Потребител: анонимен

злободневно

Сценаристът на сериала „Чернобил“ призова туристите да „уважават” мястото на ядрената катастрофа

12.06.2019 17:12

Авторът на добилия световна популярност сериал на HBO се обяви против разпространението на неприлични и неподходящи селфита, направени от туристи, които са посетили избухналата атомна електроцентрала в Украйна. [... ]

Как Еверест се превърна в туристическа дестинация?

03.06.2019 15:25

Как се стигна до това положение – върхът, издигащ се на 8848 м над морското равнище, да се превърне в една от най-пренаселените туристически зони на Земята. Отговор дава статия, публикувана от американският вестник „Вашингтон пост“, която ви предлагаме със съкращения. [... ]

Полският ученик на братята Кирил и Методий

14.05.2019 22:06 - Герчо Герчев

Наближава най-важният за мен български празник – 24 май, денят на братята Кирил и Методий. Не знам как е при другите хора, но в навечерието на подобни дни си припомням случки, на които по-рано не съм обърнал достатъчно внимание. Така стана и тези дни. Спомних си как през февруари 2018 г., разглеждайки един малък замък в Южна Полша, открих неизвестен за мен факт за историята на тази страна. [... ]

- a a a + |
 

Проучване на Planet Happiness: „Туризмът – благо или проклятие?“

19.09.2018 16:55

Проектът Planet Happiness насърчава местните жители и работещите в дестинациите от Списъка на ЮНЕСКО за световно наследство да вземат участие в 15-минутно онлайн проучване за последствията от развитието на масовия туризъм.

Проучване на Planet Happiness: „Туризмът – благо или проклятие?“

Бутан стана известен по света със своя Индекс на националното щастие

Туризмът подпомага местните общности. Той допринася за икономическия растеж на страните. Улеснява културния обмен. Но наистина ли прави хората, които живеят и работят в големи туристически дестинации, щастливи и доволни, или напротив – прави ги нещастни? Или истината е някъде по средата?

Ново глобално проучване Planet Happiness, което изследва доколко щастливи са местните жители, обитаващи обектите от Списъка за световно наследство, трябва да отговори на тези въпроси. В епохата на свръхтуризма тази инициатива има за цел да покаже, че измерването на благополучието и щастието на местните общности е, разбира се, по-важен показател от БВП, от приходите и от непрекъснато нарастващия брой туристи.

То е в отговор на това, че пътуванията и туризма са едни от най-големите и най-бързо развиващите се индустрии в света, с над 1,33 милиарда туристически пристигания зад граница през 2017 г. Днес повече от 1 на всеки 10 човека са заети в сферата на туризма в световен мащаб.

15-минутното онлайн проучване е достъпно на 18 езика и е отворено за всеки, който иска да вземе участие в него. Изследването измерва ключови показатели като удовлетвореност от живота, достъп до природата и изкуствата, ангажираност на общността, жизнен стандарт, учене през целия живот и здраве.

Проектът Planet Happiness стартира в момент, когато туризмът се превръща в основен проблем в най-натоварените от туристи места по света, особено тези, които са в Списъка за световно наследство на ЮНЕСКО. Същевременно нараства интересът към въпросите на щастието и благосъстоянието на хората, общностите, малките и големите предприятия и националните държави.

Проучване на Planet Happiness: „Туризмът – благо или проклятие?“
Консултантът по туризъм д-р Пол Роджърс, съосновател на Planet Happiness, заяви: "Целта на туризма в дестинации като Барселона, Бразилия, Какаду, Луанг Прабанг, Киото, Йосемитския национален парк, връх Еверест, водопада Виктория и други известни и посещавани от туристите места, е да подкрепи щастието и  благосъстоянието на местните хора. Ако туризмът не успее да осигури това, той не е нито отговорен, нито устойчив, и съответно трябва да се променят местните политики."

Роджърс признава, че резултатите от изследването могат да покажат, че хората в туристическите дестинации са щастливи и че не са необходими големи промени. Така или иначе, той вярва, че ще бъде много полезно да се сравнят реакциите и отговорите на туризма и благополучието на местните общности в горещите туристически точки по света.

"Проучването ще покаже на хората дали те се справят добре в сравнение с други туристически дестинации и как трябва да се стремят да подобрят живота си", смята Роджърс и добавя: "Това е нов, свеж, по-отговорен и цялостен начин за възприемане на туризма".

"Колкото повече хора участват в проучването, толкова по-добре", казва базираната в САЩ Лора Мюзикански, адвокат, експерт по устойчиво развитие и изпълнителен директор на Алианса на Happiness Alliance и сайта happycounts.org.

Проучване на Planet Happiness: „Туризмът – благо или проклятие?“

Мюзикански казва, че обобщените местни и глобални данни от индекса Happiness Survey ще бъдат с отворен код и достъпни за всички, които проявяват интерес към устойчив туризъм и благоденствие на общността. Проектът никога няма да споделя информация, която би могла да идентифицира лично някого.

Проектът Planet Happiness насърчава всички, живеещи и работещи в обекти от Списъка за световното наследство на ЮНЕСКО, да отделят 15 минути за онлайн проучването. Резултатите ще се публикуват и редовно ще се актуализират, за да бъдат споделени с журналисти, студенти, фирми, държавни служители и заинтересовани страни по целия свят.

Ще бъде добре да се включат мениджъри на дестинации, университети и спонсори, които биха искали да подкрепят инициативата и да помогнат за разгръщане на изследването на щастието в обектите от Списъка за световно наследство по света.

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

злободневно - АРХИВ

Сценаристът на сериала „Чернобил“ призова туристите да „уважават” мястото на ядрената катастрофа [12.06.2019] Как Еверест се превърна в туристическа дестинация? [03.06.2019] Полският ученик на братята Кирил и Методий [14.05.2019] Полякиня-българска снаха промотира Родопите в Полша като "Планината на Орфей и Спартак" [21.03.2019] Как да преодолеем спада на туристи от важните за българския туристически продукт пазари? [07.03.2019] Как проговорих на полски [22.02.2019] Quo vadis, руски туристи? [20.02.2019] Tlusty czwartek (Тлъст четвъртък) и туристическите борси [25.01.2019] Брюкселските пари [19.01.2019] Ценова война се развихри между туроператорите в Полша през 2018 г. [17.12.2018] Полша е важен пазар за българския туристически продукт, но оценяваме ли го? [10.12.2018] Ретро кафене ще привлича туристи в Стойките с родопски и английски специалитети [29.11.2018] Кампанията „Дай път на живота!“ тръгна из страната с поредица от обучителни семинари [11.11.2018] Добро бъдеще се очертава пред африканския туризъм [22.10.2018] Под небето от коприна няма обществен транспорт [07.09.2018] Изкуственият интелект в индустрията на гостоприемството - приятел или враг? [26.08.2018] Градският туризъм е застрашен от замърсяването на въздуха [12.08.2018] Сагата около проекта „Супер Перелик“ продължава [05.07.2018] Какво и защо се случва с българското Черноморие? [03.07.2018] Пилотни обучения в столични училища целят намаляване на жертвите на пътя [01.07.2018]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (17)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Thomas Cook Group потвърди, че продава туроператорския си бизнес

11.06.2019 12:53

На 10 юни Thomas Cook Group разпространи съобщение, в което потвърждава, че води преговори с китайския конгломерат [... ]

Извадиха от Дунав две тела на южнокорейски туристи от потъналото корабче

04.06.2019 16:01

Външното министерство на Република Южна Корея съобщи във вторник, че едното тяло, намерено в близост [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Мобилността ще е темата на павилиона, с който България ще се представи на ЕКСПО 2020 в Дубай

11.06.2019 -

Световното изложение ще се проведе от 20 октомври 2020 г. до 10 април 2021 г. в Дубай, като участие в него са[... ]

Google пусна платформа за организиране на туристически пътувания

11.06.2019 -

Интернет гигантът събра всичките си инструменти за планиране на пътувания в обща онлайн платформа[... ]

Thomas Cook Group потвърди, че продава туроператорския си бизнес

11.06.2019 -

На 10 юни Thomas Cook Group разпространи съобщение, в което потвърждава, че води преговори с китайския конгломерат[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

В Слънчев бряг бе открит инвестиционен форум за туризма

02.06.2019 -

Чрез деловия туризъм България може да привлече инвеститорски интерес към Югоизточна Европа, каза министърът[... ] 1

Бомба удари туристически автобус близо до египетските пирамиди и рани 16 човека

20.05.2019 -

Египетски официални лица съобщиха, че бомба, поставена край пътя, е избухнала до преминаващ автобус[... ] 1

Във Виена се провежда 17-ти Европейски туристически форум

02.10.2018 -

По време на форума в австрийската столица министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна[... ] 4