Потребител: анонимен

България

Поморие - солта на семейния туризъм

12.08.2022 14:15

Дали все пак: "У дома е най-добре"? [... ]

Апартаменти под наем предлагат уют в сърцето на София

12.12.2021 16:58

R & R Apartments предлага краткосрочно и дългосрочно настаняване на гости на столицата в луксозни апартаменти в сграда, намираща се в историческия център на града. [... ]

На вътрешен туризъм по ковидно време

29.11.2021 17:19

Как еднодневна екскурзия с автобус или с личен автомобил ще ни отведе и до прочутия пазар в Димитровград, и до манастира "Св. Атанасий" близо до Чирпан. [... ]

- a a a + |
 

Деветашкото плато предлага селска ваканция през пролетните празници

13.04.2014 18:24

Едноименен международен проект на местно НПО цели да направи интересен и атрактивен туристически продукт за посетителите в района.

Само час и половина с кола или автобус по магистралата през Правец и покрай Покрития мост  на Кольо Фичето в Ловеч, и зажаднелите за "зелено" граждани без селски роднини ще намерят подходящата дестинация за пролетните празници - Деветашкото плато.

Две млади тукашни жени са обединили в Сдружение "Деветашко плато" 190 активисти от най-различни социални слоеве, етноси и вероизповедания от девет села и четири общини, за да предлагат оригинален туристически продукт, който освен приятна и сравнително нескъпа ваканция за "средната класа" възстановява самочувствието, бита и стандарта на оределите местни общности.

Деветашкото плато предлага селска ваканция през пролетните празници

Още от тракийско-римската епоха селищата по Деветашкото плато са били девет, а днешното село Деветаки (180 ж.) дава името на целия "клъстър", доминиран от Деветашката пещера, нашумяла около скандала с прилепите, предизвикан от снимачния екип на холивудска продукция воглаве с Арнолд Шварценегер /впрочем кинаджиите оставиха след себе си солидно изграден мост, за което днес ги благославят туристите/.

Деветашкото плато предлага селска ваканция през пролетните празници

Входът за впечатляващия природен феномен струва 2 лв., а до моста към пещерата има дори химическа тоалетна, която може да се окаже недостатъчна при летните жеги и увеличения туристопоток.

Деветашкото плато предлага селска ваканция през пролетните празници

В друго от деветте села по проекта – Къкрина, откритата през 1931 г. възстановка-музей на "Къкринското ханче" безспорно буди патриотични чувства у дечицата, дошли с училищни екскурзии. Момчетата се силят да прескачат репликата на фаталния плет, върху който на 27.12.1872 г. се закачил поясът на простреляния от заптиетата Васил Левски и така Апостолът на свободата бил заловен, за да се превърне в безсмъртен български символ. Докато обаче по нашенски вървят научните и вестникарски прения чий точно прадядо е предал Левски, община Ловеч би могла с минимално инвестиционно усилие, поне заради ученическите екскурзии до Къкринското ханче, да преустрои "сухата ориенталска тоалетна" в съвременно "WC", непредизвикващо погнуса у подрастващите БГ-европейчета.

Деветашкото плато предлага селска ваканция през пролетните празници

Дано с началото на туристическия сезон музейната управа, пак заради децата-екскурзианти, пусне и красивата чешма в двора, защото Деветашкото плато изобилства с карстови води.

Край друго "съставно" на проекта село – Крушуна (от "крошун" - славянската дума за ловни соколи), водата е изумително изобилна. Освен в новооткрития минерален басейн с приятно гореща сериста вода (4 лв. вход, 1 лв. кебапчето), водата от Крушунската пещера се спуска в красивата каскада на Крушунските водопади, покрай които община Летница е изградила по европроект забележителна пешеходна пътека.

Деветашкото плато предлага селска ваканция през пролетните празници

Любезната общинска чиновничка "тьотя" Нина, родом от далечния руски Сибир, като грижлива деветашка снаха събира изхвърлените от туристи празни бутилки по романтичните стълбички в природния парк и, припкайки с младежко темпо пред всички, сръчно адаптира увлекателната си екскурзоводска беседа според нивото на туристическата група.

Самото село Крушуна изпъква като "лидер" в селския туризъм по проекта "Деветашко плато" със своите 150 легла в къщи за гости при цени между 13 и 23 лв. според сезона, числеността на ваканционната група и времето на престой. На селския площад в Крушуна три магазина за храни и напитки предлагат цени по-ниски от София. Постоянната клиентела местни пенсионери, видимо групирана по интереси и "кредиторски тефтери", охотно и дружелюбно добавя безплатна туристическа беседа, в която носталгичните въздишки за соц.разцвета вече отстъпват пред очакванията за туристическо развитие в сегашно и бъдещо време. Недалече от традиционния за района партизански паметник, търговката Ася предлага печени на място "Крушунски банички" (0,50 лв.), а племенникът й Алекс ни уверява, че докато се завърне от строителен "гурбет" на Слънчев бряг вече ще е готова дискотеката до лелиния му мини-маркет. В съседния новооткрит "супер" младата и любезна красавица Камелия прихожда от съседното село Крамолин и докато предлага "три в едно" уверява, че и в деветте деветашки села има задружно единомислие и обединени усилия за качествено туристическо предлагане. Девойката не пропуска да ни покани в нейното село, където местен ентусиаст направил от плевнята си частен музей.

Доайенът на селската кооп търговия - бай Христо (бивш моряк) от най-стария магазин, се жалва, че засега туристичесикят поток е все още предимно за съботата и неделята и гражданята си носели продукти от техните хипермаркети. При положение, че всеки от трите търговски обекта на Крушуна предлага дори различни видове закуски, ще дойде време туристите да си пазаруват и в самото село. Такива са и уверенията на групата столични журналисти, специално доведени от ръководителките на проекта "Деветашко плато" на опознавателна предпразнична обиколка на деветте села. Характерните за село Крушуна огромни зелени дворове в къщите за гости със сигурност дават предпоставки за празнично настроение, ако и напитките да са донесени от градските магазини. Селото е потънало в пролетни цветя, но строга местна хотелиерка поучително се скарва на съпруга си да не къса лалета за журналистки, защото столичната й внучка Петя (22 г.) не само дава тон на фамилния туристически бизнес, но тепърва ще снима лалетата за фамилния уебсайт.

Къщите за гости около селския площад носят запомнящи се непомпозни имена: "Новата къща", "Старата къща", "Гуговата къща", а другите са "Край потока" и "До реката". Всички те предлагат кухненски удобства за приготвяне на собствена храна, но любопитните туристи не бива да пренебрегват и местната кулинарна оферта. Дори съпругата на общинския кмет на Летница - ветеринарен д-р Джонева, която покрай 400 пчелни кошера и две къщи за гости нямала време да  му се меси в кметските работи, замесва собствени ухаещи погачи за оригиналните си гозби по бабини рецепти, чието усвояване било изпит за бъдещите й снахи.

Деветашкото плато предлага селска ваканция през пролетните празници

Поредното село от проекта "Деветашко плато" - партизанското Горско Сливово, сега утвърждава регионален фолклорен фестивал "Девет песни от извора" (винаги на 6.ІХ), докато на 2 км край пещерата "Голяма Гарваница" още за Цветница се заформи откриване на сезона със събор на каравани. В "Билкарската къща" в Горско Сливово (до 8 гости, 20 лв. легло със закуска) две "етърви" - съпруги на двама братя, подкрепят еталона за българския етнически модел със съвместно меню за туристите, като българката Камелия предлага традиционни местни основни ястия, а туркинята Асие - разлакомяващ сладкиш "Кадънски пъп". В двора на "Билкарската къща" покрай вековен кладенец подскачат истински фазани и пъдпъдъци, чиито яйца хазяйките щели да боядисват за туристите по Великден. В следващото "Деветашко" село – Брестово, друга интригуваща "билкарска  двойка" държи луксозна нова вила в битов стил, добавяйки вече общоевропейска "мерудия" към проекта "Деветашко плато": португалската мома Сузана пристигнала по билкарски европроект на платото, запознала се с местния билкар Иван в Брестово и без да казват какво "омайно биле" са брали заедно, двамата вече броят деветте майчински месеца, стягайки междувременно отделна къща за очакваното "гостенче".

Добре маркирана 3 км туристическа пътека води от "хотелиерското" Крушуна до съседното на Крушунските водопади село Кърпачево, което, освен че е родно село на поета-партизанин Христо Кърпачев (паметник до читалището), има в съседство две оригинални пещери: пропастната "Стълбица" (слиза се по солидно стълбище)  и хоризонталната "Футьова" (легенда за пропуснато от алчност имане). Преходът с автомобил между двете села е съвсем кратък и буди надежда за общобългарско "оправяне", защото, колкото да не е за вярване, всички междуселски пътища в "главната" община Летница от проекта "Деветашко плато" не само са новоасфалтирани и с неизтрита разделителна пътна линия, но дори крайпътните храсталаци и треви са изрязани със специална общинска машина. Така автомобилистите отдалече забелязват характерната беседка - "запазена марка" на проекта, в "Огледното място" с панорама към Дунавската равнина и непипната от вандали предпазна ограда над "Каньона". Ако спрете да гледате скални орли, черни щъркели и бели скали на това пресъхнало дефиле, направете си труда да приберете евентуално подхвърлена от "нечетящи" автотуристи празна бирена бутилка.

А кои са останалите две села от деветте по проекта "Деветашко плато" най-добре бихте разбрали, ако пробвате предлагания туристически маршрут. На място може да се окаже, че вашият избор за уикенд или по-дълга селска ваканция е поне "в деветката", ако не направо "в десетката".

Пробвайте и добавете коментар към нашия тридневен маршрут.

 

Текст и снимки: Илия Тодоров - РТТК

 

Снимките на Деветашката пещера са от архива на infotourism.net

 

КОМЕНТАРИ

Анонимен

| 08.05.2015 13:16 | #807

Всичко е описано много художествено‚ но не е актуално и е доста пресилено. В оня басейн водата не е минерална‚ цената е друга‚ химическа тоалетна ха-ха и т.н.

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

България - АРХИВ

Поморие - солта на семейния туризъм [12.08.2022] Апартаменти под наем предлагат уют в сърцето на София [12.12.2021] На вътрешен туризъм по ковидно време [29.11.2021] 1 Събитиен туризъм носи оживление в Североизточна България [28.06.2021] Познавателни маршрути по Гергьовден или за мярката в историческо-познавателния туризъм [07.05.2021] По българските маршрути на устойчивия културен туризъм [16.10.2017] 2 Из Средногорието по Лазаров ден и Цветница [09.04.2017] 11 След първият сняг в Родопите [10.12.2016] Петвековна сграда в Ямбол приютява интерактивен музей [18.08.2016] 2 Майските празници - идеи за разходка [25.04.2016] В Кюстендил – града на Майстора [06.02.2016] Стара Загора: античните мозайки са буквално под краката ви [09.11.2015] 3 Между Бед Рок и Великденския остров: едно пътуване до "Арт център Илинденци" [07.10.2015] Котел - Градът на „Джагал Войвода” и „Баба Войновица” [25.08.2015] 3 Ян Бибиян на делтапланер [18.08.2015] Хасково – град с древна история и модерен дух! [06.07.2015] Докато чакаме обещаните туристи от Индия [26.06.2015] За втори път Празник на чевермето в Златоград [05.05.2015] Туристи търсят тайни знаци в Земенския манастир [16.03.2015] Открийте Каварна и региона [17.11.2014]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (21)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Банско спечели за 10-и път World Ski Awards 2022

19.11.2022 21:26

Новината съобщи Иван Обрейков, маркетинг мениджър на концесионера "Юлен" АД. Курортът в Пирин е обявен [... ]

Световно първенство по футбол 2022: феновете се сблъскват със скъпия туризъм в Катар

19.11.2022 10:38

Катар разчита на високия клас туризъм, за да се разграничи от своя съсед Дубай. Разходите за настаняване [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Зимни курорти настояват за решаване на проблемите им пред комисията по туризъм в парламента

25.11.2022 -

В парламентарната Комисия по туризъм има разбиране за необходимостта от развитието на Витоша като[... ]

Руските туристи в Турция са по-малко отколкото през 2021 г.

23.11.2022 -

По данни на турското министерство на културата и туризма, за които информира агенция АНКА, през октомври[... ]

Туристи си тръгват с безплатна закуска от Кипър

22.11.2022 -

По този начин островната страна казва "Благодаря" на посетилите я туристи, които си заминават днес от[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

Зимни курорти настояват за решаване на проблемите им пред комисията по туризъм в парламента

25.11.2022 -

В парламентарната Комисия по туризъм има разбиране за необходимостта от развитието на Витоша като[... ] 2

Китай е домакин на Първата световна конференция за хранене и туризъм

27.08.2018 -

Събитието ще се проведе на 5-6 септември, едновременно с международното туристическо изложение TTM в[... ] 2

DER Touristik съкращава 253 работни места и оптимизира управлението

09.01.2021 -

След драматичното въздействие на пандемията Covid-19 върху бизнеса през 2020 г., Инго Бурместер, ръководител[... ] 20