Потребител: анонимен

свят

NH Hotel Group обяви 3 топ дестинации за Нова година

27.12.2017 18:17

От фойерверки до улични партита, хотелската верига NH Hotel Group посочи своите фаворити сред европейските дестинации, където гостите на нейните хотели могат да отпразнуват тази Нова година. [... ]

Четири причини да се посети Йордания

31.10.2017 18:23

VisitJordan.com наскоро изреди причините, поради които чуждестранните туристи пристигат в близкоизточната страна. Специализираното издание Travel Daily Media ги обобщи. [... ]

Майски празнични маршрути по Беломорието

28.04.2017 14:29

Изкушението да стигнеш до остров Самотраки побеждава и най-ревниво пазената тайна - разписанието на ферибота до там. [... ]

- a a a + |
 

Столицата на Западната римска империя - Равена

12.11.2013 15:02

Осем раннохристиянски паметника на Равена от V-VI в. са включени от ЮНЕСКО в Списъка на световното културно наследство.

Столицата на Западната римска империя - Равена

Малко встрани от основния туристически поток между Венеция, Флоренция и Рим се намира Равена. Градът, който живее в приятно бавен автентичен ритъм, всъщност е най-доброто място за почитателите на изкуството. Особено на тези, изкушени от културната история на Византия, от която почти не са останали материални следи - след като Константинопол е превзет и става столица на Османската империя.   

 Най-знаменитите  византийски мозайки се намират в Равена. Те припомнят бляскавото й минало като последната столица на Западната Римска. 

Столицата на Западната римска империя - Равена

Когато през 395 г. Римската империя се разделя, столица на Западната империя става първоначално Милано. През 402 г. след обсадата му от вожда на вестготите Аларих I западноримският император Флавий Хонорий премества столицата си в Равена. Той и сестра му Гала Плацидия избират града за своя постоянна резиденция. По това време в Равена започват да се строят първите християнски култови сгради. Градът се превръща във важен политически, икономически, религиозен и културен център.

Столицата на Западната римска империя - Равена

През втората половина на 5-ти век за властта над Западната Римска империя се сменят 10 императора.  Последният - Ромул  Августул е свален 476 г. от трона от германският вожд Одоакър. Западната Римска империя престава да съществува.

15 години  по-късно Одоакър е убит  от кралят на остготите Теодорих Велики, който става единствен господар на Италия. Равена продължава да бъде столица и след смъртта на Теодорих, наследен от своите синове до превземането и  през 540 г. Юстиниан I (император на Византия от 527 г.). След смъртта на Юстиниан І до първата половина на VIII в. Равена остава византийско владение и столица на византийската провинция Равенски екзархат.

Столицата на Западната римска империя - Равена

Това накратко е бурната история за края на  Западната римска империя, която престава да съществува през 6-ти век, но за щастие успява да съхрани изкуството на Византийската империя. Спецификата на византийските храмове се състои в контраста между техния външен облик и интериора. Външния вид на църквата поразява със суровата гладка повърхност на стените, напълно лишени от декоративни елементи. Докато простотата на екстериора на християнската църква възниква в противовес на богатия вътрешен декор.

Столицата на Западната римска империя - Равена

Християнските идеолози сравняват църквата с вярващия човек. Подобно на смирения християнин с неговия богат вътрешен духовен живот, храма трябва да бъде подчертано строг в екстериора си и пищен във вътрешната украса. Интериорите на най-богатите храмове са украсени с мозайки. Миниатюрни парчета стъкло, оцветен мрамор и полускъпоценни камъни са били старателно рязани, за да паснат на очертаваните модели. Всички мозайки са направени по елинистично-римската традиция: жизнени и белетристични, с открояващо се изобразяване на пейзажите, растенията и животните.

Столицата на Западната римска империя - Равена

В Равена са работили най-известните задруги от византийски мозаисти, включително и от Константинопол. Няколко са основните църкви и мавзолеи, където могат да се видят тези килими от мозайки, поръчани от византийските владетели в техния опит Равена да надмине съперничещите градове. Най–стари са мозайките в  мавзолея на Гала Плацидия (около 440 г.). От V век са тези в баптистерийте на православните християни и на арианите. Базилика Сант Аполинаре Нуово, Архиепископската капела Сант Андреа , Мавзолея на Теодорих Велики и Базилика Сант Аполинаре ин Класе са от 6-ти век.от .н е.

Столицата на Западната римска империя - Равена

Базилика Сан Витале (526—547 г.) е украсена с най-богатите и пищни византийски мозайки, които са и с най-големи размери извън самия Константинопол. Повечето  изобразяват сцени от Стария завет – жертването на Исаак, историята за Моисей и горящият къпинов храст, както и тази на Каин и Авел. По стените има мозайки на Четиримата Евангелисти, облечени в бели дрехи, и техните символи – ангел, лъв, бик и орел. Изображението на лъвът е най-забележително с необузданата си ярост.

Столицата на Западната римска империя - Равена

Мозайката с явяването на Бог в човешки вид пред хората е изпълнена с изящни златни первази с усукани цветя, птици и рогове на изобилието. В долните краища на апсидата са разположени две много прочути мозайки, изобразяващи императорското семейство. Тези две мозайки са сред малкото запазени образци на византийско светско мозаично изкуство и предлагат само бегъл поглед върху славата, величието и великолепието на Византия.

Столицата на Западната римска империя - Равена

През миналия месец в София гостува изложба на мозайки от Равена. по информация от пресата, предстои тя да бъде показана и във Варна. 

Столицата на Западната римска империя - Равена

 

 

 

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

свят - АРХИВ

NH Hotel Group обяви 3 топ дестинации за Нова година [27.12.2017] Четири причини да се посети Йордания [31.10.2017] Майски празнични маршрути по Беломорието [28.04.2017] На културен туризъм в Париж по време на "джихадизъм" [27.11.2016] 3 Швейцария с нова програма за инсентив туризъм „В света на часовниците“ [06.10.2016] Расте интересът към круизи до Антарктида [06.07.2016] Дворецът на Буда [30.05.2016] Андалусия или как да се наслаждаваме на живота! [18.05.2016] Star Wars: кои дестинации да изберете, за да почувствате Силата? [20.12.2015] 5 причини да посетите Барселона през октомври [21.08.2015] Една различна лятна ваканция в столицата на Тирол [02.06.2015] Отварят отново за посещения Вилата на мистериите в древния Помпей [22.03.2015] 2015 г. в Южна Америка: нови туристически маршрути очакват посетителите от цял свят [03.01.2015] Франция през цялата година [01.10.2014] Приключението "Порт Авентура" [19.05.2014] На поклоннически туризъм по Гергьовден [08.05.2014] Най-добрите и изгодни дестинации за 2014 [18.12.2013] Да украсим елхата за празника [15.12.2013] 1 Коледните базари на Европа [13.12.2013] „Игра на тронове” в Дубровник – повече от фантазия [09.12.2013]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (20)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

В Берлин се проведе 8-ата среща на министрите на туризма, посветена на „Пътя на коприната“

09.03.2018 11:12

Срещата на туристическите министри, под егидата на UNWTO, се състоя по време на международното изложение [... ]

Български пътници, изоставени на летището в Тимишоара, ще заведат колективен иск срещу „Райън еър“

28.02.2018 14:24

Това заяви един от българите, пътували с авиокомпанията от Лондон за Пловдив в понеделник, цитиран [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

20 български туристи са пострадали при катастрофа в Египет

19.03.2018 -

По първоначални данни петима от българите са с фрактури, а останалите - с охлузни рани, съобщиха от пресцентъра[... ]

InterContinental се насочва към сегмента на луксозните хотели

18.03.2018 -

InterContinental Hotels Group /IHG/ придоби мажоритарен дял в хотелския оператор Regent Hotels and Resorts, като по този начин[... ]

В Министерството на туризма връчиха удостоверения на планински водачи и екскурзоводи

15.03.2018 -

Министърът на туризма Николина Ангелкова връчи първите удостоверения, които дават правоспособност[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

Губи ли престиж и монопол у нас платформата за туристически резервации BOOKING.com?

17.07.2017 -

Нововъведения, които дават възможност за безразборни и неагажиращи резервации от анонимни мобилни[... ] 8

Американска компания за таксиметри -"копърки" пробва да пробие в България

10.12.2014 -

Би Би Си съобщава, че създадената през 2009 г. в Чикаго копрорация "Uber" вече има съдебна забрана в редица[... ] 8

Близки срещи от туристическия вид

24.11.2017 -

Когато планирате следващото си лято на Атонския ръкав на Халкидики, имайте предвид, че пионерът в предлагането[... ] 2