Потребител: анонимен

свят

Билбао и Сан Себастиан - гостоприемство и изискан стил

13.09.2019 10:41 - Анелия Генова

Страната на баските е често даван пример за непокорен дух и борба за независимост, но тази представа е едностранчива. Откриваме, че местните хора не само, че са много приятелски настроени, но и че животът им е с много висок стандарт, както и културата. [... ]

Катедралата в Лихен и полската хусария

06.05.2019 10:55

В дните, когато цяла България, а и християнският свят са обърнали поглед към посещението в нашата страна на папа Франциск, Герчо Герчев ни предлага едно пътуване до полския град Лихен, където се издига най-голямата катедрала в католическата държава – родина на един друг забележителен папа – Йоан Павел II. [... ]

Преспански камбани бият за Великден на остров Св. Ахил

28.04.2019 12:01

Една Великденска дестинация из близките Балкани [... ]

- a a a + |
 

Столицата на Западната римска империя - Равена

12.11.2013 15:02

Осем раннохристиянски паметника на Равена от V-VI в. са включени от ЮНЕСКО в Списъка на световното културно наследство.

Столицата на Западната римска империя - Равена

Малко встрани от основния туристически поток между Венеция, Флоренция и Рим се намира Равена. Градът, който живее в приятно бавен автентичен ритъм, всъщност е най-доброто място за почитателите на изкуството. Особено на тези, изкушени от културната история на Византия, от която почти не са останали материални следи - след като Константинопол е превзет и става столица на Османската империя.   

 Най-знаменитите  византийски мозайки се намират в Равена. Те припомнят бляскавото й минало като последната столица на Западната Римска. 

Столицата на Западната римска империя - Равена

Когато през 395 г. Римската империя се разделя, столица на Западната империя става първоначално Милано. През 402 г. след обсадата му от вожда на вестготите Аларих I западноримският император Флавий Хонорий премества столицата си в Равена. Той и сестра му Гала Плацидия избират града за своя постоянна резиденция. По това време в Равена започват да се строят първите християнски култови сгради. Градът се превръща във важен политически, икономически, религиозен и културен център.

Столицата на Западната римска империя - Равена

През втората половина на 5-ти век за властта над Западната Римска империя се сменят 10 императора.  Последният - Ромул  Августул е свален 476 г. от трона от германският вожд Одоакър. Западната Римска империя престава да съществува.

15 години  по-късно Одоакър е убит  от кралят на остготите Теодорих Велики, който става единствен господар на Италия. Равена продължава да бъде столица и след смъртта на Теодорих, наследен от своите синове до превземането и  през 540 г. Юстиниан I (император на Византия от 527 г.). След смъртта на Юстиниан І до първата половина на VIII в. Равена остава византийско владение и столица на византийската провинция Равенски екзархат.

Столицата на Западната римска империя - Равена

Това накратко е бурната история за края на  Западната римска империя, която престава да съществува през 6-ти век, но за щастие успява да съхрани изкуството на Византийската империя. Спецификата на византийските храмове се състои в контраста между техния външен облик и интериора. Външния вид на църквата поразява със суровата гладка повърхност на стените, напълно лишени от декоративни елементи. Докато простотата на екстериора на християнската църква възниква в противовес на богатия вътрешен декор.

Столицата на Западната римска империя - Равена

Християнските идеолози сравняват църквата с вярващия човек. Подобно на смирения християнин с неговия богат вътрешен духовен живот, храма трябва да бъде подчертано строг в екстериора си и пищен във вътрешната украса. Интериорите на най-богатите храмове са украсени с мозайки. Миниатюрни парчета стъкло, оцветен мрамор и полускъпоценни камъни са били старателно рязани, за да паснат на очертаваните модели. Всички мозайки са направени по елинистично-римската традиция: жизнени и белетристични, с открояващо се изобразяване на пейзажите, растенията и животните.

Столицата на Западната римска империя - Равена

В Равена са работили най-известните задруги от византийски мозаисти, включително и от Константинопол. Няколко са основните църкви и мавзолеи, където могат да се видят тези килими от мозайки, поръчани от византийските владетели в техния опит Равена да надмине съперничещите градове. Най–стари са мозайките в  мавзолея на Гала Плацидия (около 440 г.). От V век са тези в баптистерийте на православните християни и на арианите. Базилика Сант Аполинаре Нуово, Архиепископската капела Сант Андреа , Мавзолея на Теодорих Велики и Базилика Сант Аполинаре ин Класе са от 6-ти век.от .н е.

Столицата на Западната римска империя - Равена

Базилика Сан Витале (526—547 г.) е украсена с най-богатите и пищни византийски мозайки, които са и с най-големи размери извън самия Константинопол. Повечето  изобразяват сцени от Стария завет – жертването на Исаак, историята за Моисей и горящият къпинов храст, както и тази на Каин и Авел. По стените има мозайки на Четиримата Евангелисти, облечени в бели дрехи, и техните символи – ангел, лъв, бик и орел. Изображението на лъвът е най-забележително с необузданата си ярост.

Столицата на Западната римска империя - Равена

Мозайката с явяването на Бог в човешки вид пред хората е изпълнена с изящни златни первази с усукани цветя, птици и рогове на изобилието. В долните краища на апсидата са разположени две много прочути мозайки, изобразяващи императорското семейство. Тези две мозайки са сред малкото запазени образци на византийско светско мозаично изкуство и предлагат само бегъл поглед върху славата, величието и великолепието на Византия.

Столицата на Западната римска империя - Равена

През миналия месец в София гостува изложба на мозайки от Равена. по информация от пресата, предстои тя да бъде показана и във Варна. 

Столицата на Западната римска империя - Равена

 

 

 

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

свят - АРХИВ

Билбао и Сан Себастиан - гостоприемство и изискан стил [13.09.2019] Катедралата в Лихен и полската хусария [06.05.2019] Преспански камбани бият за Великден на остров Св. Ахил [28.04.2019] Под земята [13.04.2019] Защо да посетим Полша? [19.01.2019] Шарджа: нови хотели, богато културно-историческо наследство, екзотични туристически атракции [22.10.2018] Лисабон - пъстър и топъл като обитателите си [27.08.2018] Единбург - мистичен и изтънчен [04.06.2018] NH Hotel Group обяви 3 топ дестинации за Нова година [27.12.2017] Четири причини да се посети Йордания [31.10.2017] Майски празнични маршрути по Беломорието [28.04.2017] На културен туризъм в Париж по време на "джихадизъм" [27.11.2016] 3 Швейцария с нова програма за инсентив туризъм „В света на часовниците“ [06.10.2016] Расте интересът към круизи до Антарктида [06.07.2016] Дворецът на Буда [30.05.2016] Андалусия или как да се наслаждаваме на живота! [18.05.2016] Star Wars: кои дестинации да изберете, за да почувствате Силата? [20.12.2015] 5 причини да посетите Барселона през октомври [21.08.2015] Една различна лятна ваканция в столицата на Тирол [02.06.2015] Отварят отново за посещения Вилата на мистериите в древния Помпей [22.03.2015]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (20)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

ЕК одобри германския държавен заем за авиокомпания Condor

14.10.2019 16:12

Дъщерната авиокомпания на фалиралата туристическа група „Томас Кук“ получи заем от федералното правителство [... ]

DER Touristik купува чешкия туроператор Fischer

13.10.2019 17:30

DER Touristik Group продължава да се разраства в Централна и Източна Европа с поглъщането на чешката туристическа [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

С 1,3 млн. по-малко ще бъдат туристите в испанските курорти през есента и зимата

15.10.2019 -

На толкова от испанската Конфедерация на хотелите и туристическото настаняване оценяват туристическия[... ]

ЕК одобри германския държавен заем за авиокомпания Condor

14.10.2019 -

Дъщерната авиокомпания на фалиралата туристическа група „Томас Кук“ получи заем от федералното правителство[... ]

Ще си върне ли Исландия туристите след фалита на Wow Air?

14.10.2019 -

За първите 8 месеца на 2019 г Исландия е посрещнала близо 1,4 млн. чуждестранни туристи, което е с 13% по-малко[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

С „боклук в раницата“ еколози ще почистват района около две родопски хижи

25.08.2019 -

За пръв път от движението "Боклука - в раницата" към НПО "За земята" ще почистват районите на родопските[... ] 1

Първи гей парад премина през Скопие на Петровден

30.06.2019 -

След като си промени името на Северна Македония, дали няма да смени и „резбата“, коментират заядливци[... ] 1

В Слънчев бряг бе открит инвестиционен форум за туризма

02.06.2019 -

Чрез деловия туризъм България може да привлече инвеститорски интерес към Югоизточна Европа, каза министърът[... ] 2