Потребител: анонимен

здравословно

Захарта в плодовия сок може да повиши риска от рак

11.07.2019 12:31

Консумацията на големи количества плодов сок може да повиши риска от рак, според ново проучване, което установи връзка между редовната консумация на всички видове сладки напитки и вероятността от развитие на болестта. [... ]

Пиенето на кафе не уврежда артериите

04.06.2019 20:24

Научно изследване показва, че редовното пиене на кафе не вреди на сърцето, както се смяташе по-рано. [... ]

Консумацията на ядки и по-малкото седене са много важни за здравето на сърцето

22.02.2019 09:51

Храненето с ядки и ограничаването на времето, през което се седи, значително намаляват риска от сърдечен удар или сърдечно-съдово заболяване. [... ]

- a a a + |
 

Защо е толкова важно на колко години се чувствате?

20.07.2018 10:56

"Субективната възраст" на човека предсказва по-добре риска от настъпване на смърт, отколкото годината на раждането му.

Защо е толкова важно на колко години се чувствате?

Повечето хора се чувстват по-млади или по-възрастни, отколкото всъщност са и тази "субективна възраст" има голям ефект върху тяхното физическо и психическо здраве.

Учените все повече се интересуват от това качество. Те намират, че вашата "субективна възраст" може да бъде от съществено значение за разбирането на причините, поради които някои хора изглеждат в цветущо здраве, докато други преждевременно остарели. "Степента, в която по-възрастните хора се чувстват много по-млади от действителната си възраст, може да определя вземането на важни ежедневни или житейски решения за това, което ще правят по-нататък", казва Брайън Ношек от Университета на Вирджиния.

Различни проучвания дори показват, че субективната ви възраст също така може да предскаже различни важни здравословни аспекти, включително риска от смърт.

Като се имат предвид тези примамливи резултати, редица изследователи се опитват да определят многобройните биологични, психологически и социални фактори, които оформят индивидуалния опит на стареене, и как това знание може да ни помогне да живеем по-дълго и здравословно.

Едно от най-интригуващите проучвания изследва начина, по който субективната възраст взаимодейства с нашата личност. Сега е общоприето, че хората омекват с възрастта, стават по-интровертни и по-малко отворени за нови преживявания. Тези промени в личността са по-слабо изразени при по-млади по дух хора и са подчертани при други, чието субективно възприятие ги кара да се чувстват по-възрастни.

Чувството, че сте по-млади отколкото сте в действителност, води и до по-нисък риск от депресия и по-голямо психическо благополучие, в процеса на стареене. Това също означава по-добро физическо здраве, включително понижен риск от деменция и по-малка вероятност да влезете в болница заради болест.

Яник Стефан от Университета в Монпелие е анализирал данните от три изследвания, в които са проучени повече от 17 000 участници на средна възраст и по-възрастни хора.

Повечето от тях се чувствали около осем години по-млади от действителната им хронологична възраст. Някои обаче смятали, че са по-възрастни - и последствията за тях били сериозни. Усещането, че са между 8 и 13 години по-възрастни от действителната си възраст е довело до 18-25% по-висок риск от настъпване на смърт в периода на изследването.

Има много причини, поради които субективната възраст ни казва толкова много за здравето ни. То може да бъде директен резултат от тези промени в личността, свързани с по-ниската субективна възраст, като по-голяма активност, например пътувания или ново хоби, докато човек остарява. "Изследванията са открили, че субективната възраст предопределя моделите на физическа активност", твърди Стефан.

Но механизмът, свързващ физическото и психическото благосъстояние със субективната възраст, почти със сигурност действа и в двете посоки. Ако се чувствате депресиран, забравяте и сте физически уязвим, вероятно ще се почувствате по-възрастен. Резултатът може да бъде влизане в порочен кръг, като психологическите и физиологичните фактори допринасят за по-висока субективна възраст и по-лошо здраве, което ни кара да се чувстваме още по-възрастни и по-уязвими.

Анализът на Стефан, публикуван в списание "Психосоматична медицина", е най-голямото изследване досега за ефекта на субективната възраст върху смъртността.

Други психолози предполагат, че субективното усещане за по-ниска възраст е форма на самозащита, която ни предпазва от негативните стереотипи, свързани със стареенето

Според Ана Корант от университета Билефелд в Германия субективната възраст на хората може да бъде нещо многостранно, в зависимост от областта, в която се проявява. Може да се възприемате по един начин, когато сте на работното си място, и по съвсем друг, когато става дума за вашите социални взаимоотношения, например.

Корант помолила участниците в изследването да отговорят на въпроса дали се чувстват по-млади или по-възрастни в една или друга житейска ситуация. Тя открива, че субективните възрасти на хората са по-ниски, когато отрицателните стереотипи, свързани с възрастта, са най-разпространени - като работа, здраве и финанси, което изглежда подкрепя идеята, че това мислене помага на хората да се дистанцират от негативните конотации на своята възрастова група. Вярвайки, че "може да съм 65 години, но се чувствам само на 50", това означава, че не се притеснявате за работата си, например. Корант също установила, че хората с по-ниска субективна възраст си представят бъдещето в по-положителна светлина.

Като ни защитава от мрачното мнение на обществото за застаряването на населението и ни дава по-оптимистична представа за нашето бъдеще, тази самозащита може на свой ред да обясни някои от ползите за здравето от чувството, че сте по-млади, отколкото сте в действителност.

Затова Яник Стефан вярва, че лекарите трябва да питат пациентите си за субективната им възраст, за да идентифицират хората, които са най-застрашени от бъдещи здравословни проблеми и да планират по-ефективно здравните грижи за тях.

 

Източник: BBC

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

здравословно - АРХИВ

Захарта в плодовия сок може да повиши риска от рак [11.07.2019] Пиенето на кафе не уврежда артериите [04.06.2019] Консумацията на ядки и по-малкото седене са много важни за здравето на сърцето [22.02.2019] До една година ще има ефикасно лекарство срещу всички видове рак [30.01.2019] Може ли кофеинът да повиши кръвното ви налягане? [23.11.2018] Ваканцията може да "удължи живота" [30.08.2018] TUI дава на клиентите си рисувателни комплекти за по-трайни спомени от ваканцията [26.04.2018] Пречи ли алкохолът на антибиотиците? [14.12.2017] Парче сирене на ден ще държи кардиолога далеч от вас [02.12.2017] Лютивата храна предпазва сърцето [01.11.2017] Изследване доказа връзката между напълняването и появата на редица заболявания [19.07.2017] Прекомерните тренировки увреждат червата [11.06.2017] Искате да изглеждате добре? Тогава се отправяйте към леглото [02.06.2017] Японците знаят защо [16.03.2017] Яжте риба и зехтин, за да сте по-дълго млади [20.02.2017] Чаят в пакетчета може да е опасен [31.01.2017] Няколкоседмичната злоупотреба с алкохол е достатъчна, за да увреди черния дроб [24.01.2017] Пиенето на кафе има изненадващи ползи за здравето [20.01.2017] Малко познато заболяване става все по-разпространено заради употребата на марихуана [29.12.2016] 1 Ежедневните малки дози алкохол може да предпазват от инсулт [26.11.2016]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (27)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Български туристи продължават да са блокирани на остров Самотраки

14.08.2019 11:31

По информация на БНР, от остров Наксос към Самотраки тръгва фериботът „Андрос Джет“, който побира [... ]

DER Touristik купува румънски туристически фирми

06.08.2019 16:11

DER Touristik Group навлиза все по-дълбоко на пазарите в Централна и Източна Европа като придоби румънските [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Пожар избухна в хотелски комплекс във Велинград

15.08.2019 -

200 гости на хотел „Роял СПА“ в курортния град, както и 50 човека персонал са били евакуирани заради силно[... ]

Авиокомпания Cathay Pacific е големият губещ от анулираните полети на летището в Хонконг

14.08.2019 -

За четвърти пореден ден главният терминал на летището в Хонконг-Чек Лап Кок бе окупиран в понеделник[... ]

Български туристи продължават да са блокирани на остров Самотраки

14.08.2019 -

По информация на БНР, от остров Наксос към Самотраки тръгва фериботът „Андрос Джет“, който побира[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

Първи гей парад премина през Скопие на Петровден

30.06.2019 -

След като си промени името на Северна Македония, дали няма да смени и „резбата“, коментират заядливци[... ] 1

В Слънчев бряг бе открит инвестиционен форум за туризма

02.06.2019 -

Чрез деловия туризъм България може да привлече инвеститорски интерес към Югоизточна Европа, каза министърът[... ] 2

След като Путин забрани полетите до Грузия: дали руските туристи ще се преместят на българското Черноморие?

26.06.2019 -

Руският президент Владимир Путин издаде на 21.06. 2019 г. декрет, с който се спират директните полети между[... ] 1