Потребител: анонимен

злободневно

Близки срещи от туристическия вид

24.11.2017 11:58

Когато планирате следващото си лято на Атонския ръкав на Халкидики, имайте предвид, че пионерът в предлагането там на „all inclusive“ за българи - софийският зет Лазарос Муратидис, напусна хотел "Акратос Бийч", за да работи за германска хотелска верига. [... ]

Пореден сблъсък между вицепремиер и туристически министър за плажовете

17.11.2017 10:48

Бизнесът и местната власт са за запазване на преместваемите съоръжения на плажа. Те искат да има регулиране и контрол, но не и премахване на всички такива обекти, защото това щяло да доведе до отлив на туристи и загуба на работни места. Това изтъкна през Би Ти Ви министър Николина Ангелкова, която е против пълното премахване на преместваемите съоръжения, за което пък настоява вицепремиерът Валери Симеонов. [... ]

Равносметка след една изложба

13.11.2017 10:09

За пореден път на международното изложение "Месомания","Булпек" и "Светът на млякото", имахме възможност да сравним националния имидж на хранително-вкусовата ни промешленост с европейските стандарти. [... ]

- a a a + |
 

По родопските културни коридори

04.11.2017 09:08

Родопското село Широка лъка се представя със 70-годишна театрална постановка в София, за да пробуди родолюбие и туристически интерес, а 7 затворници на лек режим от ЗО "Герзовица" искат да играят на сцената на Родопския драматичен театър-Смолян.

По родопските културни коридори

Докато затворническите надзиратели в София искат увеличение на щата и заплатите, научаваме от смолянския в. "Отзвук", че излежаващите присъди от затворническото общежитие (ЗО) в красивата родопска местност "Герзовица" искат свободна артистична изява на сцената на Родопския драматичен театър в Смолян. Освен качествени млечни продукти под собствена търговска марка "Герзовица", неотдавна затворническото общежитие успешно поставило драматични адаптации със седем свои "актьори", намиращи се на принудителен гастрол зад решетките. "Острите тематики" в артистичното начинание нарочно са избегнати, за да не се смущава затворническия режим, та "режисьорът" - осъден за отцеубийство лекар, обрал овациите на затворниците с умилителната постановка по две невинни детски приказки - "Момче и вятър" и "Галена Богданка". Както в далечните възрожденски времена на "Многострадална Геновева", така и в днешния затворнически театър в Родопите женските роли се изпълняват от мъже (осъдени за измами и кражби). Грижливата затворническа управа в "Герзовица" след доставяне костюми и декори обещала на своите "питомци" да ходатайства пред Родопския драматичен театър в Смолян, за да могат на голяма сцена да покажат актьорската си дарба.

Междувременно, в известното родопско село Широка лъка, воглаве с кмета Васил Седянков в една от централните роли, отбелязаха Деня на народните будители, откривайки по Бродуейски тертип 70-тия сезон на култовата си битова пиеска "Попрелка" ("Седянка"). С този 66-минутен спектакъл с песни, гайди, скечове и каламбури на местния диалект и с "болярско" ярките родопски носии Широка лъка вече творчески се родее с известното село Амергау в Бавария. Там с подобен селски театър (но постановката е с библейска насоченост) местните изпълнители още в края на ХІХ-ти век станали тема на весел пътепис на английския писател Джером К. Джером. Този първи активен пиар впоследствие отприщил голям туристопоток към германското село, който не секва и до ден днешен.

Широколъшкият кмет вече търси помощта на германското посолство за "побратимяване" на двете артистични села, където по селските сергии все повече нахлуват китайски сувенири, изместващи оригиналното местно художествено творчество. Така за германското посолство отсега били запазени места в планираното за февруари 2018 г. гостуване на артистите от Широка лъка в София (в театър "Сълза и смях") с уникалната постановка, в която ролята на сегашния "старец-доайен" се играе от внука на един от първите актьори, играли в "Попрелка" още в началото на миналия век. Кметът Седянков планира да уреди за "читалищното театро" субтитри с ай-кю на книжовен български и английски език, та освен да бъде разбираемо за многобройните туристи в Широка лъка впоследствие да може да гастролира и по Европа /вече има първо окуражаващо участие на подобен фестивал в Турция/. 

Макар и село, Широка лъка има две собствени сцени: първата е в читалището "Екзарх Стефан" (стилна сграда от 1934 г., проектирана от родената и получила две дипломи в Мюнхен първа българска жена архитект Мара Захариева), а по-новата е в сградата на Националното училище за фолклорно изкуство "Широка лъка" (разточителен проект, родопски стил от 1978 г.).

Уверен в успеха и извън Родопите на 70-годишната постановка "Попрелка", широколъшкият кмет Седянков залага на регионалната култура като част от привлекателния туристически продукт, а когато нито публиката бяга от салона, нито "затворниците-театрали" през сцената, обществото може да се връща към магията на театъра, дори извън бюджетно-казионните форми. От Нова година билетите за широколъшкия театрален гастрол в София ще се продават и чрез интернет.

 

Илия Тодоров

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

злободневно - АРХИВ

Близки срещи от туристическия вид [24.11.2017] 2 Пореден сблъсък между вицепремиер и туристически министър за плажовете [17.11.2017] Равносметка след една изложба [13.11.2017] Кой ни лъже за броя на чуждестранните туристи у нас: туристическият министър или НСИ* [11.10.2017] "Театър на мегдана" в Широка лъка ще привлича посетители в родопското село [13.09.2017] Масираните проверки в Слънчев бряг предизвикват различни реакции [14.08.2017] Губи ли престиж и монопол у нас платформата за туристически резервации BOOKING.com? [17.07.2017] 5 Троянският манастир и „Орешака“ предлагат културно-исторически туризъм за семейства с деца [08.06.2017] Ще стане ли Летище Пловдив истинска „южна врата“ за входящия туризъм? [18.05.2017] Изборът в Трънско: чист въздух или „мръсно“ злато [16.05.2017] Полети до Атина и Загреб може да има от Летище Пловдив [04.04.2017] Министерството на туризма излезе с позиция да се запази облика на Копривщица [01.04.2017] Молдова ще развива туристическия си маркетинг с европейска помощ [14.03.2017] Фолклорни атракции в Родопите в навечерието на избори [07.03.2017] Следствието във Великобритания не откри вина на TUI за смъртата на 30 негови туристи в Тунис [01.03.2017] Какво видя Инфотуризъм на "Ваканция и СПА Експо“ ден преди откриването му? [14.02.2017] Полша ще достави зубри за развъждане в България [07.02.2017] Майорка се опитва да озапти туристическата стихия [23.01.2017] Ще стане ли Молдова конкурент на българския туристически продукт? [19.01.2017] Европейският съд по правата на човека в Страсбург реши: Родителите-мюслюмани нямат право да отклоняват дъщерите си от училищните часове по плуване заради "изискванията на Шериата" [11.01.2017]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (17)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Сбогом Кариби: TUI пренасочва туристите си към България

14.12.2017 11:01

Европейският номер едно в туризма разглежда възможността да разшири предлагането на по-достъпни ваканционни [... ]

39 българи са потърсили връзка с посолството ни в Индонезия

28.11.2017 12:37

През изминалото денонощия още 29 българи са се свързали с кризисния щаб, който посолството на България [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

100 българи не успяха да се приберат навреме заради отменен полет

11.12.2017 -

На 10 декември полет на авиокомпания „Уизеър“, който е трябвало да излети в 15:40 часа от летище "Хан-Фpанкфypт"[... ]

Доминикана е сред туристическите лидери в Южна Америка

11.12.2017 -

Карибската страна запазва втората позиция след Мексико в Южна Америка по приходи от туризъм. По данни[... ]

“Планет травел” ще бъде извадена от Националния туристически регистър

07.12.2017 -

Министерството на туризма ще направи предложение за заличаване на фирма „Планет травел“ ЕООД от Националния[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

Близки срещи от туристическия вид

24.11.2017 -

Когато планирате следващото си лято на Атонския ръкав на Халкидики, имайте предвид, че пионерът в предлагането[... ] 2

На културен туризъм в Париж по време на "джихадизъм"

27.11.2016 -

Париж знае "три и триста" - музеи и изложби вече отнемат клиентелата на ресторанти и бистра, излиза и[... ] 3

Сингапурският паспорт вече е „най-силният“ в света

28.10.2017 -

Парагвай премахна визовите изисквания за сингапурски граждани и така паспортите, издавани в Сингапур,[... ] 1