Потребител: анонимен

свят

За Гергьовден в "босненския Йерусалим" - Сараево

18.05.2023 14:19

Покрай сенките на османските мостове, през виденията за Мехмет паша Соколович, Богородица и Тесла, та чак до проектите на Емир Костурица и пирамидите "Алтън баир": младата държава Босна и Херцеговина (БиХ) иска да развива устойчив туризъм. [... ]

На туризъм в Маракеш през януари: в Градината на Ив Сен Лоран пред портите на Сахара

02.02.2023 18:08

След две седмици грип с мъчителна кашлица в мъглива София, краткотрайното пътуване до непознато Мароко след първоначално безпокойство премина в приятна изненада, още щом самолетът ни кацна на модерното летище в старата имперска столица - град Маракеш, граничещ с пустинята Сахара под Атласките планини. [... ]

Бергамо след пандемията: изложбите, пиците и тълпите от туристи са още по-големи

29.01.2023 09:56

Дългоотлаганата заради пандемията изложба с картини на Караваджо, както и нискотарифното летище привличат отново тълпи от туристи в италианския град Бергамо. [... ]

- a a a + |
 

Лисабон - пъстър и топъл като обитателите си

27.08.2018 10:46

Толкова прималиво цветен е този град, колкото са всички земи, открити от известните португалски мореплаватели. Събрал богатствата на света, той все още носи онази атмосфера на много култури, които се смесват в унисон с приветливостта на хората. Защото именно те са тези, които го правят естествен, близък и приканващ да останеш още.

Лисабон - пъстър и топъл като обитателите си

Струва си да посетите Лисабон не само заради всички културни забележителности, които можете да разгледате, макар че те не са никак малко и ще ви трябват поне три цели дни, за да видите само най-основното.

Лисабон - пъстър и топъл като обитателите си

Замъкът Castelo De Sao Jorge - извисяващ се на хълм, е дълбоко свързан с историята на града още от V век. Каменните стени са от периода на мавърското владичество през IX век или по-късно. Гледката към града е невероятна (вход 8,5 евро за възрастни).

Лисабон - пъстър и топъл като обитателите си

Катедралата Se, Пантеонът и манастирът Sao Vicente da Fora оформят една прекрасна разходка из Алфама, а ако отидете вторник или събота ще може да си купите всевъзможни неща от битака зад Пантеона.

Лисабон - пъстър и топъл като обитателите си

Алфама е смятан за най-красивият квартал в Лисабон с живописните си улички, къщите с цветни плочки по фасадите, ресторантите и кафенетата, уличните музиканти.

Лисабон - пъстър и топъл като обитателите си

Площад Rossio с националния театър Доня Мария II, главната пешеходна улица Rue Augusta, водеща до морето през Триумфалната арка и площада Praca do Comercio.

Лисабон - пъстър и топъл като обитателите си

Avenida da Liberdade е основната улица в града с магазини на скъпи брандове, като в частта й на площад се намират дворецът на маркиз Foz, киното Eden в стил „арт деко“ и гарата Rossio, откъдето се тръгва за Синтра.

Асансьорът Santa Justa е забележителна туристическа атракция. Тази асансьорна кула е от построена в началото на XX век от един от учениците на Айфел. Въпреки опашката, на която ще чакате час, гледката си заслужава.

Лисабон - пъстър и топъл като обитателите си

Кулата Belem е мястото, откъдето са потегляли мореплавателите и е най-известната забележителност и символ на града. Най-добре е да се отиде следобед, преди залез слънце, като последният час за посещение в нея е 17 ч. (вход 6 евро)

Лисабон - пъстър и топъл като обитателите си

Манастирът Jeronimos е пример за красивата архитектура, носеща следите на мавърското влияние, и е в стил мануелино. Впечатляващ е с детайлите си, с елегантните арки и спокойствието, което създава, дава и чудесна възможност да се скриете от яркото слънце (вход 10 евро, в понеделник е затворен).

Лисабон - пъстър и топъл като обитателите си

Не бива да се пропуска и монументът на мореплавателите, от който се открива гледка към моста "25 април" и статуята на Исус Христос, извисяваща се на хълм от другата страна на река Тежу.

И ето, сливаме се с множеството, изпълващо Лисабон - следваме по стъпките на фадо музикантите, бродим по тесните павирани улици нагоре-надолу по хълмовете, защото един град може да бъде истински разгледан, само ако вървите без карта и се загубите в него. На няколко пъти се изгубихме и ние, така не само опознахме стария квартал (Bairro Alto), но видяхме художниците на графити и пътувахме с фуниколер. Където и да се намирате, винаги можете да седнете и да си починете в някое от уютните кафенета и да опитате типичния десерт - тарталета, пълна с крем nata (на португалски е паштеиш).

Лисабон - пъстър и топъл като обитателите си

Пътуваме с малките старомодни трамваи, разбира се не чакаме на голямата опашка от Martim Moniz за легендарния трамвай 28, а просто се качваме на първия срещнат, който не е много пълен. Ако искате да направите целия тур с трамвай, но не ви се чака претъпкания номер 28, може да се включите в червения Tram Tour (15 евро за 24 часа).

В Лисабон има още много какво да се види - няколко интересни музея, океанариума, който според самите португалци е изключителен със своите 8000 морски обитатели, както и дворци извън туристическите маршрути, какъвто е Palacio Fronteira. Той е построен през XVII век и впечатлява с изящните статуи на португалските крале, с керамичните декорации в парка си и с оригиналния си интериорен дизайн.

Лисабон - пъстър и топъл като обитателите си

Ако нямате много време за разглеждане на музеи, спрете се на археологическия, на този за антично изкуство, на Националния музей на керамиката и Museu Gulbenkian (изключително богата частна колекция от живописни творби, събрана от португалеца от арменски произход Гулбенкян).

Не пропускайте парковете - ботаническата градина и парка на Енрике II, от който се открива също прекрасна гледка към центъра на града и паметника на Marques de Pombal.

Кога да се пътува до Лисабон?

Най-активният сезон са летните месеци: юни, юли и септември. Август е най-топло и не се препоръчва толкова, въпреки че бризът разхлажда и ще ви бъде приятно и тогава. Времето в Лисабон е доста променливо през останалите месеци и въпреки че температурите не са ниски, дори и през зимата, вятърът е този, който създава усещането, че е по-студено. Все пак почти всички месеци, без декември и януари, са добри за посещение на града, разбира се, ако сте проверили предварително прогнозата.

Транспортът е много добре организиран, има множество трамваи, автобуси, метро и влакове. С последните се стига до Кашкайш, Ещорил и Синтра само за 40 мин. Билетите за влака са част от картата за градския транспорт, просто я заредете, става лесно и удобно.

Лисабон - пъстър и топъл като обитателите си

И ето ни на влака, качили сме се с плажни чанти на път за Кашкайш и Ещорил. И двата са известни с плажовети си и ни настройват по-ваканционно. Ако разполагате с време, отидете до тези курортни градчета, където може да хапнете в изискани ресторанти или да разгледате най-голямото казино на Иберийския полуостров. Разстоянието между тях е само 10 минути с влак.

Лисабон - пъстър и топъл като обитателите си
Непременно вижте Синтра, град в Списъка за световно наследство на ЮНЕСКО, чиито замъци ще ви потопят в приказна атмосфера. Най-ивестният от тях – Pena, е толкова нереален, че привлича като магнит посетителите и постоянно има виещи се опашки от чакащи да го разгледат. Ето защо планирайте пътуването си така, че да пристигнете по-рано през деня, купете си билети онлайн и търпеливо изчакайте реда си.

Лисабон - пъстър и топъл като обитателите си

На отиване към замъка, тъй като пешеходният маршрут е доста стръмен, може да вземете автобус (билетът е 3,4 евро), който спира пред входа му, а после да слезнете пеша към другите замъци. Дворецът е построен през XIX век от Крал Фердинанд II и впечатлява с причудливите детайли в стил романтизъм и с красивия парк (вход 14 евро за двореца и парка или 7,5 евро - само за парка).

Лисабон - пъстър и топъл като обитателите си

Интересни са и другите замъци като този от епохата на маврите, който се извисява мистично срещу Penа. Castelo Mouros е по-древен от Pena, построен е през X век, в близост до него е имало неолитно селище, чиито останки можете да видите (вход 8 евро).

Без съмнение, храната е една от причините да има тълпи от туристи: вкусна печена риба bacalhau, октопод, морски дарове, ястия със свинско и миди. Опитайте ги и се насладете на времето, прекарано в Лисабон и околностите му.

На разположение са туристическите Sightseeing bus - в различни разновидности и маршрути, амфибия (освен бус е и лодка), рикши, трамваи. На няколко места в центъра на града има информационни центрове, които са отворени от 10 до 20 ч. и можете да питате всичко, което ви интересува.

Лисабон е богат на културни събития, концерти и фестивали, които ще разнообразят престоя ви там.

Как да стигнете до португалската столица: има директни полети от София, вкл. нискотарифни, може да изберете и маршрут с прекачване - всичко зависи това колко време искате да останете. Но поне 4-5 дни си струва да отделите на този пленителен град.

 

Текст и снимки: Анелия Генова

 

Полезни връзки:

www.visitlisboa.com

www.lisbon-tourism.com

www.parquesdesintra.pl

www.mosteirojeronimos.gov.pt

www.torrebelem.gov.pt

www.oceanario.pt

www.zoo.pt

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

свят - АРХИВ

За Гергьовден в "босненския Йерусалим" - Сараево [18.05.2023] На туризъм в Маракеш през януари: в Градината на Ив Сен Лоран пред портите на Сахара [02.02.2023] 2 Бергамо след пандемията: изложбите, пиците и тълпите от туристи са още по-големи [29.01.2023] До плажовете край Солун покрай река Брегалница и Дойранското езеро [08.12.2022] Корфу: смесица от гръцки и италиански стил след 400 години венецианско управление [15.05.2022] Непознатата близка "Балканска чужбина" [19.04.2022] През Великия пост до библейските места в Йордания [22.03.2022] През ковид блокадата на културен туризъм в Санкт Петербург за руската Коледа [10.01.2022] Насладете се на приключения в Украйна [20.08.2021] На Крит всичко е спокойно [08.08.2021] Истрия - история с вкус на трюфели [03.07.2021] Болград амбициозно развива вътрешен туризъм и крои планове за след пандемията [20.01.2021] Виена: добре дошли обратно [12.08.2020] Как да прекараш нискотарифен уикенд пред "Тайната вечеря" и в "Лозето на Леонардо" [20.02.2020] 6 Европейска Коледа преди "Божик" в старокалендарна Република Северна Македония (РСМ) [30.12.2019] 1 Билбао и Сан Себастиан - гостоприемство и изискан стил [13.09.2019] Катедралата в Лихен и полската хусария [06.05.2019] Преспански камбани бият за Великден на остров Св. Ахил [28.04.2019] Под земята [13.04.2019] Защо да посетим Полша? [19.01.2019]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (20)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Jet2holidays разширява програмата си за България

25.03.2024 14:17

Британският туроператор добавя пакети за почивка в созопол към прогамата си в България за лято 2024. [... ]

"Слънчев бряг" да стане селище, предлага браншова организация

20.03.2024 15:01

Курортният комплекс "Слънчев бряг" да стане селищно образувание, ако трябва и град, след като държавата [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Индийската авиокомпания IndiGo вече е трата в света по пазарна капитализация

11.04.2024 -

След 5% ръст на цената на акциите на своята компания майка, най-голямата авиокомпания в Индия вече е[... ]

На сладко от "зелена мъжка смокиня" в Къща-музей "Хр. Г. Данов" в Старинен Пловдив

11.04.2024 -

В първата десетдневка на април покрай пик на пролетното слънце Градът под тепетата посреща обичайната[... ]

Michelin вече оценява и хотели

11.04.2024 -

Компанията, която издава прочутите пътеводители, вече е присъдила най-високата отличието „Три ключа“[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

За първи път пътеводител на фламандски език за Черноморското крайбрежие на България

08.03.2024 -

Издателство „Фрийстайл пъблишинг“ публикува пътеводителя "Българското Черноморие: от Дуранкулак[... ] 1

В Пловдив "Старинният град" и "Капана" са капани за автотуристи

06.02.2023 -

Звездите на хотелите там са повече от местата за паркиране, установява автотуристът, избрал да прекара[... ] 6

На туризъм в Маракеш през януари: в Градината на Ив Сен Лоран пред портите на Сахара

02.02.2023 -

След две седмици грип с мъчителна кашлица в мъглива София, краткотрайното пътуване до непознато Мароко[... ] 2