Потребител: анонимен

България

Патриотичен позитив за българския курорт Кранево

01.09.2023 14:28

Ако има спад в бизнеса, компенсаторните механизми са: пазарен реализъм, предразполагащо обслужване и гарантирано спокойствие и сигурност на туриста. [... ]

Поморие - солта на семейния туризъм

12.08.2022 14:15

Дали все пак: "У дома е най-добре"? [... ]

Апартаменти под наем предлагат уют в сърцето на София

12.12.2021 16:58

R & R Apartments предлага краткосрочно и дългосрочно настаняване на гости на столицата в луксозни апартаменти в сграда, намираща се в историческия център на града. [... ]

- a a a + |
 

Календар за кулинарен туризъм

23.10.2013 11:57

Традиционните чествания на храни и напитки в България се увеличават от година на година, а посещението на тези местни празници наистина си заслужава. Тук се опитваме да обхванем част от календара на кулинарните празници в страната.

Календар за кулинарен туризъм

Фестивалът  на чушките и доматите, традиционните храни и занаяти в Куртово Конаре се провежда в началото на септември и чрез него ентусиастите от  общината се опитват да съхранят и популяризират вкусните български рецепти със зеленчуци. Вниманието съвсем очевидно е насочено към богатата земеделска традиция на района на Кричимското поле. Празникът неслучайно се провежда в Куртово Конаре. Според историческите източници тук за пръв път в България е смлян червен пипер, отгледани са ранни домати и са засети фъстъци.

Празник на киселото мляко и фестивал на млякото  в Разград  е ежегоден  - в средата или края на месец юли.

Празникът на киселото мляко в град Трън ежегодно се организира  също средата или края на месец юни. В близкото село Бели Извор е роден д-р Стамен Григоров, откривателят на lactobacillus bulgaricum (Grigorov) – бактерията, водеща да заквасването на българското кисело мляко. Музея на киселото мляко е в село Студени Извор.

Празникът на баницата логично се провежда в село Баница край Враца Ежегоден е, в средата на месец май и включва конкурси за най-различни баници и много дегустации.На същата дата в селото се извършва и курбан, неотменна част от  българските кулинарни и културни традиции.

Празникът на зелника в село Бели Искър, община Самоков е  в края на юни. Чества се прословутия тук Рилски зелник ( чиято плънка тук е със спанак или киселец) със състезание за приготвяне на най-вкусен зелник.

Празник на суджука - град Горна Оряховица. Ежегодено в края на месец май се почита традицията на горнооряховския суджук. Могат да се опитат местни и други версии на суджука, има изложение на занаятчии, различни конкурси и фолклорна програма.

Празникът на фасула в село Смилян, край Смолян е ежегоден, в последния уикенд на месец ноември. Включва конкурси, веселие и ядене на няколко казана с чорба от прословутия бобен деликатес. Фасулът е запазена марка на селото според процедура пред българското Патентно ведомство.

Ежегодно през ноември месец в град Златарица се отбелязва празникът на туршията. По време на събитието гостите и жителите на града имат възможността да опитат уникални туршии от мушмули, земна ябълка, грозде и зеленчуци. Най-хубавото е, че всеки любопитен гост може да получи рецептата на всяка една туршия. Празникъ е традиция и се предава от поколение на поколение.

Празникът на черешата в Кюстендил се провежда през юни и включва изложба-базар на череши и черешови произведения, изложение на занаятчии и производители, конкурс за най-едра череша, най-атрактивно вешало.

„Миден и рибен фест ”в Каварна се провежда вече десет години в началото на септември и включва кулинарно шоу, дегустации, изложби, концерти и състезания.

Празник на зелето - село Петърч, община Костинброд, до София. Традиционен, ежегоден, в средата на ноември. Включва конкурси за най-оригинално ястие от зеле, за най-голяма зелка, за най-бързо рязане и ядене на зелева салата.

Празникът  на картофите се чества в гр. Клисура, община Карлово е ежегоден, в края на месец октомври. Тук се намира единственият по рода си в България Музей на картофа.

Празник на тиквата в град Севлиево се провежда около празника на града - 14 октомври.Включва дегустация на тиква и тиквени специалитети, кулинарна изложба, конкурси и тиквен пазар.

Празник на кайсията - град Тутракан, край Силистра. Ежегоден, в средата на месец юли.  Включва изложение на различни сортове кайсии, отглеждани в Община Тутракан и дегустации, игри за най-бързо ядене, хвърляне на кайсии, конкурси за най-красив карнавален костюм, за най-добра домашна кайсиева ракия, за най-вкусен кайсиев сладкиш.

Празник на динята - село Саламаново, Традиционен, ежегоден, в средата на август и включва конкурси за най-голяма и най-малка диня, ядене на диня и веселие.

Ден на динята – с. Петревене, община Луковит. Традиционен, ежегоден, през месец август.

Празници на виното - традиционни, повсеместни, ежегодни. На 1 и/или на 14 февруари - Трифоновден, по стар и/или нов обичай. Особено колоритен е празникът на 1 февруари в село Черниче, община Симитли, където е основана единствената Винена партия в България, а в местната църква е вградена частица от мощите на Свети Трифон Зарезан.

В Асеновград в началото на февруари е време за Празник на виното с народни борби - един от най-големите празници в Асеновград, свързан с лозаро-винарството. С този ден се поставя началото на пролетната обработка на лозята. До параклиса "Св. Трифон“могат да се видят т.нар. пехливански борби, придружени с тъпани.

Фестивалът на виното и културното наследство „Августиада“ в Стара Загора се провежда през октомври в сградата на Регионален исторически музей.Името на фестивала  е свързано името на града  от времето на римската епоха - Августа Траяна. От тогава датира и великолепната мозайка „Дионисиево шествие“ - уникална находка в прослава на Бога на виното и веселието. Форумът е съпроводен с богата семинарна, кулинарна и културна програма и дегустации.

Дефиле на младото вино - Стария Пловдив, Пловдив. Ежегоден в края на ноември. В няколко от музеите на стария град могат да се опитат новите вина на повечето от производителите в целия пловдивски и асеновградски винопроизводителен район.

Празник на сливата и троянската сливова ракия  в  Националното изложение на художествените занаяти и приложните изкуства в село Орешак, община Троян .Провежда се ежегодно в средата или края на месец септември.

Празник на ракията - село Белащица- традиционен, ежегоден, в началото на месец декември.

Фестивалът “Житената питка” –Стражица се организира по повод  Международният ден на хляба. Фестивалът носи името на приказката „Житената питка" на детският писател Ангел Каралийчев, роден в тук. Включва конкурси и изложение на хлебни изделия, както и състезание на кметове, който майсторски умения в хлебопроизводството и сладкарското изкуство.

 

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

България - АРХИВ

Патриотичен позитив за българския курорт Кранево [01.09.2023] Поморие - солта на семейния туризъм [12.08.2022] Апартаменти под наем предлагат уют в сърцето на София [12.12.2021] На вътрешен туризъм по ковидно време [29.11.2021] 1 Събитиен туризъм носи оживление в Североизточна България [28.06.2021] Познавателни маршрути по Гергьовден или за мярката в историческо-познавателния туризъм [07.05.2021] По българските маршрути на устойчивия културен туризъм [16.10.2017] 2 Из Средногорието по Лазаров ден и Цветница [09.04.2017] 11 След първият сняг в Родопите [10.12.2016] Петвековна сграда в Ямбол приютява интерактивен музей [18.08.2016] 2 Майските празници - идеи за разходка [25.04.2016] В Кюстендил – града на Майстора [06.02.2016] Стара Загора: античните мозайки са буквално под краката ви [09.11.2015] 3 Между Бед Рок и Великденския остров: едно пътуване до "Арт център Илинденци" [07.10.2015] Котел - Градът на „Джагал Войвода” и „Баба Войновица” [25.08.2015] 3 Ян Бибиян на делтапланер [18.08.2015] Хасково – град с древна история и модерен дух! [06.07.2015] Докато чакаме обещаните туристи от Индия [26.06.2015] За втори път Празник на чевермето в Златоград [05.05.2015] Туристи търсят тайни знаци в Земенския манастир [16.03.2015]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (21)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

България е сред водещите дестинации за здравен туризъм в Европа

22.11.2023 14:23

Това заяви министър Зарица Динкова при откриването първия по рода си форум, представящ страната ни [... ]

Лято 2023: Входящият туризъм в страната е възстановен на 90% спрямо 2019 г.

14.11.2023 15:18

Министерството на туризма обработи последните данни от Националния статистически институт (НСИ), които [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

НСИ: Българският туризъм надмина нивото от 2019 г.

27.11.2023 -

Броят на пътуванията на българи в чужбина и на посещенията на чужденци в България през октомври надмина[... ]

Полетите на Летище Пловдив се изпълняват по разписание независимо от зимната обстановка

26.11.2023 -

Въпреки усложнената метеорологична обстановка на Летище Пловдив, полетното разписание се изпълнява[... ]

70% от местата за настаняване в Сандански са заети за празниците

25.11.2023 -

Резервациите за коледните и новогодишните празници в града са на нивото от миналата година, отчитат[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

Вместо да стане туристическа атракция, жп линия до гр. Елена отива за скрап

10.04.2011 - Светослав Стефанов

Двама министри обещаваха запазването на железния път, за който навремето хората събирали пари и материали. [... ] 2

Компютрите буквално ни влизат под кожата

13.08.2011 -

Скоро може да носим своя компютър или мобилен телефон под блузата си. Това става възможно с изобретяването[... ] 1

Терминатора глобен два пъти в Австрия за тютюнопушене на забранени места

09.08.2011 -

Бившият губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер е бил глобен два пъти в родната си Австрия за нарушение[... ] 2