Потребител: анонимен

злободневно

Поклонниците в Мека все повече се възползват от умни технологии

10.08.2019 16:49

Почти 1400 години мюсюлманските поклонници тръгват за Мека с лодки, качени на камили или пеша. Днес те предприемат същото пътуване, но в прегръдката на технологиите, правещи посещението им по-бързо, по-безопасно и по-ефективно от всякога. [... ]

Холандия спира туристическата реклама, за да ограничи прекомерния туризъм

06.08.2019 17:21

Докато държави като Шри Ланка и Литва активно промотират своите дестинации и атракции, Холандия пое по обратния път. [... ]

След туристите ще си тръгнат ли от България и туристическите фирми?

22.07.2019 11:56

В своя позиция Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции /АБТТА/ изрази решително несъгласие с концепцията на Наредба Н-18 и предупреди, че новият нормативен акт може да има катастрофални последствия за българския туризъм и сериозно негативно въздействие върху българската икономика като цяло. [... ]

- a a a + |
 

Изкуственият интелект в индустрията на гостоприемството - приятел или враг?

26.08.2018 17:43

Поглед към това как хотели и Глобални дистрибуционни системи /GDS/ използват изкуствения интелект /AI/ за проследяване и персонализиране на резултатите.

Изкуственият интелект в индустрията на гостоприемството - приятел или враг?

Технологията има за цел да реши някои „тесни места“ в туризма. Например фактът, че стандартният туристически пакет от типа "eдно и също за всички" вече не се търси от съвременните туристи, които искат уникални преживявания, базирани на техните предпочитания.

"Технологията задоволява нуждите и изискванията на индустрията", каза Фредерик Сауни, вицепрезидент на Amadeus по продажбите в Азиатско-тихоокеанския регион, на едно от заседанията на ACTE Global Summit & Corporate Lodging Forum 2018.

AI е интелигентното поведение на компютри или машини, които изпълняват задачите, които обикновено изискват когнитивна функция. AI често се използва в автоматизацията и анализирането на големи данни.

Хотели и туристически компании все повече използват AI за изпълнение на задачи за обслужване на клиенти, които са важни при управлението на процесите на резервации и предоставяне на услуги. Навлизането на AI в индустрията на гостоприемството далеч надхвърля представата за чатботове, които отговарят на запитванията на турстите. Всъщност чатботовете са само малка част от приложенията на изкуствения интелект в туризма.

AI играе все по-важна роля в индустрията на гостоприемството, защото изпълнява някои човешки функции, които потенциално ще помогнат на собствениците на хотели да спестят значителни средства, да сведат до минимум човешките грешки и да осигурят качествени услуги.

Глобалните дистрибуционни системи /GDS/ също използват AI за анализиране на данни от клиенти, така че да могат да правят изводи за тяхното поведение и предпочитания, както и за намирането на потенциални клиенти.

Миналата година Saber Corporation обяви, че ще пусне Synxis Analytics Cloud - платформа, която използва AI, за да помогне да се увеличат приходите на хотела. Тя идентифицира възможности за подобряване на приходите и преживяванията на посетителите и помага на хотелиерите да не загубят приходи.

„Амадеус“ също инвестира много средства в разработването на технологии, които помагат при логистиката и продажбите. HRS Global Hotel Solutions използва AI, за да създаде платформа, която да се грижи за цялостния процес - от резервациите до начините на разплащане. Тя проучава всички данни и информация, въведени от клиентите, и филтрира резултатите въз основа на предпочитанията на клиентите.

Изкуственият интелект в индустрията на гостоприемството - приятел или враг?

Хотелите, от друга страна, също използват AI по различни начини. Повечето хотели използват чатботове в социални медийни платформи, отговарящи на запитванията на клиентите 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата.

Някои хотелски гиганти разработват "умни стаи", управлявани от AI, с цел да предефинират хотелското преживяване на клиентите. През тази година IHG си сътрудничи с Baidu, за да пусне 100 апартамента в хотели от веригата InterContinental, оборудвани с AI, намиращи се в ключови градове и дестинации в Китай. Стаите ще разполагат с контролирани с глас технологии за интерактивно общуване между хората и компютрите. Marriott също развива концепция за "Стаята на бъдещето", в сътрудничество със Samsung, комбинирайки AI и IoT в хотелските стаи с цел да увеличи престоя на клиентите в хотела.

Гласовият съветник „Алекса“ на Amazon навлезе в туристическата индустрия както във фронт офисите на хотелите, така и вътре в тях. През това лято технологията беше пилотно въведена в десет хотела в САЩ.

Не всички приемат AI 

Някои хора се отнасят с недоверие към технологиите, които ги проследяват и таргетирт. Особено след широко разпространеното проучване от страна на Конгреса на случая с Facebook, хората станаха предпазливи по отношение на техния уеб отпечатък.

Експертът по киберсигурността Ерик Коул твърди, че макар тази технология да може да подобри обслужването на клиентите, тя също така нарушава личната им неприкосновеност. Някои хотели използват електронни ключове с помощта на смартфоните на гостите. Въпреки това, Bluetooth сигналът, изпратен от вашия смартфон, може да не е шифрован и може да бъде хакнат.

Има основателни опасения относно поверителността. AI може да следи избора ни и да представи подобни решения в бъдеще, всичко в името на персонализацията.

Друга загриженост, предизвикана от изкуствения интелект, е фактът, че той ще стимулира автоматизацията и ще замести хората от персонала, обричайки ги на безработица.

До 2025 г. 50% от днешните работни места няма да съществуват поради AI. Този процент ще достигне 85% до 2030 година.

Индустрията на гостоприемството със сигурност ще се възползва от възможностите, които дава изкуствения интелект не само в изброените по-горе области, но и когато търсим тенденции, които никога не сме забелязвали. Например нещо толкова незабележимо като това, че хората ядат по-малко на закуска във вторник сутрин, така че да се поръчва по-малко храна за този ден.

В глобален мащаб AI ще позволи на компаниите да следят тенденциите - от националностите на гостите до степента на заетост в определени моменти от годината, и да видят по-голямата картина, която ще им помогне да вземат важните решения.

Въпреки това изкуственият интелект е монета с две лица. Ясно е, че се движим към времето, когато много системи ще бъдат автоматизирани и персонализирани. Трябва обаче да гарантираме, че работим заедно с компютрите, за да споделяме нашите предпочитания, за да подобрим опита си, без да се жертваме нашата безопасност.

 

Източник: traveldailymedia.com

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

злободневно - АРХИВ

Поклонниците в Мека все повече се възползват от умни технологии [10.08.2019] Холандия спира туристическата реклама, за да ограничи прекомерния туризъм [06.08.2019] След туристите ще си тръгнат ли от България и туристическите фирми? [22.07.2019] Първи гей парад премина през Скопие на Петровден [30.06.2019] 1 След като Путин забрани полетите до Грузия: дали руските туристи ще се преместят на българското Черноморие? [26.06.2019] 1 Има ли екологичен проблем на плажовете в Крим? [20.06.2019] Сценаристът на сериала „Чернобил“ призова туристите да „уважават” мястото на ядрената катастрофа [12.06.2019] Как Еверест се превърна в туристическа дестинация? [03.06.2019] Полският ученик на братята Кирил и Методий [14.05.2019] Полякиня-българска снаха промотира Родопите в Полша като "Планината на Орфей и Спартак" [21.03.2019] Как да преодолеем спада на туристи от важните за българския туристически продукт пазари? [07.03.2019] Как проговорих на полски [22.02.2019] Quo vadis, руски туристи? [20.02.2019] Tlusty czwartek (Тлъст четвъртък) и туристическите борси [25.01.2019] Брюкселските пари [19.01.2019] Ценова война се развихри между туроператорите в Полша през 2018 г. [17.12.2018] Полша е важен пазар за българския туристически продукт, но оценяваме ли го? [10.12.2018] Ретро кафене ще привлича туристи в Стойките с родопски и английски специалитети [29.11.2018] Кампанията „Дай път на живота!“ тръгна из страната с поредица от обучителни семинари [11.11.2018] Добро бъдеще се очертава пред африканския туризъм [22.10.2018]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (17)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Български туристи продължават да са блокирани на остров Самотраки

14.08.2019 11:31

По информация на БНР, от остров Наксос към Самотраки тръгва фериботът „Андрос Джет“, който побира [... ]

DER Touristik купува румънски туристически фирми

06.08.2019 16:11

DER Touristik Group навлиза все по-дълбоко на пазарите в Централна и Източна Европа като придоби румънските [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Пожар избухна в хотелски комплекс във Велинград

15.08.2019 -

200 гости на хотел „Роял СПА“ в курортния град, както и 50 човека персонал са били евакуирани заради силно[... ]

Авиокомпания Cathay Pacific е големият губещ от анулираните полети на летището в Хонконг

14.08.2019 -

За четвърти пореден ден главният терминал на летището в Хонконг-Чек Лап Кок бе окупиран в понеделник[... ]

Български туристи продължават да са блокирани на остров Самотраки

14.08.2019 -

По информация на БНР, от остров Наксос към Самотраки тръгва фериботът „Андрос Джет“, който побира[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

Първи гей парад премина през Скопие на Петровден

30.06.2019 -

След като си промени името на Северна Македония, дали няма да смени и „резбата“, коментират заядливци[... ] 1

В Слънчев бряг бе открит инвестиционен форум за туризма

02.06.2019 -

Чрез деловия туризъм България може да привлече инвеститорски интерес към Югоизточна Европа, каза министърът[... ] 2

След като Путин забрани полетите до Грузия: дали руските туристи ще се преместят на българското Черноморие?

26.06.2019 -

Руският президент Владимир Путин издаде на 21.06. 2019 г. декрет, с който се спират директните полети между[... ] 1