Потребител: анонимен

злободневно

Ще направят ли България и Румъния туристически маршрут по дирите на император Траян?

01.09.2019 20:15

Туроператори могат да разработят и предлагат маршрут за културно-исторически туризъм Адамклиси - Малтепе, обединяващ култов паметник на римския император Траян (Tropaeum Traiani, II-ри в. сл. Хр.) в румънска Северна Добруджа с очаквано откриване на знатно погребение в могилата Малтепе край пловдивското село Маноле. [... ]

С „боклук в раницата“ еколози ще почистват района около две родопски хижи

25.08.2019 11:26

За пръв път от движението "Боклука - в раницата" към НПО "За земята" ще почистват районите на родопските хижи "Перелик" и "Ледницата". Местната общност използва повода, за да ги призове да дадат гласност на незаконното строителство, извършвано под родопския връх Перелик, попадащ в "Натура-2000". [... ]

Германска телевизия за българския туризъм: "В България всичко е позволено!"

19.08.2019 18:13

От "Златни пясъци" и Албена до Пловдив и Столипиново - документален филм на германската телевизия WDR показва как се справя България като туристическа страна? На този въпрос авторите се опитват да отговорят в продължение на 43 минути, след като са пропътували голяма част от Черноморието и са посетили Пловдив – културната столица на Европа за 2019 г. [... ]

- a a a + |
 

Ценова война се развихри между туроператорите в Полша през 2018 г.

17.12.2018 18:16

Полша е много важен емитивен пазар за българските морски курорти. От години поляците успешно „запълват дупките“ в заетостта на нашите хотели. И отстрани погледнато, досега всичко върви както трябва.

Ценова война се развихри между туроператорите в Полша през 2018 г.

Тази година обаче се случи нещо, което сериозно наруши плановете както на туроператорите, така и на някои хотелиери - на полския туристически пазар се развихри ценова война. Вярно, на фона на общото увеличение на броя на поляците в българските морски курорти, не всички наши хотелиери разбраха какво се случва на полския пазар. Какво чак толкова значение има дали точно тази, или онази полска фирма ще докара туристите? Обаче специалистите смятат, че това е така само на пръв поглед.

Изходящият туристически пазар в Полша е много раздробен. За разлика от Германия, Чехия, Словакия, Русия (до голяма степен) и редица други страни, където монополизацията на изходящия туризъм вече е завършила. Полската особеност се дължи на общата стопанска традиция в страната (относително голям дял на дребен/микро капитал в повечето отрасли), както и на традиционното свободомислие и свобододействие на поляците. Във всяко по-голямо селище има поне една туристическа фирма (biuro podró?y), която самостоятелно изпраща големи групи туристи в чужбина. Без да търси, а често и въпреки „помощта“ на големите туроператори.

Това лято в Полша имаше немска туроператорска инвазия.

Можем да пропуснем факта, че преди няколко години „Некерман – Полша“ се опита да превземе полския пазар с дъмпингови цени. Не успя. Не му стигнаха силите (парите).

През лятото на 2017 г. имаше само отделни случаи на свръхдъмпингови цени, предлагани от ТУИ -  Полша. Те доведоха до увеличаване с 9.4 % на пазарния дял на фирмата, но само толкова.

След сезона обаче, през есента и зимата, започна истинска ценова война, породена от голямото превишаване на предлагането над търсенето. Войната отначало бе студена, после стана гореща. Започна се с много ниски цени за почивките през май и юни 2018 г. Различни полски туроператори поединично се възмущаваха на това, обаче се въздържаха на назоват името на дъмпингатора (ТУИ - Полша). Очакваше се, че дъмпингът ще бъде само за началото на сезона, а после през лятото, след Световното първенство по футбол, „всичко ще си дойде на мястото“. Но когато ниското ниво на цените се запази и през главния сезон, започнаха масовите недоволства. От някъде изскочи информацията, че „мама“ ТУИ е дала на полската си щерка голяма „зестра“ и с тези пари щерката е започнала да завладява полския пазар.

Според председателя (prezes) на туристическата компания „Итака“ Мариуш Янчук ценовата експанзия на ТУИ - Полша определи общата ситуация през сезона. Допълнителен фактор станаха продължителните летни горещини в страната, довели до оставането на много поляци на почивка по тяхното море, вместо да пътуват в чужбина.

През май и юни, ТУИ - Полша предлагаше „ол инклузив“ в 4-звездни хотели в повечето европейски морски дестинации (в това число и в България - не случайно през това лято летище Бургас бе толкова търсено от Полша) седемдневна почивка със самолет + трансфер от летището до хотела за по-малко от 600 злоти (през 2018 г. 1 разчетно евро бе равно на около 4.20 злоти). През юли и август подобна оферта често се предлагаше за по-малко от 800 злоти. Според данните на полския Институт за изследване на туристическия пазар, през 2018 г. средната цена на продуктите на ТУИ - Полша е била с около 100 евро по-ниска от тази през 2017 г. 

Това доведе до бурна реакция в отрасъла. Кшиштов Пятек, председател на Полската туроператорска асоциация (PZOT), през август отправи протестно писмо до шефа на Deutsche ReiseVerband (DRV) Норберт Фибиг, в което се казва:

„През последния сезон 2018 г. наблюдаваме редица явления на полския пазар, които нарушават нормалната, здравословна конкуренция и деформират имиджа на туроператорския пазар. Това е така, защото ТУИ - Полша, член на немската ТУИ груп, в желанието си да завземе пазара, целево провежда дъмпингова политика в обхват и мащаб, каквито никога не сме виждали на никакъв цивилизован пазар в Европа.“

Нe последва отговор от германска страна.

Пятек изпрати подобно писмо и до полския аналог на българската Комисия за защита на конкуренцията - UOKiK. Оттам обаче завиха, че не са били сезирани и отказаха да се самосезират във основа на медийни публикации. Някои провидяха в това дългата ръка на ТУИ.

Така или иначе лятото завърши, както е казано в онзи виц за бития... За разлика от други случаи, този път полската обществена съпротива не даде резултат. Дори имаше гласове, че няма нищо лошо в това, което прави ТУИ. Че това е само едно „здраво съревнование“, в което някои фирми не са кадърни да направят целесъобразна калкулация, а просто продават на завишени цени и постигат незаслужени печалби.

В резултат от акцията на ТУИ - Полша се стигна до три основни промени на пазара там:

- Всички други туроператори бяха принудени да намалят комисионите в своите оферти и също да продават на ниски цени. Това, разбира се, доведе до непечеливш сезон и сериозно наруши финансовата стабилност на фирмите.

- Автобусните туроператори (а те са достатъчно много в Полша) бяха особено силно ударени. Защото цените на самолетните пътувания на ТУИ - Полша се оказваха равни и дори по-ниски от тези на автобусните превози. За сравнение, при цена до 800 злоти за седемдневен пакет със самолетен билет  и „ол инклузив“ в хотел 4 звезди, подобна оферта с автобус за 9 дни престой, обаче в хотел с 3 звезди, се предлагаше за цени от 900 злоти.

- Клиентите започнаха извънредно много да забавят избора си на почивка, в очакване на привлекателни оферти„Last minute“, което доведе до незапълване на места в транспортните програми и на легла в хотелите. А това неизбежно ще повлияе и на хода на продажбите за 2019 г. (повечето клиенти отново ще чакат до последно за изгодни предложения в последната минута).

На този фон обаче ТУИ - Полша постигна впечатляващ резултат като ръстът на продажбите на туроператора през 2018 г. надхвърли с 50% този през 2017-та. Броят на обслужените туристи надмина 600 000. В същото време малцина от останалите туроператори успяха да надминат обемите си от 2017 г. Така ценовата война разтърси туристическия пазар в Полша и според анализаторите неговата монополизация / глобализация навлезе в решителна фаза.

За да постигне този резултат, ТУИ - Полша трябва да е вложила над 60 млн. евро, които компанията-майка е „изтеглила“ от немския пазар. Сериозна сума! Интересно, дали това ще се отрази на групата ТУИ /обявените печалби от европейския номер 1 показват, че се е отразило положително – бел. ред./? Съвсем друг въпрос е, доколко такава финансова „инжекция“ е допустима според регламентите на Европейския съюз.

Понастоящем в бранша цари голямо безпокойство, предизвикано от твърде агресивната ценова политика на ТУИ - Полша. Има опасност да бъдат декапитализирани много полски туристически фирми (както туроператори, така и турагенти), защото предлаганите цени не бяха просто дъмпингови, а понякога дори под себестойността. Зависи какво разбираме под себестойност, т.е. доколко тези цени не бяха за сметка на хотелиерите и на авиокомпаниите...

Войната продължава и след края на летния сезон. Според доклада на PZOT, изготвен въз основа на националната резервационна система MerlinX (www.merlinx.pl), през седмицата от 12 до 18 ноември е намалял броят на направените резервации с 11% в сравнение със същия период на 2017 г. За различните видове транспорт спадът е най-голям при пътуването със собствен транспорт (-20%), следван от този с автобус (-16,8%) и най-малко със самолет (-9,6%).

На проведената от 22 до 24.11.2018 туристическа борса във Варшава, представители на големите туроператори дискутираха на конференция най-близкото бъдеще на бранша. Изказаха се ръководители на големи туроператори като Itakа, Rainbow, Coral Travel и Neckermann. Всички те заявиха, че не искат ценова война.

 

Герчо Герчев

Използвани са материали от: Serwiz Informacyjny bran?y turystycznej (www.tur-info.pl) и Instytut Bada? Rynku Turystycznego TravelDATA (www.wczasopedia.pl)

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Полша е важен пазар за българския туристически продукт, но оценяваме ли го?

10.12.2018 10:00

Отговор на този въпрос ще потърсим в няколко публикации с помощта на Герчо Герчев - туроператор от Варна с дългогодишен опит в обслужването на полски туристи по черноморските ни курорти. [... ]

злободневно - АРХИВ

Ще направят ли България и Румъния туристически маршрут по дирите на император Траян? [01.09.2019] С „боклук в раницата“ еколози ще почистват района около две родопски хижи [25.08.2019] 1 Германска телевизия за българския туризъм: "В България всичко е позволено!" [19.08.2019] Поклонниците в Мека все повече се възползват от умни технологии [10.08.2019] Холандия спира туристическата реклама, за да ограничи прекомерния туризъм [06.08.2019] След туристите ще си тръгнат ли от България и туристическите фирми? [22.07.2019] Първи гей парад премина през Скопие на Петровден [30.06.2019] 1 След като Путин забрани полетите до Грузия: дали руските туристи ще се преместят на българското Черноморие? [26.06.2019] 1 Има ли екологичен проблем на плажовете в Крим? [20.06.2019] Сценаристът на сериала „Чернобил“ призова туристите да „уважават” мястото на ядрената катастрофа [12.06.2019] Как Еверест се превърна в туристическа дестинация? [03.06.2019] Полският ученик на братята Кирил и Методий [14.05.2019] Полякиня-българска снаха промотира Родопите в Полша като "Планината на Орфей и Спартак" [21.03.2019] Как да преодолеем спада на туристи от важните за българския туристически продукт пазари? [07.03.2019] Как проговорих на полски [22.02.2019] Quo vadis, руски туристи? [20.02.2019] Tlusty czwartek (Тлъст четвъртък) и туристическите борси [25.01.2019] Брюкселските пари [19.01.2019] Полша е важен пазар за българския туристически продукт, но оценяваме ли го? [10.12.2018] Ретро кафене ще привлича туристи в Стойките с родопски и английски специалитети [29.11.2018]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (17)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

„Томас Кук Хотели“ иска по-голям контрол над своите хотели

12.09.2019 07:45

Хотелското подразделение на европейския номер две в туризма - Thomas Cook Group, иска да поеме по-строг контрол [... ]

С 6,2% намаляват посещенията на чужди туристи през юли 2019 г.

27.08.2019 17:28

През юли 2019 г. посещенията на чужденци в България са 2 083.1 хил. или с 3.2% по-малко в сравнение с юли 2018 година [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Българо-чеченски туристически форум се проведе на българското Черноморие

14.09.2019 -

Министърът на туризма на Чечня Муслим Байтазиев доведе 200 участници за Фестивала "Седмица на Северен[... ]

Калифорния обяви война на Uber

12.09.2019 -

Калифорния, родното място на основните действащи платформи от т. нар. икономика на споделянето, току[... ]

България е на 3-то място по брой на туристите, посетили Турция

03.09.2019 -

През периода януари – юли 2019 г. най много са туристите от Русия – 3,8 млн., Общо, за 7-те страната е посрещнала[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

С „боклук в раницата“ еколози ще почистват района около две родопски хижи

25.08.2019 -

За пръв път от движението "Боклука - в раницата" към НПО "За земята" ще почистват районите на родопските[... ] 1

Първи гей парад премина през Скопие на Петровден

30.06.2019 -

След като си промени името на Северна Македония, дали няма да смени и „резбата“, коментират заядливци[... ] 1

В Слънчев бряг бе открит инвестиционен форум за туризма

02.06.2019 -

Чрез деловия туризъм България може да привлече инвеститорски интерес към Югоизточна Европа, каза министърът[... ] 2