Потребител: анонимен

свят

NH Hotel Group обяви 3 топ дестинации за Нова година

27.12.2017 18:17

От фойерверки до улични партита, хотелската верига NH Hotel Group посочи своите фаворити сред европейските дестинации, където гостите на нейните хотели могат да отпразнуват тази Нова година. [... ]

Четири причини да се посети Йордания

31.10.2017 18:23

VisitJordan.com наскоро изреди причините, поради които чуждестранните туристи пристигат в близкоизточната страна. Специализираното издание Travel Daily Media ги обобщи. [... ]

Майски празнични маршрути по Беломорието

28.04.2017 14:29

Изкушението да стигнеш до остров Самотраки побеждава и най-ревниво пазената тайна - разписанието на ферибота до там. [... ]

- a a a + |
 

На културен туризъм в Париж по време на "джихадизъм"

27.11.2016 09:59 - Илия Тодоров

Париж знае "три и триста" - музеи и изложби вече отнемат клиентелата на ресторанти и бистра, излиза и по-евтино, и по-безопасно.

Елитарни познавачи на изкуствата снизходително подхвърлят, че в един от символите на Париж - световноизвестния музей "Лувър", голяма част от посетителите идвали само за разрешена вече снимка пред три култови шедьовъра: "Мона Лиза" на Леонардо да Винчи и древногръцките статуи "Нике от Самотраки" и "Венера Милоска".

На културен туризъм в Париж по време на

Докато ремонтират тротоара пред Лувъра, майсторите не се и сещат да разгледат гратис музея

При вход за огромния музей около 30 лв. и снобски сандвич във "вътрешното кафене" за около 15 лв., по-упоритите ценители купуват и втори билет, на същата цена, за съпътстващите "специални изложби". Тях обаче и най-прилежните китайски туристи често ги фотографират "на бегом". /Как да не си спомним тук за прочутия фейлетон „Лувъра за 7 минути“ от Арт Бъкуолд, само че там туристите бяха американци през миналия век/.

На културен туризъм в Париж по време на

Коледният базар е отворил врати по булеварда към Триумфалната арка

Месец преди  Рождество, издигането на Коледната елха в Париж и отварянето на традиционния базар в центъра на града става някак си по-миньорно и вяло на фона на ширещата се умора от антитерористичната психоза в тази световна столица на културния туризъм. За жалост дори традиционно дискретните за битови подробности французи вече дават ухо за възможни терористични взривове, та дори и за обгазяване на парижкото метро!? Така или иначе, "Внимавайте и донасяйте за "джихадизъм" изглежда вече е рутинен лозунг на френските власти, наред с афишите "Станете доброволни сътрудници на жандармерията".

На културен туризъм в Париж по време на

В Париж след атентатите от ноември 2015 г. полицаи патрулират по всички оживени туристически места.

Поовехтелите лепенки за видеонаблюдение може и да вдъхват кураж на мечталите за късна есен в Париж чуждестранни туристи, но известно спокойствие все пак всяват, макар и разредените, "церемониални" разходки на тежко въоръжени патрулни тройки и четворки пред музеи и изложбени зали, както и около Айфеловата кула.

При температура 14-15 градуса и по-свеж от София въздух, за пъплещите  по стълбището към катедралата "Сакре Кьор" туристи единственият униформен "бодигард" (дискретна снимка в гръб) буди допълнителна екзотика. Опитваме се да снимаме, но получаваме любезен отказ, и брадат руснак-певец на романси и хубавка БГ-оперна певица с името "Деси", която твърди, че засега преживява нелошо във френската столица, подпявайки авторските си дискове.

На културен туризъм в Париж по време на

Вальо с рикшата съжалява за изгубения монопол върху това българско нововъведение в Париж

Спретнат и учтив водач на рикша ("Вальо от Северна България") с физиономия на звезда от класическото киностудио "Бояна" от соц.време, приема нашенска раздумка и ни съобщава, че българите, въвели "парижките рикши" като туристическа атракция, вече губели монополната си позиция. С рядко срещана при транспортните услуги у нас усмивка, сънародникът ни спестява отговора кой и как им е отнел тази пазарна туристическа ниша в Париж.

На културен туризъм в Париж по време на

Изложба "Тракийските съкровища" е гостувала в частния музей преди 10 години

Все пак от него узнаваме, че на същата цена като в "Лувъра" може да посетим 100-годишния частен музей "Жакмар Андре", където по-рано и България е представила своя изложба, споделяйки приходите от нея със собствениците.

На културен туризъм в Париж по време на

Сега други световни музеи са предоставили многобройни картини за специалната експозиция "Рембранд интимно". Пак с 30-тина лева входен билет, виждаме как с най-модерни изложбени подходи и техника бившата парижка ж.п. гара Орсе е преобразена в запомнящ се артистичен музей на изкуството от епохата след Наполеон Бонапарт. Единствено място, където не се позволява снимане, е включена в цената на билета съставна тематична изложба за разточителния по изкуствата  император Наполеон ІІІ , докарал Франция през Кримската война до Парижката комуна.

На културен туризъм в Париж по време на

Тълпящите се в тези зали посетители са предимно французи, въздишащи по отминалото спокойствие. Залата с импресионистите все пак се нарича "При мечката" и там при поносими цени за кафе и сандвичи са насядали предимно американци. Понеже британецът Оскар Уайлд се е изказвал насмешливо за гайдите, отминаваме посветената му изложба в "Пти пале", както и съседната "История на мирните договори" (то кой ли от тях е бил добър за нас, българите?!). Допускът до всички музеи и изложби в Париж е стриктен като на софийския "Терминал-2" (засега без събуване и натривки за експлозиви).

Тоалетните,  още преди платения вход, са безплатни и чисти като в нашенска частна болница, повечето разпоредители са любезни и отзивчиви.  При чист хотел/хостел в центъра на Париж и "пакетен" билет за метрото от 3 лв. три дни в във френската столица си струват "тръпката" да преодолее човек нескриваната психоза от  тероризъм (тук му викат "жихадизъм"- jihadism).

Вече в къщи, в София, пийваме по "едно нашенско" за "Welcome home" и с надежда, че не всички са отпътували еднопосочно през "Терминал-2" вярваме следващата ни екскурзия до един по-спокоен Париж да бъде и за по-дълго. Дотогава все ще очакваме новите български министри на културата и туризма да командироват в Париж чиновници, които имат ценз, опит и визия какво следва да се "привнесе", та и в България музеи и изложби да имат вежливи разпоредители и чисти тоалетни, а нашите "представяния" зад граница да са реално полезни за туристическия бизнес в България.

 

Текст и снимки: Илия Тодоров

 

КОМЕНТАРИ

Анонимен

| 12.11.2017 19:28 | #2222

Понеже не ви четат само докачливи простаци от незаконните ”музеи” в Средногорието и като спасихте българските таксита от юберската напаст‚ ха сега да видим как ще защитавате българите с рикши в Париж?

Анонимен

| 30.09.2017 20:56 | #2212

Всъщност написаното говори много повече за самият автор на текста.Елементарен.

Анонимен

| 12.04.2017 15:10 | #2150

От текста на псевдоавторът Ви става ясно‚ че Бай Ганьо (в негово лице) пак е тръгнал по Европата‚ за да търси безплатната муфта и на него всички да са му длъжни.За него специално трябва безплатно да го пускат навсякъде‚ па и кафето и сандвичите да са му безплатни.Явно много малка заплата му плащате във вашето жалко сайтче‚ че човека не може да извади 5 - 10 Евро за сандвич и кафе.Лоша работа‚ пък тръгнал да покорява той европата. Като нямате пари за вход‚ ще си седите на село да копаете кукуруза‚ уважаеми г-н ”автор” с малко а...Ай сектир...

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

свят - АРХИВ

NH Hotel Group обяви 3 топ дестинации за Нова година [27.12.2017] Четири причини да се посети Йордания [31.10.2017] Майски празнични маршрути по Беломорието [28.04.2017] Швейцария с нова програма за инсентив туризъм „В света на часовниците“ [06.10.2016] Расте интересът към круизи до Антарктида [06.07.2016] Дворецът на Буда [30.05.2016] Андалусия или как да се наслаждаваме на живота! [18.05.2016] Star Wars: кои дестинации да изберете, за да почувствате Силата? [20.12.2015] 5 причини да посетите Барселона през октомври [21.08.2015] Една различна лятна ваканция в столицата на Тирол [02.06.2015] Отварят отново за посещения Вилата на мистериите в древния Помпей [22.03.2015] 2015 г. в Южна Америка: нови туристически маршрути очакват посетителите от цял свят [03.01.2015] Франция през цялата година [01.10.2014] Приключението "Порт Авентура" [19.05.2014] На поклоннически туризъм по Гергьовден [08.05.2014] Най-добрите и изгодни дестинации за 2014 [18.12.2013] Да украсим елхата за празника [15.12.2013] 1 Коледните базари на Европа [13.12.2013] „Игра на тронове” в Дубровник – повече от фантазия [09.12.2013] Столицата на Западната римска империя - Равена [12.11.2013]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (20)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Следващата среща на върха на WTTC ще се проведе в Севиля през 2019 г.

20.04.2018 16:06

Събитието ще се проведе на 3-4 април 2019 г. и ще бъде организирано от Ayuntamiento от Севиля, в партньорство с [... ]

Широка лъка вярва в невинността на Желяз Андреев

11.04.2018 14:45

Местните родопчани го чакат за нова култова снимка в селото, след като тази, публикувана във Фейсбук [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

С 11% са нараснали приходите от международен туризъм от декември до края на февруари

20.04.2018 -

За 3-те месеца на изминалия зимен сезон постъпленията от чуждестранни туристи достигат близо 796 млн.[... ]

Следващата среща на върха на WTTC ще се проведе в Севиля през 2019 г.

20.04.2018 -

Събитието ще се проведе на 3-4 април 2019 г. и ще бъде организирано от Ayuntamiento от Севиля, в партньорство с[... ]

Приеха промени в Закона за туризма, улесняваща бранша

19.04.2018 -

Народното събрание прие на второ четене Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, с което[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

Губи ли престиж и монопол у нас платформата за туристически резервации BOOKING.com?

17.07.2017 -

Нововъведения, които дават възможност за безразборни и неагажиращи резервации от анонимни мобилни[... ] 9

Севтополис - древната столица на Одриското царство

09.11.2005 -

Най-малко 50 млн. евро трябват за възстановяването му. Севтополис е град-столица, създаден и обитаван[... ] 1

Американска компания за таксиметри -"копърки" пробва да пробие в България

10.12.2014 -

Би Би Си съобщава, че създадената през 2009 г. в Чикаго копрорация "Uber" вече има съдебна забрана в редица[... ] 8