Потребител: анонимен

злободневно

Сценаристът на сериала „Чернобил“ призова туристите да „уважават” мястото на ядрената катастрофа

12.06.2019 17:12

Авторът на добилия световна популярност сериал на HBO се обяви против разпространението на неприлични и неподходящи селфита, направени от туристи, които са посетили избухналата атомна електроцентрала в Украйна. [... ]

Как Еверест се превърна в туристическа дестинация?

03.06.2019 15:25

Как се стигна до това положение – върхът, издигащ се на 8848 м над морското равнище, да се превърне в една от най-пренаселените туристически зони на Земята. Отговор дава статия, публикувана от американският вестник „Вашингтон пост“, която ви предлагаме със съкращения. [... ]

Полският ученик на братята Кирил и Методий

14.05.2019 22:06 - Герчо Герчев

Наближава най-важният за мен български празник – 24 май, денят на братята Кирил и Методий. Не знам как е при другите хора, но в навечерието на подобни дни си припомням случки, на които по-рано не съм обърнал достатъчно внимание. Така стана и тези дни. Спомних си как през февруари 2018 г., разглеждайки един малък замък в Южна Полша, открих неизвестен за мен факт за историята на тази страна. [... ]

- a a a + |
 

Кампанията „Дай път на живота!“ тръгна из страната с поредица от обучителни семинари

11.11.2018 17:06

В Синдикалния дом на учителите в Кюстендил на 7 и 8 ноември се проведе първия от поредицата семинари в рамките на кампанията „Дай път на живота!“. Те са част от проекта на Ротари клубове в София и страната за намаляване на жертвите от катастрофи в България чрез образование на младите хора за толерантно и неагресивно поведение на пътя.

На откриването на семинара под надслов „Изграждане на социални компетентности при ученици от начален и гимназиален етап на обучение“ присъстваха зам.-министърът на МОН Таня Михайлова, зам.-кметът на Кюстендил Светослав Василев, председателят на СБУ Янка Такева, Христо Михайловски - ръководител на проекта, Зинаида Ганчева, президент на  Ротари клуб София – Възраждане, и Анелия Василева, президент на Ротари Клуб Кюстендил.

Кампанията „Дай път на живота!“ тръгна из страната с поредица от обучителни семинари

В рамките на двудневния семинар експерт-психолозите от Института по психология към МВР Яблена Христова и Таня Лекова проведоха обучение на обучители за работа с ученици от двете целеви групи включени в проекта. Обучени бяха 31 специалисти - учители, педагогически съветници, психолози от областите и градовете  Благоевград, Кюстендил, Перник, Кресна и София, както и доброволци от Ротари клубове.

Кампанията „Дай път на живота!“ тръгна из страната с поредица от обучителни семинари
Очакванията са усвоените по време на семинара от тях умения и нов опит да бъдат приложени при работата им с децата на възраст между 9 и 12 години, и между 16 - 18 години. Резултатът от изпълнението на разработените програми ще допринесе за повишаване на социалната и емоционална компетентност на учениците, за тяхното изразяване и утвърждаване като пълноценни личности и за справяне с предизвикателствата в техния живот.

Зам. министърът на образованието Таня Михайлова, която откри семинара, информира, че от миналото лято МОН е започнало работа по новите образователни програми за безопасност на движението. „Спазването на правилата, възпитанието в толерантност и зачитане правото на другия е изключително важно. Нашата задача е да развиваме при младите хора социални умения и гражданска позиция.“

Тя изрази убеждението си, че това ще доведе до по-малко празни класни стаи и деца, пострадали от катастрофи или останали без родители.

„Идеята е да се въздейства на родителите чрез младите хора, които ще бъдат обучени в нови поведенчески модели и социални компетентности”, допълни я председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Кампанията „Дай път на живота!“ тръгна из страната с поредица от обучителни семинари

Христо Михайловски от Ротари клуб-София, който е инициатор и ръководител на кампанията „Дай път на живота!“, подчерта, че тя има дългосрочен, петгодишен хоризонт на изпълнение, в края на който трябва да има видима промяна в черната статистика за пътно-транспортните произшествия у нас.

„Всеки ден имаме по двама убити по пътищата на България и над 25 ранени, повечето от които остават инвалиди. Икономиката на страната губи над 2 млрд. лв. годишно, всичко това влияе зле на икономиката, на демографията, на имиджа на България, затова намаляването на жертвите на пътя е национална кауза. Сега се работи за подобряване на инфраструктура, по различни проекти, но не и по образованието за намаляване на агресията, за толерантност, за подобряване на преценката за собствените възможности”, заяви той.

„Ако спасим дори един човешки живот – това ще бъде успех, но аз съм сигурен, че с участието на училищата ще успеем да достигнем европейските равнища“, допълни Михайловски и изрази надежда, че с инициативи като кампанията „Дай път на живота!“ България ще успее да догони по-напредналите страни в пътната безопасност, включително онези, които планират нулева смъртност по пътищата в близките десетилетия.

В обръщението си към присъстващите заместник кметът на Кюстендил Светослав Василев пожела „след края на това обучение да положим начало на един устойчив процес по намаляване на жертвите на пътя“.

Интересен факт е, че според статистиката на МВР, Кюстендил е градът с най-малко катастрофи и с най-малко жертви на пътя в България. Затова е символично, че тъкмо оттам започва поредицата от обучителни семинари в страната, крайната цел на които е да има достатъчно на брой подготвени учители и преподаватели, които да възпитават и изграждат у подрастващите  нагласи за толерантно и неагресивно поведение в живота.

Следващият семинар ще се проведе в Стара Загора на 21 и 22 ноември с участието на учители от Пловдив, Бургас, Ямбол и Стара Загора. Планира се и провеждане на обучение във Велико Търново, с което ще бъдат обхванати градовете в Северна България.

 

Образователната кампания „Дай път на живота” се реализира в рамките на Проект за намаляване на жертвите и ранените по пътищата в Република България, осъществяван по инициатива на Ротари клуб София в партньорство с Институт по психология към МВР, отдел „Пътна полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“ – МВР, Нов български университет.

Спомоществовател на кампанията е застрахователно акционерно дружество „Далл Богг: Живот и Здраве“.

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

злободневно - АРХИВ

Сценаристът на сериала „Чернобил“ призова туристите да „уважават” мястото на ядрената катастрофа [12.06.2019] Как Еверест се превърна в туристическа дестинация? [03.06.2019] Полският ученик на братята Кирил и Методий [14.05.2019] Полякиня-българска снаха промотира Родопите в Полша като "Планината на Орфей и Спартак" [21.03.2019] Как да преодолеем спада на туристи от важните за българския туристически продукт пазари? [07.03.2019] Как проговорих на полски [22.02.2019] Quo vadis, руски туристи? [20.02.2019] Tlusty czwartek (Тлъст четвъртък) и туристическите борси [25.01.2019] Брюкселските пари [19.01.2019] Ценова война се развихри между туроператорите в Полша през 2018 г. [17.12.2018] Полша е важен пазар за българския туристически продукт, но оценяваме ли го? [10.12.2018] Ретро кафене ще привлича туристи в Стойките с родопски и английски специалитети [29.11.2018] Добро бъдеще се очертава пред африканския туризъм [22.10.2018] Проучване на Planet Happiness: „Туризмът – благо или проклятие?“ [19.09.2018] Под небето от коприна няма обществен транспорт [07.09.2018] Изкуственият интелект в индустрията на гостоприемството - приятел или враг? [26.08.2018] Градският туризъм е застрашен от замърсяването на въздуха [12.08.2018] Сагата около проекта „Супер Перелик“ продължава [05.07.2018] Какво и защо се случва с българското Черноморие? [03.07.2018] Пилотни обучения в столични училища целят намаляване на жертвите на пътя [01.07.2018]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (17)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Thomas Cook Group потвърди, че продава туроператорския си бизнес

11.06.2019 12:53

На 10 юни Thomas Cook Group разпространи съобщение, в което потвърждава, че води преговори с китайския конгломерат [... ]

Извадиха от Дунав две тела на южнокорейски туристи от потъналото корабче

04.06.2019 16:01

Външното министерство на Република Южна Корея съобщи във вторник, че едното тяло, намерено в близост [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Мобилността ще е темата на павилиона, с който България ще се представи на ЕКСПО 2020 в Дубай

11.06.2019 -

Световното изложение ще се проведе от 20 октомври 2020 г. до 10 април 2021 г. в Дубай, като участие в него са[... ]

Google пусна платформа за организиране на туристически пътувания

11.06.2019 -

Интернет гигантът събра всичките си инструменти за планиране на пътувания в обща онлайн платформа[... ]

Thomas Cook Group потвърди, че продава туроператорския си бизнес

11.06.2019 -

На 10 юни Thomas Cook Group разпространи съобщение, в което потвърждава, че води преговори с китайския конгломерат[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

В Слънчев бряг бе открит инвестиционен форум за туризма

02.06.2019 -

Чрез деловия туризъм България може да привлече инвеститорски интерес към Югоизточна Европа, каза министърът[... ] 1

Бомба удари туристически автобус близо до египетските пирамиди и рани 16 човека

20.05.2019 -

Египетски официални лица съобщиха, че бомба, поставена край пътя, е избухнала до преминаващ автобус[... ] 1

Във Виена се провежда 17-ти Европейски туристически форум

02.10.2018 -

По време на форума в австрийската столица министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна[... ] 4