Потребител: анонимен

БИЗНЕС ПОГЛЕД

България реагира на колебанията на рублата заедно с конкурентите си

20.04.2018 18:31

През това лято Турция, Гърция и Египет могат да отнемат част от руските туристи, почиващи в България. [... ]

Кои са държавите с най-големи инвестиции в туризма?

16.04.2018 18:27

Според последния доклад на Световния съвет за туризъм и пътувания (WTTC), през 2017 г. най-голям ръст на инвестициите в сферата на туризма отбелязват Монголия (+ 22,6%), Оман (+ 19,7%), Непал (+ 19,1%), Виетнам (+ 19%), Унгария (+ 17,9%), Черна гора (+ 16,2%), Беларус (+ 16,1%), Албания (+ 15,8%). Това обаче са сравнително малки икономики, така че и реалните инвестиции в тези страни в абсолютни числа също не са големи. [... ]

Традиционните пакетни почивки преживяват "неочакван ренесанс"

10.04.2018 16:56

Туристическите пакети отново се радват на интерес от страна на британците и ваканционните дестинации, които бяха популярни през 90-те години на миналия век, отново са на мода, според нови статистически данни. [... ]

- a a a + |
 

Архитект Дорис Лий за проектирането на комплекса „Света София“ край Елин Пелин

03.11.2017 11:31

След завършването си "Света София“ ще стане част от историята нa „бъдещите градове“, които носят характеристики като иновативност,технологичност и екологосъобразеност

Архитект Дорис Лий за проектирането на комплекса „Света София“ край Елин Пелин

През последните десетилетия регионът на Средния Изток сякаш „от нищото“ се превърна в модел за създаване на нови туристически дестинации и диверсифицира икономиката на цели градове.

Как например беше създаден брандът „Дубай“ и как се превърна той в притегателен център за туристите от цял свят? В началото бяха смелите и свръхмодерни архитектурни проекти и най-добрият световен опит в това отношение, последвани от висококачествени услуги, развлечения  и търговски центрове със световни марки. Тяхното съчетание промени напълно имиджа му и превърна града в една от най-посещаваните  целогодишни дестинаиции.

Защо се връщаме към създаването на бранда „Дубай“? В ерата на глобализация, не само туристите  пътуват от континент на континент, но и професионалистите от цял свят пренасят опит и постижения при създаване на нови проекти. България става част от този процес с впечатляващия  проект „Света София“, който ще израсне на 20 километра от центъра на столицата ни и ще бъде първият корпоративно управляван „интелигентен град“ в Европа. Изграждането на супермодерния туристически, развлекателен и бизнес комплекс върху площ от около 816 863  кв. метра между селата Равно поле и Мусачево ще провокира сериозно нарастване на потока на европейски и азиатски туристи. Проектът му  се разработва от  CMDL Architects International,  дъщерно дружество на Associated Architects Limited (AAL)* от Хонконг.

Архитект Дорис Лий за проектирането на комплекса „Света София“ край Елин Пелин
За първи път арх. Дорис Лий, директор на архитектурното бюро, разказва пред българската аудитория какви са били предизвикателства при проектирането на мегакомплекса „Света София“. 

„За концептуалният дизайн ни бяха нужни 12 месеца. Бяхме много развълнувани от големия потенциал на проекта“, споделя тя.

След като получава покана за това впечатляващото начинание от Bulgaria Development Holding Limited (BDLH), екип на бюрото пристига в България, за да се запознае с мястото, с особеностите на терена и ландшафта.

„Започнахме с препратки към развлекателните хотелски комплекси в Лас Вегас и Макао като основа за дизайна. Имаше много вариации по отношение на съоръженията и елементите на сградите. Петзвездният хотел, проектиран  за „Света София“, често се сравнява с  известния Marina Bay Sands в Сингапур. И двете сгради се състоят от три кули, свързани с обединяващ покрив, който отразява географската характеристика на мястото. Дизайнът и архитектурните средства обаче в двата случая са уникални. Покривът на Marina Bay Sands наподобява "плавателните съдове", които кореспондират с морето. Ние имаме различна отправна точка, защото нашият обект се намира в Софийското поле и черпим вдъхновение от планината, която се намира на север от него. Това ще бъде най-високата сграда в околността и красивата Стара планина ще бъде визуален фон на хотелските кули. По тази причина ние възприемаме хотела не като нещо само по себе си, а като вписан в планината. За да направим връзка с нея, умишлено „разграждаме“ фасадата му във фасети и по този начин създаваме усещането за "планинска повърхност". Окачената фасада ще "улавя" този пейзаж. Отидохме по-далеч като оставихме и допълнителни прорези в кулите за създаването на визуална връзка между равнината и Балкана“, обяснява архитект Дорис Лий концепцията за петзвездния хотел на “Света София“ и продължава с  водещите принципи в архитектурния  дизайн. „Комплексът е планиран за посетители от цял свят и затова използвахме в дизайна прости геометрични форми, които лесно могат да бъдат оценени от всяка култура. От архитектурна гледна точка залагаме върху използването на много светлина и прозрачност, което създава връзка между дейностите вътре и  извън сградите. А когато се стъмни, чрез специалния дизайн на осветлението тези прозрачни фасади и изкуствените езера от двете страни на комплекса ще осигуряват една от най-впечатляващите нощни гледки в България и, надяваме се, в Европа.“

Сред сериозните предизвикателста, пред които е изправен архитектурният екип, е създаването на най-големия света закрит аквапарк, който ще посреща туристи целогодишно. Освен огромния басейн с вълни, в него ще има водни атракции за хора от различни възрасти. В това пространство ще бъдат вместени също градини и заведения, където гостите, които предпочитат спокойствие, могат да се  отпуснат.

„Техническите аспекти при проектирането на закрит аквапарк с този мащаб  са много сериозни, особено в България“, споделя Дорис Лий. „За да се подържа добра климатична среда в такъв огромен обем през зимата, трябва да се имат предвид различни специфики. Още на първия етап на проектиране нашият екип посети подобни съоръжения в различни точки на света. От тях научихме много и се надяваме, че стандартът на бъдещия аквапарк „Света София“ ще бъде на много по-високо ниво. Освен техническата страна, стремежът ни е да осигурим разнообразна атмосфера и възможности, които позволяват на посетители от различни възрасти и с различни предпочитания да се наслаждават и забавляват. Целта ни е да включим идеята за забавление и игра в самия архитектурен дизайн. Убедени сме, че и децата, и възрастните ще могат да прекарват чудесно в комплекса „Света София“, където ще има СПА и уелнес центрове, IMAX кина, закрит игрален център за деца и юноши, игрална зала и нощен клуб за възрастни с площ от 35 000 кв. м, зала за спортни събития, която може да събере над 10 000 зрители, търговски център, множество ресторанти, езеро и други.“

Архитект Дорис Лий за проектирането на комплекса „Света София“ край Елин Пелин

Идейният архитектурен проект на новия развлекателен, туристически и бизнес комплекс на територията на община Елин Пелин е напълно завършен. „Естествено, в хода на реализацията могат да се появят и нови идеи. За да има гаранция, че проектът ще бъде успешен, трябва да сме  чувствителни към всички нови  тенденции и да бъдем гъвкави в нашата работа“, заключава архитект Дорис Лий от CMDL Architects International.

 

*AAL е основана през 1978 г. и в портфолиото си има над 300 реализирани проекти в Хонконг, Макао и Саудитска Арабия, включващи развлекателни комплекси, хотели, жилищни, търговски, институционални сгради, инфраструктурни съоръжения.

 

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

БИЗНЕС ПОГЛЕД - АРХИВ

България реагира на колебанията на рублата заедно с конкурентите си [20.04.2018] Кои са държавите с най-големи инвестиции в туризма? [16.04.2018] Традиционните пакетни почивки преживяват "неочакван ренесанс" [10.04.2018] Хотелската компания „Уиндъм“ разширява дейността си в Европа [04.04.2018] TUI обяви най-амбициозната си лятна програма досега [26.03.2018] 2017 г. е най-добрата в историята на туризма [24.03.2018] Водещите немски туроператори очакват много туристи през това лято [22.03.2018] Драстично разминаване между руската и българската статистика за броя на руските туристи у нас [19.03.2018] Френският ски курорт Вал Торанс залага на устойчиво развитие [13.03.2018] Carlson Rezidor Hotel Group променя името и философията си на обслужване [06.03.2018] Airbnb обмисля да навлезе в бизнеса със самолетни билети [28.02.2018] Авиационната група Air France-KLM обяви резултатите си за 2017 г. [19.02.2018] Точността на данните е най-голямата пречка пред персонализацията в туристическия маркетинг [11.02.2018] „Балкан Холидейз“ добавя още ски полети от Единбург [09.02.2018] Британците искат да пътуват повече през 2018 г., но да харчат по-малко [05.02.2018] Търсенето на зимни почивки в България е в рамките на очакваното [02.02.2018] Египет и Гърция са големите печеливши на германския туристически пазар през 2017 г. [01.02.2018] Ибиса e най-скъпата средиземноморска дестинация [26.01.2018] Хотелите от големи международни брандове искат да бъдат „зелени“ [20.01.2018] Best Western обяви ръст на резервациите заради кралската сватба във Великобритания [18.01.2018]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (164)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Следващата среща на върха на WTTC ще се проведе в Севиля през 2019 г.

20.04.2018 16:06

Събитието ще се проведе на 3-4 април 2019 г. и ще бъде организирано от Ayuntamiento от Севиля, в партньорство с [... ]

Широка лъка вярва в невинността на Желяз Андреев

11.04.2018 14:45

Местните родопчани го чакат за нова култова снимка в селото, след като тази, публикувана във Фейсбук [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Следващата среща на върха на WTTC ще се проведе в Севиля през 2019 г.

20.04.2018 -

Събитието ще се проведе на 3-4 април 2019 г. и ще бъде организирано от Ayuntamiento от Севиля, в партньорство с[... ]

Приеха промени в Закона за туризма, улесняваща бранша

19.04.2018 -

Народното събрание прие на второ четене Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, с което[... ]

Полицаи ще пазят филипински остров от туристически посещения

19.04.2018 -

Популярният сред туристите остров Боракай във Филипините ще бъде охраняван от стотици полицаи по време[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

Губи ли престиж и монопол у нас платформата за туристически резервации BOOKING.com?

17.07.2017 -

Нововъведения, които дават възможност за безразборни и неагажиращи резервации от анонимни мобилни[... ] 9

Севтополис - древната столица на Одриското царство

09.11.2005 -

Най-малко 50 млн. евро трябват за възстановяването му. Севтополис е град-столица, създаден и обитаван[... ] 1

Американска компания за таксиметри -"копърки" пробва да пробие в България

10.12.2014 -

Би Би Си съобщава, че създадената през 2009 г. в Чикаго копрорация "Uber" вече има съдебна забрана в редица[... ] 8