Потребител: анонимен

злободневно

Ще направят ли България и Румъния туристически маршрут по дирите на император Траян?

01.09.2019 20:15

Туроператори могат да разработят и предлагат маршрут за културно-исторически туризъм Адамклиси - Малтепе, обединяващ култов паметник на римския император Траян (Tropaeum Traiani, II-ри в. сл. Хр.) в румънска Северна Добруджа с очаквано откриване на знатно погребение в могилата Малтепе край пловдивското село Маноле. [... ]

С „боклук в раницата“ еколози ще почистват района около две родопски хижи

25.08.2019 11:26

За пръв път от движението "Боклука - в раницата" към НПО "За земята" ще почистват районите на родопските хижи "Перелик" и "Ледницата". Местната общност използва повода, за да ги призове да дадат гласност на незаконното строителство, извършвано под родопския връх Перелик, попадащ в "Натура-2000". [... ]

Германска телевизия за българския туризъм: "В България всичко е позволено!"

19.08.2019 18:13

От "Златни пясъци" и Албена до Пловдив и Столипиново - документален филм на германската телевизия WDR показва как се справя България като туристическа страна? На този въпрос авторите се опитват да отговорят в продължение на 43 минути, след като са пропътували голяма част от Черноморието и са посетили Пловдив – културната столица на Европа за 2019 г. [... ]

- a a a + |
 

Проучване на Planet Happiness: „Туризмът – благо или проклятие?“

19.09.2018 16:55

Проектът Planet Happiness насърчава местните жители и работещите в дестинациите от Списъка на ЮНЕСКО за световно наследство да вземат участие в 15-минутно онлайн проучване за последствията от развитието на масовия туризъм.

Проучване на Planet Happiness: „Туризмът – благо или проклятие?“

Бутан стана известен по света със своя Индекс на националното щастие

Туризмът подпомага местните общности. Той допринася за икономическия растеж на страните. Улеснява културния обмен. Но наистина ли прави хората, които живеят и работят в големи туристически дестинации, щастливи и доволни, или напротив – прави ги нещастни? Или истината е някъде по средата?

Ново глобално проучване Planet Happiness, което изследва доколко щастливи са местните жители, обитаващи обектите от Списъка за световно наследство, трябва да отговори на тези въпроси. В епохата на свръхтуризма тази инициатива има за цел да покаже, че измерването на благополучието и щастието на местните общности е, разбира се, по-важен показател от БВП, от приходите и от непрекъснато нарастващия брой туристи.

То е в отговор на това, че пътуванията и туризма са едни от най-големите и най-бързо развиващите се индустрии в света, с над 1,33 милиарда туристически пристигания зад граница през 2017 г. Днес повече от 1 на всеки 10 човека са заети в сферата на туризма в световен мащаб.

15-минутното онлайн проучване е достъпно на 18 езика и е отворено за всеки, който иска да вземе участие в него. Изследването измерва ключови показатели като удовлетвореност от живота, достъп до природата и изкуствата, ангажираност на общността, жизнен стандарт, учене през целия живот и здраве.

Проектът Planet Happiness стартира в момент, когато туризмът се превръща в основен проблем в най-натоварените от туристи места по света, особено тези, които са в Списъка за световно наследство на ЮНЕСКО. Същевременно нараства интересът към въпросите на щастието и благосъстоянието на хората, общностите, малките и големите предприятия и националните държави.

Проучване на Planet Happiness: „Туризмът – благо или проклятие?“
Консултантът по туризъм д-р Пол Роджърс, съосновател на Planet Happiness, заяви: "Целта на туризма в дестинации като Барселона, Бразилия, Какаду, Луанг Прабанг, Киото, Йосемитския национален парк, връх Еверест, водопада Виктория и други известни и посещавани от туристите места, е да подкрепи щастието и  благосъстоянието на местните хора. Ако туризмът не успее да осигури това, той не е нито отговорен, нито устойчив, и съответно трябва да се променят местните политики."

Роджърс признава, че резултатите от изследването могат да покажат, че хората в туристическите дестинации са щастливи и че не са необходими големи промени. Така или иначе, той вярва, че ще бъде много полезно да се сравнят реакциите и отговорите на туризма и благополучието на местните общности в горещите туристически точки по света.

"Проучването ще покаже на хората дали те се справят добре в сравнение с други туристически дестинации и как трябва да се стремят да подобрят живота си", смята Роджърс и добавя: "Това е нов, свеж, по-отговорен и цялостен начин за възприемане на туризма".

"Колкото повече хора участват в проучването, толкова по-добре", казва базираната в САЩ Лора Мюзикански, адвокат, експерт по устойчиво развитие и изпълнителен директор на Алианса на Happiness Alliance и сайта happycounts.org.

Проучване на Planet Happiness: „Туризмът – благо или проклятие?“

Мюзикански казва, че обобщените местни и глобални данни от индекса Happiness Survey ще бъдат с отворен код и достъпни за всички, които проявяват интерес към устойчив туризъм и благоденствие на общността. Проектът никога няма да споделя информация, която би могла да идентифицира лично някого.

Проектът Planet Happiness насърчава всички, живеещи и работещи в обекти от Списъка за световното наследство на ЮНЕСКО, да отделят 15 минути за онлайн проучването. Резултатите ще се публикуват и редовно ще се актуализират, за да бъдат споделени с журналисти, студенти, фирми, държавни служители и заинтересовани страни по целия свят.

Ще бъде добре да се включат мениджъри на дестинации, университети и спонсори, които биха искали да подкрепят инициативата и да помогнат за разгръщане на изследването на щастието в обектите от Списъка за световно наследство по света.

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

злободневно - АРХИВ

Ще направят ли България и Румъния туристически маршрут по дирите на император Траян? [01.09.2019] С „боклук в раницата“ еколози ще почистват района около две родопски хижи [25.08.2019] 1 Германска телевизия за българския туризъм: "В България всичко е позволено!" [19.08.2019] Поклонниците в Мека все повече се възползват от умни технологии [10.08.2019] Холандия спира туристическата реклама, за да ограничи прекомерния туризъм [06.08.2019] След туристите ще си тръгнат ли от България и туристическите фирми? [22.07.2019] Първи гей парад премина през Скопие на Петровден [30.06.2019] 1 След като Путин забрани полетите до Грузия: дали руските туристи ще се преместят на българското Черноморие? [26.06.2019] 1 Има ли екологичен проблем на плажовете в Крим? [20.06.2019] Сценаристът на сериала „Чернобил“ призова туристите да „уважават” мястото на ядрената катастрофа [12.06.2019] Как Еверест се превърна в туристическа дестинация? [03.06.2019] Полският ученик на братята Кирил и Методий [14.05.2019] Полякиня-българска снаха промотира Родопите в Полша като "Планината на Орфей и Спартак" [21.03.2019] Как да преодолеем спада на туристи от важните за българския туристически продукт пазари? [07.03.2019] Как проговорих на полски [22.02.2019] Quo vadis, руски туристи? [20.02.2019] Tlusty czwartek (Тлъст четвъртък) и туристическите борси [25.01.2019] Брюкселските пари [19.01.2019] Ценова война се развихри между туроператорите в Полша през 2018 г. [17.12.2018] Полша е важен пазар за българския туристически продукт, но оценяваме ли го? [10.12.2018]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (17)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

„Томас Кук Хотели“ иска по-голям контрол над своите хотели

12.09.2019 07:45

Хотелското подразделение на европейския номер две в туризма - Thomas Cook Group, иска да поеме по-строг контрол [... ]

С 6,2% намаляват посещенията на чужди туристи през юли 2019 г.

27.08.2019 17:28

През юли 2019 г. посещенията на чужденци в България са 2 083.1 хил. или с 3.2% по-малко в сравнение с юли 2018 година [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Българо-чеченски туристически форум се проведе на българското Черноморие

14.09.2019 -

Министърът на туризма на Чечня Муслим Байтазиев доведе 200 участници за Фестивала "Седмица на Северен[... ]

Калифорния обяви война на Uber

12.09.2019 -

Калифорния, родното място на основните действащи платформи от т. нар. икономика на споделянето, току[... ]

България е на 3-то място по брой на туристите, посетили Турция

03.09.2019 -

През периода януари – юли 2019 г. най много са туристите от Русия – 3,8 млн., Общо, за 7-те страната е посрещнала[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

С „боклук в раницата“ еколози ще почистват района около две родопски хижи

25.08.2019 -

За пръв път от движението "Боклука - в раницата" към НПО "За земята" ще почистват районите на родопските[... ] 1

Първи гей парад премина през Скопие на Петровден

30.06.2019 -

След като си промени името на Северна Македония, дали няма да смени и „резбата“, коментират заядливци[... ] 1

В Слънчев бряг бе открит инвестиционен форум за туризма

02.06.2019 -

Чрез деловия туризъм България може да привлече инвеститорски интерес към Югоизточна Европа, каза министърът[... ] 2