Потребител: анонимен

България

Поморие - солта на семейния туризъм

12.08.2022 14:15

Дали все пак: "У дома е най-добре"? [... ]

Апартаменти под наем предлагат уют в сърцето на София

12.12.2021 16:58

R & R Apartments предлага краткосрочно и дългосрочно настаняване на гости на столицата в луксозни апартаменти в сграда, намираща се в историческия център на града. [... ]

На вътрешен туризъм по ковидно време

29.11.2021 17:19

Как еднодневна екскурзия с автобус или с личен автомобил ще ни отведе и до прочутия пазар в Димитровград, и до манастира "Св. Атанасий" близо до Чирпан. [... ]

- a a a + |
 

Из Средногорието по Лазаров ден и Цветница

09.04.2017 17:18

Въпреки студеното време, из култовото Средногорие плъпнаха семейни и училищни екскурзии с деца.

Из Средногорието по Лазаров ден и Цветница

В славния  Калофер на останал от времето на соца широк централен площад съседстват два обекта на Националния исторически музей-София: академичен "Музей на Ботев" с възстановка на родната му къща и "Даскал Ботьовото школо", често бъркано с "банкетен корпус" от гостуващи за 2-ри юни столични големци. Билетът за всяка от двете музейни сгради е отделен (по 3 лв. за възрастни, 6 лв. за възрастен с дете, 1 лв. за ученици).

Из Средногорието по Лазаров ден и Цветница

За да видят 3 м дълга пръчка от Възраждането, с която даскалите плясвали немирниците в клас, днешните български деца изчакват идването на любезна чиновничка от централната музейна канцелария. Междувременно, могат  да си припомнят Ботевите стихове върху метални апликации в подстъпите към величествения му паметник.

Същественият дискомфорт настъпва после, когато екскурзиантите решат да потърсят тоалетна: единственото чисто WC е в заведението на кмета (на разстояние 300 метра). Току до градската рекичка (на 200 м от музея) наистина стърчи безплатна, но ужасяваща на вид общинска тоалетна като да е излязла от роман за Аушвиц. Хроничният за българското музейно дело "WC-казус" явно и в Калофер чакаили  управленско решение от принципала  - "новия-стар" директор на НИМ, или някой общински проект я по "норвежка", я по някоя друга програма за "временна заетост". 

Из Средногорието по Лазаров ден и Цветница

След Карлово, при отклонението към Старосел и Пловдив, преди градчето Баня отдалече примамва интригуваща табела: "Царски дворец - отворен 100 м." Широко отворената порта на някогашната "селска къща" на Цар Борис ІІІ има няколко указателни листчета, закрепени с кабърчета,едно от които гласи: "За посещение, дръпни камбанката от вътрешната страна". Плачещи за "Красива България" олющени стени на скромните двуетажни сгради контрастират на видимо добре поддържания парк с игриво куче и пасторален кон покрай зелени пласмасови столчета за уморени монархисти.

Из Средногорието по Лазаров ден и Цветница

В навечерието на своята 80-годишнина (17.06.2017 г.) пенсионираният български премиер Симеон Сакскобурготски (царувал като Симеон ІІ с регенти от два режима 1943-46 г.) може и да е преместил адресната си регистрация от Баня във "Враня"-София, но едва ли лично е указвал на своя персонал как да компенсира родолюбива любезност с нормативно регламентирана входна такса. Вероятна височайша намеса от негова страна, по примера на "Царска Бистрица" в Боровец (6 лв. вход с бележка от касов апарат за разглеждане на експозиция от картини, вещи и рога, ВЕИ с просторен парк, и т.н.) би помогнала и в "Двореца-Баня" да се въведе фискален порядък за туристически посещения.

Из Средногорието по Лазаров ден и Цветница

Добре би било, след като удари "царската камбанка", любознателният  турист да може да види указателна табела с информация на каква цена и при какви условия може да разгледа къщатата с любезното съдействие на иначе учтивата "музейна работничка". Междувременно, злобни републиканци и придирчиви данъчни инспектори най-добре да не се допускат, тъй като едва след влизане в "царската къща" се предлага за 4 лв. хвърчащо листче, попълнено на ръка с устно указание впоследствие да се пътува 6-7 км до новопостроен комплекс, наречен "Царска баня", където евентуално може да сеполучи касов бон или дори фактура.

Из Средногорието по Лазаров ден и Цветница

В случай че се решат на такава допълнителна "безплатна разходка" през центъра на курортното градче в посока към "Двореца-Баня", търсещите туристи могат да се ориентират по изоставената масивна сграда на някогашния  култов хотел "Кооптурист-ЦКС". 

Из Средногорието по Лазаров ден и Цветница

И ако познавателните им интереси гравитират предимно около печатите за лотарията "100-те национални туристически обекти", по обратния път могат да кривнат до балнео-винарския комплекс "Старосел" под едноименната тракийска "царска могила": там винарският тур (40 минути с чаша вино - общо за 5 лв.) включва безплатно "WC" и безплатна снимка на "царски паун".

Из Средногорието по Лазаров ден и Цветница

 

Текст и снимки: Илия Тодоров

 

КОМЕНТАРИ

Анонимен

| 14.04.2017 08:04 | #2153

Общинския нужник в центъра на Калофер е нужен на кмета Румен да му прави колорит в реката за мъжкото къпане дето ще го вкарва в ЮНЕСКО. Затова и на Вежди Рашидов да напишете - келфайда.

Анонимен

| 13.04.2017 21:38 | #2152

Абе от коя партия е кмета на Калофер та така сте го засегнали за общинския кенеф в центъра до музеите. Или се стискайте или чакайте нови избори.

Анонимен

| 13.04.2017 21:23 | #2151

Навсякъде по света журналистите се ползват със специални права да влизат в музеите. И за безкрайна изненада на всички музейни деятели у нас‚ там влизат безплатно всички деца‚ разказва им се атрактивно‚ седят на възглавнички и разбира се‚ има и гардероб‚ и тоалетна‚ музейно кафе‚ сувенирен магазин. У нас само се пропагандира достъп до култура и културен туризъм.

Анонимен

| 12.04.2017 11:31 | #2149

Г-н Тодоров - Чернев‚ не ги разбирате тези неща! Обещайте тържествено‚ че никога повече няма да се занимавате с журналистика! Тя е Terra incognita за Вас!Не е за неграмотни! Най-добре се ориентирайте към политиката и станете член на новоизлюпилата се ПП ”Воля”‚ че поне Марешки може да раздава безплатни хапчета на своите съпартийци!

Анонимен

| 11.04.2017 21:07 | #2148

Хайде бе какъв кахър за кенефите в музеите Че кой толкова ходи по ледено студени музеи да слуша даскалски измишльотини. Вие не чувате ли по телевизора как вече отменят в ХЕИ здравните книжки за готвачки и миячки не само по кръчмите ами и по децките градини. Така да видим какви салмонели и шарки ще ни шарят и това лято по хотелите докато вие се беспокоите дали има топла вода за музейните кибици.

Анонимен

| 11.04.2017 19:05 | #2147

Vse pak Kalofer dali se namira vav Srednogorieto ili muzej-Kalofer ima WC ot Srednovekovieto?

Анонимен

| 11.04.2017 18:57 | #2146

http://www.geoznanie.com/2013/03/blog-post_26.html

Анонимен

| 11.04.2017 18:47 | #2145

За гузните ”засегнати” настоявам Главният редактор да публикува документалните снимки от обслужващата НИМ-Калофер тоалетна без врати едва след Великден‚ та през дългите празници редовните ни читатели да не изпадат в туристически потрес? Междувременно на тези ”засегнати”‚ които са християни‚ пожелавам повече смиреност на фона на безвремието и халатността в някои български музеи.Щом дамата от НИМ-Калофер‚ на която в два различни дни се легитимирах с журналистическата си карта‚ е равна по титла‚ ранг и световна известност като учен‚ та наричате проф.д-р Божидар Димитров ”колега”‚ когато огласят ”завръщането му на бял кон” след конкурса за директор на НИМ-Бояна‚ ще го молим да покани ”колегата” си от НИМ-Калофер да види музейните тоалетни на НИМ-Бояна‚ та евентуално да добие ”уреднически кураж” да работи (и в събота?) НИМ-Калофер да добие: 1) Порядъчна тоалетна за ученици‚ родители и обекновени туристи‚ така както повеляват нормативните документи? 2) ”Даскал Ботьовото училище” да има на 2 езика указателна табела кога‚ как и колко време следва да се изчаква ”нарочен ключар” от основната музейна канцелария при отделен входен билет? 3) Да има ясен надпис при дюкянчето със сувенири‚ че ”заядливи журналистически карти” в НИМ-Калофер не важат? (Препоръчваме нашата публикация ноември/2016г.”Културен туризъм в Париж по време на криза” - там във всички музеи нашата журналистическа карта важи без уговорки какво и как да пишем!) Н.Б.: На”теляческите” анонимни нотатки няма да отговаряме: нека авторите четат повечко‚ защото след Великден току-виж редица ”четящи институции” се самосезират: МК? МОН? ХЕИ?КЗП? КЗД?НАП? Весели празници Илия Тодоров

Анонимен

| 10.04.2017 12:23 | #2144

Някак си много хора решиха зловредно да се себеизразяват‚ за съжаление без да се замислят колко навреждат с такива писания. Човек‚ който е решил да борави със словото‚ трябва да го ползва умело. Така‚ мили ми‚ господин Илия‚/казано в Вашия привкус на фамилиарност/ изключително неграмотно писане‚ криворазбрано мислене за остроумие‚ което води единствено до неприятно чувство и недоверие към вашия сайт. Беснейте‚ злобно‚ човече‚ това е моето пожелание‚ вместо хубавото такова - дерзайте!

Анонимен

| 10.04.2017 11:18 | #2143

Изключително неграмотно и цинично написано за туристически сайт имащ претенцията да бъде полезен на своите потребители‚ и най-вече да печели от тяхното ”доверие”. Авторът на това пасквилно злободневно коментарче е изключително незапознат с нещата‚ което говори за неговата тотална интелектуална ощетеност и душевни недъзи‚ бликащи от катранено-жълтото му перо‚ което типично в неговата стилистика на изразяване го съветваме да си го забие... той се сеща къде!

Анонимен

| 10.04.2017 11:05 | #2142

Господин Тодоров‚ Преди да се пише нещо‚коректно е авторът да направи известно проучване‚ за да не изпада той и четящите го в тотално заблуждение. В писанието си сте допуснали много грешки‚ вероятно от пълна неинформираност. Музей ”Христо Ботев” е държавен културен институт с национално значение на подчинение на министъра на културата и е равнопоставен по статут на НИМ. Фамилиарното Ви заиграване с името на колегата Димитров не е необходимо и с нищо не обогатява ”материалчето”. Колегата‚ която е придружавала Вас и спътничката Ви‚ не е ”чиновничка от централния музей”‚ а уредник на Музей ”Христо Ботев”. Повече уважение‚ към тези‚ които и в съботния ден‚ любезно показват и разказват за славната ни Възрожденската история‚ дори на посетители‚ които с фразата ”Аз в Париж не плащам‚ че тук ли!?”‚ демонстрират пълно неуважение към институциите‚ съхраняващи националната ни памет! Музей ”Христо Ботев” Калофер на се намира в Средногорието - погледнете в учебниците по география на България

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

България - АРХИВ

Поморие - солта на семейния туризъм [12.08.2022] Апартаменти под наем предлагат уют в сърцето на София [12.12.2021] На вътрешен туризъм по ковидно време [29.11.2021] 1 Събитиен туризъм носи оживление в Североизточна България [28.06.2021] Познавателни маршрути по Гергьовден или за мярката в историческо-познавателния туризъм [07.05.2021] По българските маршрути на устойчивия културен туризъм [16.10.2017] 2 След първият сняг в Родопите [10.12.2016] Петвековна сграда в Ямбол приютява интерактивен музей [18.08.2016] 2 Майските празници - идеи за разходка [25.04.2016] В Кюстендил – града на Майстора [06.02.2016] Стара Загора: античните мозайки са буквално под краката ви [09.11.2015] 3 Между Бед Рок и Великденския остров: едно пътуване до "Арт център Илинденци" [07.10.2015] Котел - Градът на „Джагал Войвода” и „Баба Войновица” [25.08.2015] 3 Ян Бибиян на делтапланер [18.08.2015] Хасково – град с древна история и модерен дух! [06.07.2015] Докато чакаме обещаните туристи от Индия [26.06.2015] За втори път Празник на чевермето в Златоград [05.05.2015] Туристи търсят тайни знаци в Земенския манастир [16.03.2015] Открийте Каварна и региона [17.11.2014] Гълъб Черпоков: На българската туристическа гилдия й липсва единство [07.10.2014] 6

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (21)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

С 57% е нараснал броят на пътниците на Летище Варна спрямо 2019 г.

20.03.2023 08:30

Това заяви пред БНР Деница Милосавлевич - началник Отдел "Авиационен маркетинг" на варненския аеропорт, [... ]

Държавното дружество „Слънчев бряг“ излезе с позиция за липсата на алейно осветление в част от курорта

06.03.2023 17:31

Въпреки че още е далече до активния летен сезон, дружеството "Слънчев бряг" АД поддържа алейното осветление [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

В Турция преброиха колко са разрушените или повредени от земетресенията хотели

23.03.2023 -

Общо 47 хотела са се срутили в зоната на бедствието. Повече от 140 са повредени в различна стеен. От тях[... ]

Club Med се ребрандира за първи път от 2014 г.

22.03.2023 -

Операторът на "ол инклузив" курортни селища Club Med започна първата си кампания за ребрандиране от близо[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

В Пловдив "Старинният град" и "Капана" са капани за автотуристи

06.02.2023 -

Звездите на хотелите там са повече от местата за паркиране, установява автотуристът, избрал да прекара[... ] 3

Червената книга на застрашените растения и животни

27.05.2007 - Мария Димитрова

Второто издание на Червената книга за България излиза 20 години по-късно и включва нови 150 застрашени[... ] 2

DER Touristik съкращава 253 работни места и оптимизира управлението

09.01.2021 -

След драматичното въздействие на пандемията Covid-19 върху бизнеса през 2020 г., Инго Бурместер, ръководител[... ] 27