Потребител: анонимен

злободневно

Предизвикателство пред доверието

25.03.2018 11:54

От една страна е новината за първия загинал пешеходец, блъснат от самоуправляващ се автомобил. От друга - скандалното разкритие, че личните данни на 50 млн. потребители на Фейсбук са били използвани с бизнес цел от британската компания за политически маркетинг Cambridge Analytica, ангажирана в президентската кампания на Доналд Тръмп. [... ]

Защо е обречена борбата срещу икономиката на споделянето

26.02.2018 16:49

Традиционният бизнес и правителствата опитват, най-често чрез регулация или съдебно преследване, да отстранят платформите за споделена икономика. Неслучайно в градовете, където Uber е забранен, това най-често става след масови протести от страна на таксиметрови шофьори и компании, не че местните власти обикновено се дърпат прекалено много, пише авторът Адриан Николов в статия, публикувана на уебсайта на ИПИ. [... ]

Родопчани протестират срещу незаконна търговска дейност с моторни шейни под връх Перелик

03.02.2018 19:01

Трагичният инцидент с моторна шейна в Боровец, при който загина четиригодишният син на транспортния министър Ивайло Московски, най-сетне трябва да накара държавните и общински власти да сложат ред при употребата на тези машини в зимните курорти. [... ]

- a a a + |
 

По родопските културни коридори

04.11.2017 09:08

Родопското село Широка лъка се представя със 70-годишна театрална постановка в София, за да пробуди родолюбие и туристически интерес, а 7 затворници на лек режим от ЗО "Герзовица" искат да играят на сцената на Родопския драматичен театър-Смолян.

По родопските културни коридори

Докато затворническите надзиратели в София искат увеличение на щата и заплатите, научаваме от смолянския в. "Отзвук", че излежаващите присъди от затворническото общежитие (ЗО) в красивата родопска местност "Герзовица" искат свободна артистична изява на сцената на Родопския драматичен театър в Смолян. Освен качествени млечни продукти под собствена търговска марка "Герзовица", неотдавна затворническото общежитие успешно поставило драматични адаптации със седем свои "актьори", намиращи се на принудителен гастрол зад решетките. "Острите тематики" в артистичното начинание нарочно са избегнати, за да не се смущава затворническия режим, та "режисьорът" - осъден за отцеубийство лекар, обрал овациите на затворниците с умилителната постановка по две невинни детски приказки - "Момче и вятър" и "Галена Богданка". Както в далечните възрожденски времена на "Многострадална Геновева", така и в днешния затворнически театър в Родопите женските роли се изпълняват от мъже (осъдени за измами и кражби). Грижливата затворническа управа в "Герзовица" след доставяне костюми и декори обещала на своите "питомци" да ходатайства пред Родопския драматичен театър в Смолян, за да могат на голяма сцена да покажат актьорската си дарба.

Междувременно, в известното родопско село Широка лъка, воглаве с кмета Васил Седянков в една от централните роли, отбелязаха Деня на народните будители, откривайки по Бродуейски тертип 70-тия сезон на култовата си битова пиеска "Попрелка" ("Седянка"). С този 66-минутен спектакъл с песни, гайди, скечове и каламбури на местния диалект и с "болярско" ярките родопски носии Широка лъка вече творчески се родее с известното село Амергау в Бавария. Там с подобен селски театър (но постановката е с библейска насоченост) местните изпълнители още в края на ХІХ-ти век станали тема на весел пътепис на английския писател Джером К. Джером. Този първи активен пиар впоследствие отприщил голям туристопоток към германското село, който не секва и до ден днешен.

Широколъшкият кмет вече търси помощта на германското посолство за "побратимяване" на двете артистични села, където по селските сергии все повече нахлуват китайски сувенири, изместващи оригиналното местно художествено творчество. Така за германското посолство отсега били запазени места в планираното за февруари 2018 г. гостуване на артистите от Широка лъка в София (в театър "Сълза и смях") с уникалната постановка, в която ролята на сегашния "старец-доайен" се играе от внука на един от първите актьори, играли в "Попрелка" още в началото на миналия век. Кметът Седянков планира да уреди за "читалищното театро" субтитри с ай-кю на книжовен български и английски език, та освен да бъде разбираемо за многобройните туристи в Широка лъка впоследствие да може да гастролира и по Европа /вече има първо окуражаващо участие на подобен фестивал в Турция/. 

Макар и село, Широка лъка има две собствени сцени: първата е в читалището "Екзарх Стефан" (стилна сграда от 1934 г., проектирана от родената и получила две дипломи в Мюнхен първа българска жена архитект Мара Захариева), а по-новата е в сградата на Националното училище за фолклорно изкуство "Широка лъка" (разточителен проект, родопски стил от 1978 г.).

Уверен в успеха и извън Родопите на 70-годишната постановка "Попрелка", широколъшкият кмет Седянков залага на регионалната култура като част от привлекателния туристически продукт, а когато нито публиката бяга от салона, нито "затворниците-театрали" през сцената, обществото може да се връща към магията на театъра, дори извън бюджетно-казионните форми. От Нова година билетите за широколъшкия театрален гастрол в София ще се продават и чрез интернет.

 

Илия Тодоров

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

злободневно - АРХИВ

Предизвикателство пред доверието [25.03.2018] Защо е обречена борбата срещу икономиката на споделянето [26.02.2018] Родопчани протестират срещу незаконна търговска дейност с моторни шейни под връх Перелик [03.02.2018] Това лято няма да има преки полети от Новосибирск до България [01.02.2018] Автогарата в Пампорово остана без отоплена чакалня и тоалетна [24.01.2018] В Украйна глобиха белоруски туристи заради носене на георгиевски ленти [13.01.2018] Във Великобритания забраниха ТВ-реклама на резервационна система BOOKING.com [04.01.2018] Близки срещи от туристическия вид [24.11.2017] 2 Пореден сблъсък между вицепремиер и туристически министър за плажовете [17.11.2017] Равносметка след една изложба [13.11.2017] Кой ни лъже за броя на чуждестранните туристи у нас: туристическият министър или НСИ* [11.10.2017] "Театър на мегдана" в Широка лъка ще привлича посетители в родопското село [13.09.2017] Масираните проверки в Слънчев бряг предизвикват различни реакции [14.08.2017] Губи ли престиж и монопол у нас платформата за туристически резервации BOOKING.com? [17.07.2017] 9 Троянският манастир и „Орешака“ предлагат културно-исторически туризъм за семейства с деца [08.06.2017] Ще стане ли Летище Пловдив истинска „южна врата“ за входящия туризъм? [18.05.2017] Изборът в Трънско: чист въздух или „мръсно“ злато [16.05.2017] Полети до Атина и Загреб може да има от Летище Пловдив [04.04.2017] Министерството на туризма излезе с позиция да се запази облика на Копривщица [01.04.2017] Молдова ще развива туристическия си маркетинг с европейска помощ [14.03.2017]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (17)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Следващата среща на върха на WTTC ще се проведе в Севиля през 2019 г.

20.04.2018 16:06

Събитието ще се проведе на 3-4 април 2019 г. и ще бъде организирано от Ayuntamiento от Севиля, в партньорство с [... ]

Широка лъка вярва в невинността на Желяз Андреев

11.04.2018 14:45

Местните родопчани го чакат за нова култова снимка в селото, след като тази, публикувана във Фейсбук [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Следващата среща на върха на WTTC ще се проведе в Севиля през 2019 г.

20.04.2018 -

Събитието ще се проведе на 3-4 април 2019 г. и ще бъде организирано от Ayuntamiento от Севиля, в партньорство с[... ]

Приеха промени в Закона за туризма, улесняваща бранша

19.04.2018 -

Народното събрание прие на второ четене Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, с което[... ]

Полицаи ще пазят филипински остров от туристически посещения

19.04.2018 -

Популярният сред туристите остров Боракай във Филипините ще бъде охраняван от стотици полицаи по време[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

Губи ли престиж и монопол у нас платформата за туристически резервации BOOKING.com?

17.07.2017 -

Нововъведения, които дават възможност за безразборни и неагажиращи резервации от анонимни мобилни[... ] 9

Севтополис - древната столица на Одриското царство

09.11.2005 -

Най-малко 50 млн. евро трябват за възстановяването му. Севтополис е град-столица, създаден и обитаван[... ] 1

Американска компания за таксиметри -"копърки" пробва да пробие в България

10.12.2014 -

Би Би Си съобщава, че създадената през 2009 г. в Чикаго копрорация "Uber" вече има съдебна забрана в редица[... ] 8