа ми за нови електро- и водопроводи, канализации, видяхме обновени училища, домове на културата, нови детски градини и ясли, обекти за масов спорт и за високо спортно майсторство. Видяхме и обновени къщи и жилищни блокове . . . Направо приказка! Гледах всичко това с благородна завист.

Събрах смелост и го попитах:

- От къде имате пари за всичко това?

Той отговори:

- Вземаме ги от Брюксел.

- Ама как така на вас дават толкова много пари? На нас не искат да дават . . .

- Ееее, ние не чакаме да ни ги дадат. Сами ходим там да си ги вземем.

- Ама Брюксел дава ли пари и за жилищата?

- Не, за тях не дава. Но като работят добре, хората имат добри доходи и сами обновяват жилищата си, обясни той.

- Ама как ходите да си искате пари? Решава някой, че му трябват и отива да иска?

- Нее, не ходи всеки сам. Правим си стоважышения (stowarzyszenia – дружества, сдружения, корпорации). Те кандидатстват, после получават парите и ръководят изразходването им.

- Дааа, ама у нас казваме „Орташката работа, кучета я яли“.

- Е, може би за това не получавате много пари.

И ми разказа анекдот, че в Брюксел, в службите, които дават парите, и по кородорите пред тях се говори най-много на полски.

Разбрах го. Но още не мога да разбера каква е тази стена, която разделя Варна от Брюксел!

Кулинарното състезание много ми хареса. Проведе се в един реставриран, красив замък край Жешув. Представиха най-различни постни ястия от трите държави, красиво подредени в тави, тенджери, плата. Някои ястия бяха подобни на нашенските. Други не познавах и се наложи любезните готвачи да ми ги обясняват. Особено когато в ястията имаше сложени някакви тамошни, дребни или едри, градински, полски или горски плодове (едни такива, дето ние за нищо ги нямаме), гъби - дето сме ги виждали само на снимка, и разни други по-северни лакомства.

Брюкселските пари

Например, направени от журавина - северно блатисто растение с червени кисели зърнести плодове. Разни видове боровинки. Черпеха със сокове от арония, от касис. Показаха ми готварското използване на всякакви екзотични за един балканец по-северни растения.

Брюкселските пари

Седяхме на плетени столове и кресла от wiklina (северна ракита).

Накрая, след журирането, и участници, и гости имахме хубав дружески обяд, както е редно по славянски. 

 

Герчо Герчев

 

Вижте и снимки от Жешув, в които старо и ново са съчетани по удивителен начин.

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

злободневно - АРХИВ

Ще направят ли България и Румъния туристически маршрут по дирите на император Траян? [01.09.2019] С „боклук в раницата“ еколози ще почистват района около две родопски хижи [25.08.2019] 1 Германска телевизия за българския туризъм: "В България всичко е позволено!" [19.08.2019] Поклонниците в Мека все повече се възползват от умни технологии [10.08.2019] Холандия спира туристическата реклама, за да ограничи прекомерния туризъм [06.08.2019] След туристите ще си тръгнат ли от България и туристическите фирми? [22.07.2019] Първи гей парад премина през Скопие на Петровден [30.06.2019] 1 След като Путин забрани полетите до Грузия: дали руските туристи ще се преместят на българското Черноморие? [26.06.2019] 1 Има ли екологичен проблем на плажовете в Крим? [20.06.2019] Сценаристът на сериала „Чернобил“ призова туристите да „уважават” мястото на ядрената катастрофа [12.06.2019] Как Еверест се превърна в туристическа дестинация? [03.06.2019] Полският ученик на братята Кирил и Методий [14.05.2019] Полякиня-българска снаха промотира Родопите в Полша като "Планината на Орфей и Спартак" [21.03.2019] Как да преодолеем спада на туристи от важните за българския туристически продукт пазари? [07.03.2019] Как проговорих на полски [22.02.2019] Quo vadis, руски туристи? [20.02.2019] Tlusty czwartek (Тлъст четвъртък) и туристическите борси [25.01.2019] Ценова война се развихри между туроператорите в Полша през 2018 г. [17.12.2018] Полша е важен пазар за българския туристически продукт, но оценяваме ли го? [10.12.2018] Ретро кафене ще привлича туристи в Стойките с родопски и английски специалитети [29.11.2018]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (17)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

„Томас Кук Хотели“ иска по-голям контрол над своите хотели

12.09.2019 07:45

Хотелското подразделение на европейския номер две в туризма - Thomas Cook Group, иска да поеме по-строг контрол [... ]

С 6,2% намаляват посещенията на чужди туристи през юли 2019 г.

27.08.2019 17:28

През юли 2019 г. посещенията на чужденци в България са 2 083.1 хил. или с 3.2% по-малко в сравнение с юли 2018 година [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Българо-чеченски туристически форум се проведе на българското Черноморие

14.09.2019 -

Министърът на туризма на Чечня Муслим Байтазиев доведе 200 участници за Фестивала "Седмица на Северен[... ]

Калифорния обяви война на Uber

12.09.2019 -

Калифорния, родното място на основните действащи платформи от т. нар. икономика на споделянето, току[... ]

България е на 3-то място по брой на туристите, посетили Турция

03.09.2019 -

През периода януари – юли 2019 г. най много са туристите от Русия – 3,8 млн., Общо, за 7-те страната е посрещнала[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

С „боклук в раницата“ еколози ще почистват района около две родопски хижи

25.08.2019 -

За пръв път от движението "Боклука - в раницата" към НПО "За земята" ще почистват районите на родопските[... ] 1

Първи гей парад премина през Скопие на Петровден

30.06.2019 -

След като си промени името на Северна Македония, дали няма да смени и „резбата“, коментират заядливци[... ] 1

В Слънчев бряг бе открит инвестиционен форум за туризма

02.06.2019 -

Чрез деловия туризъм България може да привлече инвеститорски интерес към Югоизточна Европа, каза министърът[... ] 2